Καμιά φορά η επιτυχία για έναν σεφ και εστιάτορα φέρνει τη χαλάρωση στην ποιότητα του έργου του. Πόσες φορές ξαναπάμε σε ένα εστιατόριο, κυρίως όταν το ξεκίνημά του ήταν δυνατό, για να καταλήξουμε να πούμε ότι «έχει χαλάσει»; Χαίρομαι λοιπόν που συμβαίνει το τελείως αντίθετο στο δημοφιλές εστιατόριο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, «Παπαδάκη», στο Κολωνάκι.

Η ίδια φαίνεται να είναι πολύ απασχολημένη. Εμφανίζεται καθημερινά στην τηλεόραση τις πρωινές ώρες, γράφει βιβλία, είναι μάνα και κρατάει στα ύψη ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στην Αθήνα. Προχθές το βράδυ που την είδαμε στη σάλα, ομολόγησε ότι είναι λίγο κουρασμένη, αλλά της αρέσουν όλα αυτά που κάνει- και τα κάνει πολύ καλά. Η πρώτη γεύση της βραδιάς ήταν μια φίνα βερσιόν φιλέτου ψαριού, αλλά αντί για σολομό η κ. Μπαρμπαρίγου χρησιμοποιεί τόνο «ψήνοντάς» το στη ζάχαρη και το αλάτι. Ήταν σαρκώδες και απλό. Μας έφερε και χτένια, φρεσκότατα. Πάντα έχει τέτοιες λιχουδιές στο μαγαζί. Οι δύο σαλάτες που δοκιμάσαμε, η μία με πρασινάδα, ξηρά σύκα, κατσικήσιο τυρί λειωμένο και ντρέσινγκ από μπαλσάμικο (ίσως σε λίγο υπερβολική δόση) και η άλλη με αυγά ψαριού και μαρούλια, ήταν από τα πολλά παραδείγματα της θηλυκής επιδεξιότητας της μαγείρισσας, διότι σε όλα όσα φάγαμε- και όλα πολύ καλά- υπήρχε ένα σπιτικό πνεύμα, ανεβασμένο σε γεύσεις κατάλληλες για ένα πρωτευουσιάνικο εστιατόριο. Το λέω αυτό επειδή πιστεύω ότι τα δύο χρόνια που έχει αφήσει την ωραία Πάρο, η κ. Μπαρμπαρίγου κατάφερε να έχει δική της ταυτότητα, ελληνική αλλά ορίτζιναλ, με ξεκάθαρες γεύσεις, απλότητα χωρίς να τη φθηνύνει με απλοϊκότητα. Αυτό είναι κατόρθωμα- διπλό μάλιστα για γυναίκα- σε αυτή τη δύσκολη, γκρινιάρικη και ανδροκρατούμενη αθηναϊκή εστίαση.

Δοκίμασα ακόμα πολλά και διάφορα από τα ικανά χέρια της σεφ. Η ψητή στα κάρβουνα μελιτζάνα, ψίχα μόνο, ήταν μια ανακάλυψη, με βαθιά γήινη γεύση και έναν αλμυρό τόνο από την τριμμένη μυζήθρα που τη γαρνίρει. Το χταπόδι ψητό με μέλι είναι πιάτο για μεγάλες ορέξεις, επιβαρημένο με τηγανητή λεπτοκομμένη πατάτας (ή ήταν κρεμμύδι;). Η ρεβιθάδα ανήκει στην ίδια κατηγορία πιάτων για πεινασμέ- νους και με μεγάλη όρεξη πελάτες.

τη σερβίρει από τότε που άνοιξε με τον ίδιο «σπιτικό» τρόπο και τη συνοδεύει με ωραία ταραμοσαλάτα.

Κανένας στο τραπέζι δεν περίμενε την ωραία έκπληξη στην ποιότητα και τη νοστιμιά που είχαν τα γλυκά. Τα φρούτα του δάσους ήταν ένα πιάτο σερβιρισμένο με διάφορα μούρα και κρέμα. Η σοκολάτα, ένα κέικ σαν γκανάς, έλειωνε στο στόμα. Το σερβίρει με ένα κομματάκι από καραμέλα σαν παστέλι για ωραία αντίθεση. Ένα τσιζκέικ με γιαούρτι σχετικά ρευστό, είχε τον σπιτικό αέρα και η μπουγάτσα μας σκότωσε!

Δεν έχω συχνά την ευκαιρία να επιστρέψω σε ένα εστιατόριο το οποίο μου αρέσει και διατηρεί τον πήχυ ψηλά. Μπράβο.

«Παπαδάκης»:

Βουκουρεστίου 47 και Φωκυλίδου, Κολωνάκι. Τηλ.

2 1 0.3608621

ΙΝFΟ

Τιμές:

55-70 ευρώ το άτομο

Κουζίνα:

Ορίτζιναλ ελληνική κουζίνα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Ατμόσφαιρα:

Απλή αλλά φίνα

Σέρβις:

Καλό

Κάβα:

Καλή