ΟΤΑΝ η Credit Αgricole εξαγόρασε την Εμπορική Τράπεζα με 2 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση είχε θριαμβολογήσει για τη μεγάλη ξένη επένδυση που έγινε στην Ελλάδα.

Τώρα, όταν η Μarfin ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 5 δισ.

ευρώ, μίλησε πάλι για θετική εξέλιξη, που δείχνει, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, την εξωστρέφεια την οποία έχει αποκτήσει η ελληνική οικονομία.

Λυπούμαστε για όποιον στενοχωρούμε, αλλά ούτε η μία, ούτε- πολύ περισσότερο- η άλλη συνιστούν άμεσες ξένες επενδύσεις, από αυτές που έχει ανάγκη η χώρα μας. Όταν λέμε άμεσες ξένες επενδύσεις, εννοούμε να έρχονται ξένα κεφάλαια και να δημιουργούν κάτι καινούργιο, μια επιχείρηση που θα απασχολήσει εργαζόμενους και θα αυξήσει το παραγόμενο προϊόν στη χώρα.

Η επένδυση της Credit Αgricole, όσο θετικά κι αν θέλει να τη δει κανείς, δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Έγινε για να εξαγοράσει μια ήδη υφιστάμενη τράπεζα και στην καλύτερη περίπτωση θα βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας της και θα την κάνει πιο ανταγωνιστική.

Για τη Μarfin, πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν γίνει η αύξηση και πού θα πάνε τα κεφάλαια. Πάντως, αυτό που ξέρουμε μέχρι στιγμής, δηλαδή η πρόθεση εξαγοράς της Πειραιώς, σίγουρα δεν συνιστά άμεση ξένη επένδυση.

Ίσως ούτε καν επένδυση αφού η υφιστάμενη πρόταση προβλέπει απλή ανταλλαγή μετοχών.

Υπάρχει επομένως απόσταση ανάμεσα σε αυτές τις τοποθετήσεις κεφαλαίων που παρακολουθούμε και στη μεταμόρφωση της οικονομίας σε πόλο έλξης επενδύσεων. Αν το τελευταίο είχε συμβεί, άλλου είδους προτάσεις θα βλέπαμε…