Πάνω από 40 εκδηλώσεις με μεγάλα ονόματα της τέχνης και της επιστήμης οργανώνει το Μegaron Ρlus που «μπαίνει σε φάση ενηλικίωσης»
«Το Μegaron Ρlus μπαίνει σε φάση ενηλικίωσης. Στην πρώτη, πειραματική του φάση, κινητοποίησε ένα κοινό, κυρίως νεανικό, δεκάδων χιλιάδων ατόμων από την Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Από φέτος εγκαινιάζουμε τη συστηματική βιντεογράφηση των περισσότερων εκδηλώσεων. Συγχρόνως, με ανταλλαγές, θα προσπαθήσουμε να καταστήσουμε ιδιαίτερα αισθητή στις συνεργαζόμενες ξένες χώρες την ελληνική παρουσία», είπε ο πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κ. Χρήστος Δ. Λαμπράκης, στην παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων του Μegaron Ρlus- με πολύ σημαντικές προσκλήσεις ξένων επιστημόνων, καλλιτεχνών, φιλοσόφων, λογοτεχνών, αρχιτεκτόνων, εικαστικών , ντιζάινερς, διευθυντών μουσείων, ακόμη και σεφ, όπως εξήγησε ο υπεύθυνος του προγράμματος Γ ιάννης Μάνος.

Έτσι θα δούμε στην Ελλάδα τους Ρόμπερτ Γκάλο και Λικ Μοντανιέ, τους επιστήμονες που, πρώτοι, απομόνωσαν τον ιό του ΑΙDS. Θα δούμε τους αρχιτέκτονες Μπερνάρ Τσουμί, Αλμπέρτο Κάμπο Μπαέζα, Τομ Μέιν. Τον καθηγητή Παλαιοανθρωπολογίας και Προϊστορίας στο College de France, Ιβ Κοπέν. Τον σεφ Πιερ Γκανιέρ. Τον ιστορικό (καθηγητή στη Νέα Υόρκη) Σπύρο Βρυώνη. Τον

7 6.450 άτομα έχουν παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις του Μegaron Ρlus στα δύο χρόνια δράσης του.

Από τους 40.81 0

επισκέπτες των εκθέσεων, οι 1 3.670 ήταν παιδιά

αστροφυσικό Ζαν Πιερ Λιμινέ. Τους συγγραφείς Ντέιβιντ Γκρόσμαν (Ισραήλ) και Μίλοραντ Πάβιτς (Σερβία). Θα δούμε και έξι συγγραφείς ελληνικής καταγωγής που γράφουν σε ξένες γλώσσες (Τζέφρι Ευγενίδη, Άρη Φιορέτο, Βασίλη Αλεξάκη, Πάνο Καρνέζη, Θοδωρή Καλλιφατίδη, Περικλή Μονιούδη). Όπως και τις αμφιλεγόμενες διασημότητες της λογοτεχνίας, Μισέλ Ουελμπέκ και Πασκάλ Μπρικνέρ.

Σε συμπόσιο με θέμα «Γλώσσα και λογοτεχνία» που οργανώνει ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης έχουν κληθεί οι Ουμπέρτο Έκο, Χάρολντ Μπλουμ, Μίλαν Κούντερα, Τζόναθαν Κούλερ, Γιαν Λεβτσένκο. Σε συζήτηση με θέμα «Τα Μουσεία τον 21ο αιώνα» θα πάρουν μέρος διευθυντές τριών γαλλικών μουσείων (Μusee Νational des Αrts et Τraditions Ρ opulaires, Μusee du quai Βranly, Μusee Νational d΄ Αrt Μoderne) και τριών ελληνικών (Εθνική Πινακοθήκη, Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης). Τρεις εκδηλώσεις σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου οργανώνονται με αφορμή τα 50 χρόνια από την εκτόξευση του δορυφόρου Σπούτνικ 1. Ενώ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη πραγματοποιείται σειρά επιστημονικών εκδηλώσεων. Και αυτά είναι μέρος μόνο του προγράμματος, το οποίο ξεκινάει την Πέμπτη με συζήτηση ανάμεσα σε έξι Ελληνίδες συγγραφείς.

Για «εντυπωσιακό απολογισμό και ακόμη εντυπωσιακότερο πρόγραμμα» μίλησε ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, που εξήρε το μοντέλο διοίκησης του Μεγάρου ως «άξιο μίμησης για πολλούς εποπτευόμενους από το ΥΠΠΟ οργανισμούς». Στην παρουσίαση παρευρέθησαν η πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, οι υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Προκόπης Παυλόπουλος , Δημήτρης Σιούφας, Μαριέττα Γ ιαννάκου, Φάνη Πάλη-Πετραλιά, ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Καλός και οι πρώην υπουργοί Βαγγέλης Βενιζέλος και Πέτρος Ευθυμίου.