Δεν ξεκίνησε άσχημα η χρονιά για την Έλεν Μίρεν και όλα δείχνουν πως θα συνεχιστεί ακόμα καλύτερα. Μετά τη βράβευσή της στις Χρυσές Σφαίρες για τον ρόλο της στην ταινία «Η βασίλισσα», θεωρείται φαβορί για το φετινό Όσκαρ. Η Αγγλίδα ηθοποιός είναι επίσης υποψήφια για τα βραβεία Βafta του βρετανικού κινηματογράφου, ενώ κέρδισε ακόμα μία Χρυσή Σφαίρα και για την ερμηνεία της στην τηλεοπτική μίνι σειρά «Ελισάβετ Α΄». Για τον ίδιο ρόλο τιμήθηκε το καλοκαίρι με το ΕΜΜΥ, το Όσκαρ της τηλεόρασης.

Η ίδια δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για τα βλέμματα που είναι στραμμένα πάνω της: «Το να είμαι εγώ αυτή την εποχή είναι υπέροχο».

Από μικρή άλλωστε έχει συνηθίσει τον θαυμασμό, μια που τις πρώτες δεκαετίες της καριέρας της οι πολλές γυμνές σκηνές στις ταινίες της (πάντα αυτό της ζητούσαν τότε οι σκηνοθέτες και παραγωγή), της χάρισαν τον τίτλο «σύμβολο του σεξ του σκεπτόμενου άντρα». Αν κερδίσει το Όσκαρ ή το Βafta θα είναι τα πρώτα της, παρότι το βιογραφικό της έχει γεμίσει από υποψηφιότητες.

Μια ματιά στην καριέρα της φανερώνει πως η 61χρονη Μίρεν τα πάει πολύ καλά με τις βασιλικές οικογένειες. Η πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ ήρθε σε ηλικία 49 ετών, για την ερμηνεία της στην ταινία «Η τρέλα Γεωργίου του Γ΄» ως βασίλισσα Σάρλοτ . Έχει πει, άλλωστε: «Δεν με πειράζει να μη λέω λέξη στην ταινία, αρκεί να φοράω στέμμα». Στο αίμα της άλλωστε κυλά η παράδοση των τσάρων. Το πραγματικό της όνομα είναι Ιλιένα Λυδία Μιρόνοφ με μητέρα Αγγλίδα από την εργατική τάξη και πατέρα Ρώσο αριστοκράτη από την τσαρική οικογένεια. Ο πατέρας της, όμως, ήρθε φτωχός στην Αγγλία και οδηγούσε ταξί για να ζήσει την οικογένειά του. Το 2003 δέχθηκε τον τιμητικό τίτλο τής Dame από τη βασίλισσα, ως αναγνώριση της προσφοράς της στη Βρετανία μέσω της δουλειάς της. Στην αρχή δεν ήταν σίγουρη ότι ήθελε να αποκαλείται έτσι. «Το σκέφτηκα σοβαρά για δύο εβδομάδες. Αυτός ο τίτλος σε κάνει μέρος του κατεστημένου. Τελικά, υπέκυψα στην υπερηφάνειά μου και δέχθηκα».

Αντίθετα, δεν είχε αμφιβολίες για τον ρόλο της στη «Βασίλισσα», από τη στιγμή που διάβασε το «μαγικό» σενάριο του Πίτερ Μόργκαν. Στο τέλος , μάλιστα, άλλαξε γνώμη και για την ίδια την Ελισάβετ. «Λάτρεψα τη βασίλισσα παίζοντάς την. Είναι ένα πρόσωπο πολύ αυθεντικό, που αρνείται την προσποίηση».