Αθρόα είναι η συμμετοχή στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο που λειτουργεί στη Στοά του Βιβλίου
«Στην αρχή αμφιβάλλαμε αν θα υπάρξει ενδιαφέρον. Είχαμε όμως 2.000 αιτήσεις!», είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μπαμπινιώτης για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, το οποίο άνοιξε τις πύλες του τη Δευτέρα στη Στοά του Βιβλίου. Η ζήτηση υπήρξε τέτοια, που υποχρέωσε τους υπευθύνους να αποκλείσουν τους μισούς ενδιαφερομένους με την υπόσχεση ότι θα έχουν προτεραιότητα στους επόμενους κύκλους. Ενώ ήδη ανακοινώθηκε ότι του χρόνου θα διπλασιαστούν οι κύκλοι μαθημάτων και η έναρξη θα γίνει τον Οκτώβριο.

«Με συγκίνησε ιδιαίτερα το είδος των ανθρώπων που θέλησαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα», είπε ο καθηγητής του Παντείου Χρήστος Γιανναράς . «Δεν είναι το κοινό των διαλέξεων. Στη Φιλοσοφία ήρθαν και άνθρωποι με διδακτορικά στις Θετικές Επιστήμες από πανεπιστήμια του εξωτερικού», σημείωσε και δεν παρέλειψε να ζητήσει συγγνώμη απ΄ όσους αναγκάστηκαν οι καθηγητές να αποκλείσουν.

Ο πρώτος ετούτος κύκλος, που κινείται στο πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών, αποτελείται από 5 σειρές μαθημάτων

ΙΝFΟ

Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5). Τηλ. 21 03253.989

με 10 μαθήματα η καθεμία. Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης διδάσκει Γλωσσολογία· ο Βασίλης Λαμπρινουδάκης Αρχαιολογία· ο Χρήστος Γιανναράς Φιλοσοφία· ο Κώστας Γεωργουσόπουλος Θέατρο· ο Δημήτρης Δημηρούλης Λογοτεχνία. «Εγώ άλλοτε γαλουχήθηκα με τα μαθήματα στο «Αθήναιον»», είπε ο φιλόλογος και θεατρικός κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος . Εκεί, τη δεκαετία του ΄50, δίδασκαν άνθρωποι όπως ο Παπανούτσος και ο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, ενώ άλλες προσπάθειες είχαν γίνει από την «Τέχνη» στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Εταιρεία Σπουδών της Σχολής Μωραΐτη. «Τέτοια μαθήματα βοηθούν και τους ειδικούς να δουν πώς περνάει η γνώση στην κοινωνία», είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλης Λαμπρινουδάκης, ενώ ο καθηγητής του Παντείου Δημήτρης Δημηρούλης μίλησε για «τεράστια και δύσκολη πρόκληση» λόγω της ανομοιομορφίας του ακροατηρίου.

«Υπάρχουν άνθρωποι κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου», είπε ο Γιώργος Μπαμπινιώτης. Και εξήγησε ότι όλοι οι διδάσκοντες προσπαθούν να δώσουν μια καλή πληροφόρηση στον τομέα τους, παρέχουν βιβλιογραφία και ευαισθητοποιούν έναν κόσμο σε χώρους πνευματικούς, προσφέροντας γνώσεις πάνω σε ποικίλα θέματα που ενδιαφέρουν το κοινό. «Το πανεπιστήμιο έχει δείξει μεγάλη καθυστέρηση σε αυτό τον τομέα», είπε ο Δημήτρης Δημηρούλης. Και θυμήθηκε ότι σε πανεπιστήμιο στην Αγγλία είχε δει, εδώ και χρόνια, να προσφέρουν «σπουδές εκτός των τειχών».

«Καλύπτουμε μια ανάγκη»


Στη Φιλοσοφική Σχολή του Μονάχου πραγματοποιείται κατά τακτά διαστήματα τρίμηνο σεμινάριο για στελέχη επιχειρήσεων, όπου διδάσκεται αποκλειστικά η Λογική του Αριστοτέλη!- σημείωσε ο Χρήστος Γιανναράς . Αυτά δεν γίνονται όμως εδώ και οι λόγοι είναι ποικίλοι- σε μεγάλο βαθμό γραφειοκρατικοί, όπως είπε και ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, που έχει διατελέσει πρύτανης. «Το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι αυτοδιοικούμενο.

Στην Αγγλία μπορεί εύκολα να αποφασιστεί κάτι από το πανεπιστήμιο και να πραγματοποιηθεί την άλλη μέρα. Εδώ δεν γίνεται. Γι΄ αυτό και πιστεύουμε ότι με τα μαθήματα που οργανώνει η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, εδώ στη Στοά, καλύπτουμε μια ανάγκη».