ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ μπορεί να προβλέψει πότε θα τελειώσει ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας. Επομένως σε όλο αυτό το διάστημα δεν πρέπει να ενσταλάξουμε στις δημοκρατικές μας κοινωνίες ένα επικίνδυνο πνεύμα κρατικής καταστολής (σαν εκείνο που οδήγησε στον αποκρουστικό θάνατο του μετανάστη Ντε Μενέζ στο Λονδίνο).

Έτσι θα έλεγα «ναι» κατ΄ αρχήν στην ηλεκτρονική παρακολούθηση συγκεκριμένων χώρων που εκπέμπουν ουσιαστικά και συμβολικά μια αυξημένη επικινδυνότητα (όπως είναι η πρεσβεία των ΗΠΑ).

Άλλωστε η δικονομική μας νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στον δικαστή να αξιολογεί και παράνομα αποδεικτικά μέσα όταν διαπράττονται αξιόποινες πράξεις (και αφού σταθμίσει προγενέστερα τις συγκεκριμένες περιστάσεις της κάθε υπόθεσης σύμφωνα με το άρθρο 177 του ΚΠΔ).

Λέω όμως κατηγορηματικά «όχι» στη γενικευμένη χρήση της ηλεκτρονικής κάμερας στους δημόσιους χώρους, γιατί αυτό εκκολάπτει έναν ολοκληρωτισμό!

Τέλος, η λήψη παρόμοιων κατασταλτικών μέτρων δεν οδηγεί νομοτελειακά στην ποινική δίωξη των τρομοκρατών, όπως πιστεύουν ορισμένοι αφελείς (ή καλόπιστοι) στην πατρίδα μας και όπως αποδεικνύει τεκμηριωμένα για την περίπτωση της Αμερικής μια τεκμηριωμένη μελέτη του Syracuse University!

Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.