ΔΕΞΙΩΣΗ είχε χθες το βράδυ στο Λονδίνο ο οίκος Κρίστις με αφορμή τη δημοπρασία των ασημικών των Γλύξμπουργκ. Προφανώς δεν είχαν παραλάβει ακόμη το εξώδικο που συνετάγη με εντολή του υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη. Ο πρόεδρος του οίκου Τσαρλς Κέιτορ είχε πλήρη άγνοια, μάλλον γιατί το εξώδικο θα επιδοθεί μεταφρασμένο στα αγγλικά σήμερα από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο.

Αστραπές και βροντές

ΣΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ, το ελληνικό Δημόσιο, «νομίμως εκπροσωπούμενο από τον υπουργό Πολιτισμού», υποστηρίζει ότι «τα δημοπρατούμενα αγαθά αποτελούν μέρος της ιστορίας του νεώτερου ελληνικού κράτους και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με αποτέλεσμα να εγείρεται θέμα παράνομης εξαγωγής πολιτιστικών αγαθών από την ελληνική Επικράτεια». Ζητείται από τους Κρίστις να αποσύρουν τα ασημικά από τη δημοπρασία και να πιστοποιήσουν την προέλευσή τους.

OΥΠΟΥΡΓΟΣ Πολιτισμού επιθυμεί επίσης να συγκροτηθεί κοινή επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους του ελληνικού Δημοσίου και των Κρίστις, η οποία θα διερευνήσει τη νομιμότητα προέλευσης των ασημικών. Διαφορετικά, αστράφτει και βροντά ο Βουλγαράκης, η Ελλάδα θα πάει στα δικαστήρια.

Παράνομη εξαγωγή

ΣΕΑΠΛΑ ελληνικά, ο Βουλγαράκης λέει ότι τα ασημικά των Γλύξμπουργκ βγήκαν παρανόμως από τη χώρα. Και ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει την επιστροφή τους. Πότε βγήκαν όμως; Εδώ είναι το ενδιαφέρον. Βγήκαν το 1991 με τα περίφημα κοντέινερ που έφυγαν από το Τατόι, επί θητείας μιας κάποιας κυβερνήσεως Μητσοτάκη που ανήκε σε ένα κόμμα που λέγεται Ν.Δ.. Και τι θα πει «βγήκαν παρανόμως»; Διότι υπεγράφη τότε πρωτόκολλο των εξαγωγέων Γλύξμπουργκ με υπουργό της κυβέρνησης εκείνης- έναν κάποιον Παλαιοκρασσά. Τώρα τα ανακάλυψε όλα αυτά ο Βουλγαράκης- ο οποίος, κατά σατανική σύμπτωση, μετείχε ως υφυπουργός στην κυβέρνηση Μητσοτάκη; Το επισημαίνει και ο Τηλέμαχος Χυτήρης που είχε κάνει το 1991, ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, δηλώσεις επί δηλώσεων για τα κοντέινερ. Είχε βουίξει, άλλωστε, όλη η Ελλάδα.

Πάει να τους εκθέσει

ΑΥΤΟ ΠΟΥ φαίνεται είναι πως ο Βουλγαράκης αμφισβητεί εκ των υστέρων τη νομιμότητα της συμφωνίας για τη βασιλική περιουσία. Ωραίο! Τίθεται δηλαδή θέμα συνέχειας των κυβερνήσεων της Ν.Δ. Αν καταλαβαίνω καλά, ο υπουργός Πολιτισμού αποφάσισε να εκθέσει πολιτικά το μητσοτακαίικο, του οποίου ήταν προστατευόμενος προ δεκαπενταετίας, ενώ τώρα εμφανίζεται ως αντίζήλος της Ντόρας Μπακογιάννη. Άσφαιρες βολές

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ και η ουσία. Δύο επιφανείς νομικοί με τους οποίους επικοινώνησε χθες βράδυ ο «Μικροπολιτικός» εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν το ελληνικό Δημόσιο νομίμως εκπροσωπούμενο από τον Γιώργο Βουλγαράκη μπορεί να κάνει τη μούρη κρέας των Κρίστις ή του Γλύξμπουργκ στα δικαστήρια. Τα ασημικά είναι κινητά, έχει παρέλθει η πενταετία της παραγραφής και, το σημαντικότερο, έχουν βγει από τη χώρα νομότυπα, εφόσον υπεγράφη πρωτόκολλο μεταξύ κυβέρνησης Μητσοτάκη και Γλύξμπουργκ. Για να στραφεί κατά του Κωνσταντίνου το ελληνικό Δημόσιο για αδικαιολόγητο πλουτισμό, θα πρέπει η κυβέρνηση Καραμανλή να καταγγείλει ως παράνομη την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εξ ου και δεν ανέβαλαν τη δεξίωση οι Κρίστις.

Τι θα πει ο κουμπάρος;

ΩΡΑΙΕΣ πλάκες! Θέλω να δω τι θα πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο μπρίφινγκ, όταν θα του ζητηθεί να σχολιάσει το εξώδικο εμπνεύσεως Βουλγαράκη. Φοβάμαι δε ότι σήμερα δεν έχει σειρά ο αναπληρωτής Ευάγγελος Αντώναρος , αλλά ο κουμπάρος του υπουργού Πολιτισμού Θόδωρος Ρουσόπουλος. Ας αρχίσουν τα όργανα!