Oκόσμος είναι γεμάτος από συμβατικότητες που συχνά παρουσιάζονται ως εμβριθείς ιδέες. Πρόκειται για μύθους που τις περισσότερες φορές γίνονται αποδεκτοί χωρίς καμιά αντίρρηση. Αυτούς τους μύθους ξεσκεπάζει ο Φρεντ Χάλιντεϊ, καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο London School of Εconomics, με άρθρο του στην ιστοσελίδα ΟpenDemocracy.

Μύθος 12ος:Η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι προβλέψιμη Πολλοί επιστήμονες επικρίνονται που δεν μπόρεσαν να προβλέψουν το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ή την 11η Σεπτεμβρίου. Ακόμη όμως και πολλές θετικές επιστήμες, όπως η Σεισμολογία και η Εξελικτική Βιολογία, δεν είναι σε θέση να κάνουν ακριβείς προβλέψεις.

Μύθος 11ος:Ο κόσμος κινείται ταχύτερα Λένε πως η ζωή τρέχει γρηγορότερα, αλλά για να πετάξει κάποιος από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη χρειάζεται τον ίδιο χρόνο όπως και πριν από 40 χρόνια.

Μύθος 10ος:Δεν χρειαζόμαστε την Ιστορία Μερικοί επιστήμονες βιάστηκαν να την πετάξουν στα σκουπίδια. Ωστόσο δεν παύει να αληθεύει πως όποιος αγνοεί τα ιστορικά σφάλματα, τα επαναλαμβάνει, όπως έδειξε ο Μπους στο Ιράκ.

Μύθος 9ος:Ζούμε σε μια μεταφεμινιστική εποχή Αυτό υπονοεί ότι επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι του φεμινιστικού κινήματος, στην πολιτική και την καθημερινή ζωή- κάτι που δεν αληθεύει.

Μύθος 8ος:Οι αγορές είναι ένα «φυσικό» φαινόμενο Οι αγορές δεν είναι «φυσικές», αλλά δημιούργημα των κοινωνιών. Οι δύο μεγαλύτερες από αυτές, του πετρελαίου και των φαρμάκων, δείχνουν πώς πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις επηρεάζουν την προσφορά και τη ζήτηση.

Μύθος 7ος:Η θρησκεία πρέπει να παίζει πολιτικό και κοινωνικό ρόλο Το κοσμικό κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί την ελευθερία, αλλά μπορεί να αποτελέσει κυματοθραύστη απέναντι στη θρησκεία έτσι όπως αυτή χρησιμοποιείται από την Καλιφόρνια μέχρι το Κουβέιτ.

Μύθος 6ος:Σήμερα δεν χρειαζόμαστε ουτοπίες Η επιδίωξη ενός καλύτερου κόσμου αποτελεί ουσιώδες μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης.

Μύθος 5ος:Η εξάπλωση της αγγλικής ως παγκόσμιας γλώσσας είναι κάτι θετικό Ασφαλώς είναι πρακτικό που υπάρχει μια κοινή γλώσσα στο εμπόριο, τις αεροπορικές μεταφορές κλπ., αλλά η κυριαρχία της αγγλικής γλώσσας συνοδεύτηκε από ένα κύμα πολιτισμικής αλαζονείας.

Μύθος 4ος:Ο κόσμος είναι διαιρεμένος σε ασυμβίβαστους πολιτισμούς Υπάρχουν κοινές αξίες παντού, από τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι την οικονομική ανάπτυξη. Υπάρχουν διαφορές για την εφαρμογή τους, αλλά όχι για τις αξίες καθεαυτές.

Μύθος 3ος:Οι μετανάστες έχουν θετικό ρόλο στην εθνική και διεθνή πολιτική Συνήθως, οι κοινότητες των μεταναστών είναι οπισθοδρομικές και παίζουν ανασχετικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων.

Μύθος 2ος:Μόνο η βία φέρνει αποτέλεσμα Οι καταπιεσμένοι δεν αποδέχονται τις λύσεις που επιβάλλονται με βία. Την αναγγελία «Αποστολή εξετελέσθη» τον Μάιο του 2003 ακολούθησε η ταπείνωση.

Μύθος 1ος:Τα προβλήματα του πληθυσμού από το ΑΙDS μπορεί να λυθούν και χωρίς προφυλακτικά Δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε πού βρίσκονται οι πρώτοι μαζικοί δολοφόνοι του 21ου αιώνα: στην Πόλη του Βατικανού και τον Λευκό Οίκο.