Λάμπρος Λαμπρινός

Ανήκω και εγώ στην κατηγορία των ανέργων, που παρά τις προσπάθειές μου δεν κατέστη δυστυχώς εφικτό να απασχοληθώ. Απευθύνθηκα στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ και με ενημέρωσαν ότι το σχετικό πρόγραμμα της επιδότησης των επιχειρηματιών που προσλαμβάνουν ανέργους ηλικίας 60 ετών και άνω έχει δυστυχώς κλείσει. Μπορείτε να με ενημερώσετε πώς θα μπορούσα να βρω μία απασχόληση;

Είναι γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ήδη κλείσει. Στο πλαίσιο όμως της μεταρρύθμισης των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης με στόχο την άμεση ανταπόκριση στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, το πρόβλημα έχει ήδη εντοπιστεί και επίκειται στο αμέσως προσεχές διάστημα απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ που θα προβλέπει την υλοποίηση νέων ενεργητικών πολιτικών που θα καλύψουν τη συγκεκριμένη αναγκαιότητα την 1η Φεβρουαρίου 2007.

Ντίνος Συρέλλης Το καλοκαίρι του 2005 δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για αύξηση της επιδότησης επιτοκίου στα δάνεια του ΟΕΚ και συγκεκριμένα επιδότηση 100% για οικογένειες με τρία παιδιά.

Αλλά αυτή η επιδότηση εφαρμόζεται μόνο σε νέες συμβάσεις και όχι σε δάνεια που έχουν συναφθεί στο παρελθόν από οικογένειες με τρία παιδιά. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό;

Είναι προφανές ότι μια τέτοια αλλαγή δεν μπορεί να έχει τώρα αναδρομική ισχύ. Σε κάθε περίπτωση όμως και το ζήτημα αυτό, όπως και άλλα θέματα που ενισχύουν το δίκτυο κοινωνικής προστασίας του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο ενός γενικότερου προβληματισμού για τη βελτίωση και αναβάθμιση του ΟΕΚ.

Μαρία Γκιάτα

Σε όλα τα πολιτισμένα και ευνομούμενα κράτη, όταν υπάρχει κάποια σκιά στη ζωή ενός υπουργού, αυτός ήσυχα παραιτείται και πηγαίνει σπίτι του. Κατά τη γνώμη του κ. υπουργού, ζούμε σε ένα τέτοιο κράτος;

Θα απαντήσω βιωματικά. Αλάνθαστοι στην πολιτική δεν υπάρχουν. Ή τουλάχιστον δεν υπάρχουν πολλοί. Σε ό,τι αφορά την προσωπική μου διαδρομή, όταν αισθάνθηκα ότι έπρεπε να αναλάβω πολιτικές ευθύνες, τις ανέλαβα. Γιάννης Παπακώστας

Είμαι 53 χρόνων. Έχω 2 ανήλικα παιδιά γεννηθέντα το 2001 και το 2006 αντίστοιχα. Συνταξιοδοτούμαι το 2010 σε ηλικία 57 ετών (ΟΑΠ/ΔΕΗ με 34 χρόνια). Με ποιο δικαίωμα με τρομοκρατούν οι επιτροπές σας ότι συνταξιοδοτούμαι πρόωρα;

Γιατί μου ανατρέπετε τον οικογενειακό μου προγραμματισμό και βάζετε βόμβα στα θεμέλια της οικογένειάς μου;

Έχουμε κατ΄ επανάληψη δηλώσει ότι προσφέρει κακές υπηρεσίες όποιος και με όποιον τρόπο τρομοκρατεί τους ασφαλισμένους και οδηγεί σε δημιουργία ενός κλίματος φυγής.

Σε κάθε περίπτωση οι μόνοι που έχουν να χάσουν είναι αυτοί που- επηρεασμένοι από ένα κλίμα φοβίας που δημιουργούν κάποιοι- θα εγκαταλείψουν στα προσεχή χρόνια τη δουλειά τους χωρίς να έχουν συμπληρώσει τα όρια για πλήρη συνταξιοδότησή τους.

Τένια Αγγελοπούλου

Αγαπητέ κ. Τσιτουρίδη, μπορείτε σας παρακαλώ να με ενημερώσετε πόσα χρήματα χρωστάει στο ΙΚΑ το Δημόσιο και πόσα η ιδιωτική πρωτοβουλία;

Μέσα στο 2007 το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών του Δημοσίου προς το ΙΚΑ και προς τους υπόλοιπους ασφαλιστικούς οργανισμούς τακτοποιείται. Και ο «λογαριασμός» που θα πληρώσουμε έρχεται από μακριά. Σε ό,τι αφορά ιδιωτικούς φορείς, για πρώτη φορά δημιουργείται σύστημα αξιολόγησης ασφαλιστικής συμπεριφοράς.

Ελένη Βουσίδη

Είμαι 50 ετών, μητέρα ανήλικου παιδιού και εργάζομαι 25 χρόνια στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πείτε μου με ειλικρίνεια, πότε και τι θα αλλάξει στην πρόωρη συνταξιοδότηση γυναικών, ώστε να ξέρω αν πρέπει να βγω τώρα σε πρόωρη σύνταξη.

Θα απαντήσω όπως και στην ερώτηση του κυρίου Παπακώστα. Για ό,τι αλλαγές υπάρξουν στο μέλλον, κανείς δεν θα αιφνιδιαστεί. Και για ασφαλισμένους με τη διαδρομή σας, δεν θα υπάρξουν αλλαγές.

Ευάγγελος Γκιόλας

Υπάρχουν σήμερα 14 κατηγορίες μερισματούχων με ίδιες ασφαλιστικές προϋποθέσεις. Υποστράτηγος συνταξιοδοτηθείς το 1996 λαμβάνει μέρισμα 102,15 ευρώ, αστυφύλακας συνταξιοδοτηθείς το 2006 λαμβάνει μέρισμα 140 ευρώ- αμφότεροι με 32 χρόνια ασφάλισης.

Προτίθεται ο υπουργός να εξαλείψει τα έντονα παράπονα των αδικημένων μερισματούχων;

Είναι κοινή διαπίστωση ότι η πολυδιάσπαση και ο κατακερματισμός του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν οδηγήσει σε ένα σύστημα διακρίσεων και κοινωνικών αδικιών. Αυτά θεραπεύουμε τώρα.

Κώστας Γεωργίου

Κύριε υπουργέ, να πιστέψουμε τη διαβεβαίωσή σας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαστούμε να πάρουμε πρόωρη σύνταξη; Για πόσα χρόνια δεν θα αλλάξει κάτι;

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Προχωράμε στο νοικοκύρεμα και τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος, χωρίς να αυξάνουμε τα όρια ηλικίας, να μειώνουμε τις συντάξεις ή να αυξάνουμε τις εισφορές.

Εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία, εντατικοποιώντας την προσπάθειά μας για ενοποίηση και νοικοκύρεμα των Ταμείων, εντείνοντας τον αγώνα κατά της εισφοροδιαφυγής, αξιοποιώντας τα περιουσιακά στοιχεία των Ταμείων και καταβάλλοντας μεγαλύτερη μέριμνα για τους ευρισκομένους στο «κάτω μέρος» του συστήματος, δεν θα χρειαστεί η κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας να πάρει αποφάσεις που θα αιφνιδιάσουν κάποιον.