Οι Σομαλοί…

… πάνω που πίστευαν πως είχαν πια περάσει τα χειρότερα, κατέφθασαν τα αμερικανικά ελικόπτερα. Φαίνεται πως οι Αμερικανοί τόσο πολύ το χαίρονται που βρίσκονται παγιδευμένοι στο Αφγανιστάν, που θέλουν να δημιουργήσουν άλλο ένα Αφγανιστάν στο Κέρας της Αφρικής.

Η Σομαλία…

… στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν πεδίο σύγκρουσης για τις δύο υπερδυνάμεις. Μετά το τέλος αυτού του πολέμου έγινε πεδίο ενός άλλου είδους δυτικών επεμβάσεων κάτω από τη σημαία του ανθρωπισμού. Αυτές οι ανθρωπιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και του ΟΗΕ δεν άργησαν να εμπλακούν στους τοπικούς εμφυλίους πολέμους. Με αποκορύφωμα τη «μάχη του Μογκαντίσου», το 1993, όταν αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και ελικόπτερα μετέτρεψαν την πόλη σε κόλαση με εκατοντάδες νεκρούς, μεταξύ των οποίων 18 δικοί τους. Οι Σομαλοί είχαν διαπομπεύσει τότε τα πτώματα των Αμερικανών στρατιωτών, σέρνοντάς τα στους δρόμους (για τη χολιγουντιανή εκδοχή της μάχης, βλέπε «Βlack Ηawk Down»). Ο Κλίντον είχε αποσύρει αμέσως τότε τα ταπεινωμένα αμερικανικά στρατεύματα. Θα πίστευε κανείς πως οι Αμερικανοί πρόεδροι είχαν πάρει το μάθημά τους από τη Σομαλία. Όχι όμως ο πρόεδρος Μπους. Με την τελευταία επέμβασή του προκάλεσε τη δημιουργία ενός λαϊκού ισλαμικού κινήματος. Ύστερα ενθάρρυνε τη γειτονική Αιθιοπία να εισβάλει στη Σομαλία. Παρά την επιστροφή του χάους στους δρόμους του Μογκαντίσου, σχολιάζει ο αρθρογράφος Μικ Χιουμ, η αμερικανική κυβέρνηση τα θεωρεί όλα αυτά μεγάλη στρατηγική επιτυχία.

Γιατί…

… τα κάνει λοιπόν; Το ζήτημα είναι ότι ο «αντιτρομοκρατικός πόλεμος» δεν έχει καμιά σχέση με ό,τι συμβαίνει στη Σομαλία ή το Αφγανιστάν. Απλώς οι ΗΠΑ και η Δύση προσπαθούν να λύσουν τα δικά τους προβλήματα στη διεθνή σκηνή, πότε στις ερήμους του Αφγανιστάν και τις πόλεις του Ιράκ και πότε στους βάλτους της Σομαλίας, αναζητώντας μια ηθική αποστολή, μια νίκη. Η απόφαση του προέδρου Μπους να στείλει και άλλα στρατεύματα στο Ιράκ χαρακτηρίστηκε «κύμα». Όμως, όπως και τα αεροπορικά πλήγματα στη Σομαλία, μοιάζει πιο πολύ με «σπασμό» μιας σχεδόν παραλυμένης εξωτερικής πολιτικής. Κάτω από την πίεση «να κάνουν κάτι», οι Αμερικανοί οδηγούνται σε έναν φαύλο κύκλο υπερβολών, σε έναν κόσμο που τους έχει ξεφύγει από τα χέρια.

Τα νέα…

… αεροπορικά πλήγματα στα βαλτοτόπια της Σομαλίας φέρνουν στον νου την «Καρδιά του σκότους». Εκεί, ο Τζόζεφ Κόνραντ γράφει για ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο που χτυπάει με τα κανόνια του τη ζούγκλα στις ακτές της αποικιοκρατούμενης Αφρικής: «Έριχναν με τα κανόνια τους σε μια ήπειρο», σε έναν στόχο που κανείς δεν μπορούσε να δει, πιθανότατα χωρίς κανένα άλλο σκοπό παρά μονάχα για να δείξουν πως μπορούσαν να το κάνουν.