ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ η επόμενη κίνηση του Κώστα Σημίτη ; Επειδή το ρωτούν πολλοί, σπεύδω να σας ενημερώσω ότι ο πρώην πρωθυπουργός, ευαισθητοποιημένος από τη συζήτηση περί σουηδικού μοντέλου, έχει προσκαλέσει στην Ελλάδα τον Γκόραν Πέρσον. Πρόκειται για τον πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας με τον οποίο είχε συνδεθεί ο Σημίτης. Ο Πέρσον θα εμφανιστεί στις 30 Ιανουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς. Μετά την ομιλία του θα έχει «λάιβ» συζήτηση για την εμπειρία της κοινωνικής διακυβέρνησης στη Σουηδίας με τον Σημίτη, που θα κάτσει κι αυτός στο τραπέζι.

Η εκλογική ήττα

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ όλα αυτά. Εγώ απλώς εισφέρω στη συζήτηση μια ωραία παρατήρηση της γαλλικής εφημερίδας «Μοντ», όταν οι σοσιαλιστές έχασαν τις εκλογές στη Σουηδία. «Εφεξής σουηδικό μοντέλο είναι μόνο τα τοπ μόντελ από τη σκανδιναβική χώρα». Τέτοια, δυστυχώς, δεν θα έχουν στο Μουσείο Μπενάκη.

Κόπηκαν τα φώτα

Η ΟΜΙΛΙΑ Σημίτη περί κρίσης της δημοκρατίας ξεκίνησε με κάποια καθυστέρηση. Ο πρώην πρωθυπουργός έφθασε τελευταία στιγμή. Γιατί; Διότι το ζήτησε διακριτικά ο πρώην Πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος είχε κάποιο κώλυμα και θα αργούσε κανένα τέταρτο. Ως γνωστόν, καμία εκδήλωση δεν ξεκινάει απόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας, νυν ή πρώην. Τέλος πάντων. Όλα άρχισαν καλά. Κάποια στιγμή όμως ενώ μιλούσε ο Σημίτης κόπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα. Η διακοπή κράτησε μόλις ένα δευτερόλεπτο, τα φώτα επανήλθαν και ακολούθησε χειροκρότημα.

Τέσσερις πρόεδροι

ΣΗΜΙΤΗΣ,Στεφανόπουλος και Γιώργος Παπανδρέου στέκονταν σε μια γωνία, κρατώντας από ένα ποτήρι κρασί, μετά την ομιλία. Τους πλησίασε ο Κώστας Καρτάλης. «Τρεις πρόεδροινα κι ένας τέταρτος», είπε αστειευόμενος, ως πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ. «Μην το λες, Κώστα», απάντησε ο Σημίτης. «Είμαι βέβαιος πως αν φωνάξεις “πρόεδρε” δεν είναι λίγοι εδώ μέσα αυτοί που θα γυρίσουν».

Πήγαν για φαγητό

ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ της εκδήλωσης, ο Κώστας Σημίτης με την κυρία Δάφνη και ο Νίκος Θέμελης με τη σύζυγό του πήγαν στην Πανεπιστημιακή Λέσχη στην Ακαδημίας, όπου δείπνησαν καλεσμένοι του προεδρείου του ΟΠΕΚ. Στο τραπέζι επικράτησε πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα.