«Βαβέλ» η Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας, Βαβέλ και τα κριτήρια με βάση τα οποία προέκυψαν τα βραβεία. Τέτοιοι ελιγμοί και τόσες σκοπιμότητες ούτε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης!


OΚλιντ Ίστγουντ Αμερικανός μέχρι τ΄ αυτιά και «Τα γράμματα από την Ιβοζίμα» από Αμερικανούς τεχνικούς, με αμερικανικά δολάρια μέχρι τελευταίου σεντς. Περί αυτού ουδεμία αμφιβολία. Ρωτήστε τα παιδιά της «Village» και της «Warner», τους παραγωγούς και διανομείς της ταινίας που αποτελεί το δεύτερο (το φλιπσάιντ) από τις «Σημαίες των προγόνων μας». Επειδή όμως άπαντες- αξιωματικοί και φαντάροι στα λαγούμια τής Ιβοζίμαείναι Γιαπωνέζοι, η ταινία κατηγοριοποιήθηκε ως ξενόγλωσση!

Δηλαδή η υπεύθυνη του υπουργείου Πολιτισμού, που δεν έβαζε την τζίφρα της για την ελληνικότητα του «Έντουαρτ» της Α γγελικής Α ντωνίου, όχι μόνο ήταν σωστή, αλλά τώρα ο Βουλγαράκης πρέπει να την ανταμείψει

ΙΝFΟ

Όλες οι βραβευμένες ταινίες έχουν προβληθεί στην Ελλάδα πλην των «Dreamgirls» (από 22/2), «Ο τελευταίος βασιλιάς της Σκωτίας» (25/1)

και «Γράμματα από την Ιβοζίμα» (1/2).

για την αξιοσύνη της.

Αντιθέτως, ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου, ο σκηνοθέτης της «Βαβέλ» που κέρδισε Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας, είναι Μεξικανός από κούνια, πασίγνωστος τόσο από την πρώτη του ταινία «Αmores peros» («Χαμένες αγάπες») όσο και από τη δεύτερη, «21 γραμμάρια». Επειδή όμως οι πρωταγωνιστές (Μπραντ Πιτ, Κέιτ Μπλάνσετ) είναι αγγλόφωνοι stars, η «Βαβέλ» αναβαθμίστηκε και διείσδυσε σε πολλές- αμερικανικές – κατηγορίες.

Πράγμα που είχε συμβεί και στα Όσκαρ με τον Μπενίνι και το «Η ζωή είναι ωραία». Όποτε βολεύει η ταινία είναι ξενόγλωσση, όποτε δεν βολεύει είναι «δική μας».

Η Έλεν Μίρενπου κέρδισε- δικαίως- Χρυσή Σφαίρα καλύτερου δραματικού ρόλου, πρωταγωνιστεί στην κομεντί «Η βασίλισσα» του Στίβεν Φρίαρς! Έτσι, το γήπεδο στην κατηγορία «κωμωδία» έμεινε ελεύθερο, ώστε η αντίπαλος κυρία Μέριλ Στριπ να διεκδικήσει και να κερδίσει- δικαίως και αυτή- Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ρόλου για κωμωδία. Αυτά δεν είναι βραβεία, αλλά διπλωματία. Περίφημα. Αριθμητικά, νικητής (με 3 Σφαίρες παρακαλώ) αναδεικνύεται το μιούζικαλ «Dreamgils», το οποίο πλαγίως αναφέρεται στην ιστορία των Supremes.

Σίγουρα ο Έντι Μέρφι θα είναι υποψήφιος, καθώς και η χυμώδης Μπιγιονσέ Νόουλς. Αν τώρα προσθέσουμε και τον Φόρεστ Γουιτάκερ, καθώς και τον Γουίλ Σμιθ- που, όπως κυκλοφορεί στους κύκλους του Χόλιγουντ, θα εξασφαλίσει υποψηφιότητα για την ταινία «Ρursuit of Ηappiness» – ε, τότε δεν αποκλείεται η φετινή χρονιά να είναι εντελώς Βlack. Θρίαμβος, δηλαδή. Ε, καιρός, σου λέει, είναι να δούμε τους Μαύρους κάπως λιγότερο ρατσιστικά!

Κρύος ιδρώτας πρέπει να λούζει τον Μάρτιν Σκορσέζε. Ναι μεν κέρδισε Χρυσή Σφαίρα καλύτερης σκηνοθεσίας, από την άλλη όμως και για πολλοστή φορά έχασε αυτό της καλύτερης ταινίας. Τ ο φάντασμα μιας παρόμοιας επανάληψης στα επερχόμενα Όσκαρ είναι πολύ, μα πολύ κοντά. Τ ο ίδιο- πολύ κοντά- είναι να βρεθεί και η Έλεν Μίρεν με ένα Όσκαρ, το ίδιο και η Μέριλ Στριπ (αλλά εκεί υποθέτω θα την τοποθετήσουν στην κατηγορία του Β΄ ρόλου), όπως και ο Ίστγουντ διόλου απίθανο να διεκδικήσει Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας .

Οι νικητές


«Βαβέλ» Δραματικής ταινίας «Dreamgirls» Μιούζικαλ Μάρτιν Σκορσέζε Σκηνοθεσίας («Ο πληροφοριοδότης») Φόρεστ Γουιτάκερ Α΄ δραματικού ρόλου («Ο τελευταίος βασιλιάς της Σκωτίας»)

Σάσα Μπάρον Κόεν Α΄ κωμικού ρόλου («Βorat») Έλεν Μίρεν Α΄ δραματικού ρόλου («Η βασίλισσα»)

Μέριλ Στριπ Α΄ κωμικού ρόλου («Ο διάβολος φοράει Πράντα»)

Έντι Μέρφι Β΄ ρόλου («Dreamgirls»)

Τζένιφερ Χάτσον Β΄ ρόλου («Dreamgirls»)

«Γράμματα από την Ιβοζίμα» Ξενόγλωσσης ταινίας Cars Κινουμένων σχεδίων Πίτερ Μόργκαν Σεναρίου («Η βασίλισσα»)

«Ηappy feet» Τραγουδιού «Τhe painted veil» Μουσικής