Η «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΝΥΦΩΝ» ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΓΕΛΙΑ,
ΑΛΛΑ ΚΡΥΒΕΙ ΤΡΑΓΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΙ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
«SUGΑRΤΟWΝ- ΟΙ ΓΑΜΠΡΟΙ»
ΣΚΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΗ ΝΟ1 ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΙΛΑΡΟΤΡΑΓΩΔΙΑ…

Το «Sugartown- οι γαμπροί» είναι μια ταινία με πρωταγωνιστές τους άντρες του Δήμου Ζαχάρως, που ακολουθούν τον δήμαρχό τους στη Ρωσία με σκοπό να συναντήσουν εκεί υποψήφιες νύφες, μια και δεν υπάρχουν στην περιοχή τους γυναίκες να κάνουν οικογένεια και να ζήσουν μαζί τους στην Ελλάδα. Και ο 33χρονος σκηνοθέτης Κίμων Τσακίρης διευκρινίζει: «Η χιουμοριστική διάθεση πηγάζει κυρίως από τους ίδιους τους χαρακτήρες που βιώνουν το μεγάλο πρόβλημα της εγκατάλειψης της ελληνικής επαρχίας, αλλά και την προσωπική τους μοναξιά με γενναιότητα, ενώ η διάθεση αυτοσαρκασμού δεν τους εγκαταλείπει ούτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στη Ρωσία, όπου και εκεί έρχονται αντιμέτωποι με “σκληρές” καταστάσεις. Ήθελα να παρουσιάσω τη δική τους αλήθεια και όχι να αναπαράγω τα κλισέ που έχουν επικρατήσει σε συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα. Το χιούμορ στην ταινία δεν υπάρχει για να κοροϊδέψει, αλλά για να αναδείξει».

Βλέποντας την ταινία, θυμήθηκα το γνωστό «η ζωή ξεπερνάει κάθε φαντασία»… Εσείς τι κάνατε; Απλώς καταγράψατε την πραγματικότητα; Πώς αντιμετωπίσατε την ανακοίνωση που διαβάσατε στις εφημερίδες για το γεγονός της «εισαγωγής γυναικών»;

info

To ντοκιμαντέρ «Sugartown- οι γαμπροί» του Κίμωνα Τσακίρηπρώτο βραβείο ντοκιμαντέρ- θα προβάλλεται στις αίθουσες από τις 1 8 Ιανουαρίου.

«Η “καταγραφή της πραγματικότητας” είναι μια μεγάλη συζήτηση που, αν και ακούγεται αρκετά ακαδημαϊκή, μας αφορά όλους. Όσοι μας λένε ότι απλά καταγράφουν την πραγματικότητα “αναδεικνύοντας μεγάλα θέματα”, ενώ κρύβουν επιμελώς την προσωπική τους υποκειμενικότητα αλλά και την υποκειμενικότητα της κινηματογραφικής πράξης, είναι για εμένα άνθρωποι επικίνδυνοι που έχουν επικρατήσει κυρίως στην τηλεόραση. Για εμένα το ζητούμενο ήταν να δώσω τη δυνατότητα στον θεατή να σκεφτεί αυτό που βλέπει, όχι να του επιβάλω την άποψή μου. Προσπάθησα να είμαι ειλικρινής απέναντι στην ιστορία που έζησα και όχι να την φτιάξω όπως θα την ήθελα. Άλλωστε και εγώ όταν άκουσα για πρώτη φορά την είδηση για το “ταξίδι αναζήτησης νυφών στο εξωτερικό”, φαντάστηκα μια ιστορία εντελώς διαφορετική από αυτή που συνέβη πραγματικά και σταδιακά άλλαξα την αρχική άποψή μου».

Είναι λύση η «εισαγωγή» ξένων γυναικών για να λυθεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα;

«Η λέξη “εισαγωγή” δεν μου αρέσει, γιατί παραπέμπει σε μια οικονομική συνδιαλλαγή που προφανώς όλοι καταδικάζουμε. Επίσης δεν είμαι καθόλου σίγουρος για τη μαζικότητα της πρότασης αλλά και για τον σκοπό της (να λυθεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα). Προσωπικά, πάντως, δεν βλέπω κανένα πρόβλημα στη δημιουργία οικογενειών από ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων και νομίζω ότι αυτοί οι γάμοι κρατούν σήμερα την ελληνική επαρχία ζωντανή». Η κουβέντα μας περνάει στις αιτίες που γέννησαν αυτήν τη «λύση απελπισίας» των ανδρών της Ζαχάρως, που δεν είναι άλλη από «την ανάγκη που έχουμε όλοι μας να μοιραζόμαστε τη ζωή μας με ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν και το τρομακτικό συναίσθημα που μας προκαλεί η μοναξιά όταν δεν την έχουμε επιλέξει για τον εαυτό μας», λέει ο σκηνοθέτης και συμπληρώνει ότι «η επιθυμία δημιουργίας οικογένειας και απογόνων ήταν επίσης ένας βασικός παράγοντας. Φυσικά μιλάω για τους άνδρες που πραγματικά ήθελαν να παντρευτούν».

Μήπως μέσα και από αυτό το θέμα «εισαγωγής» γυναικών ζει και η ελληνική επαρχίατη δική της… παγκοσμιοποίηση; «Η ελληνική επαρχία ζει την παγκοσμιοποίηση εδώ και χρόνια, με το κλείσιμο επιχειρήσεων και τη μεταφορά τους σε “φθηνότερες” χώρες, με την έλλειψη κρατικού σχεδιασμού για τις καλλιέργειες και τα αγροτικά προϊόντα που πρέπει να ανταγωνιστούν σε ποιότητα τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και σε τιμή τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με την εμφάνιση για πρώτη φορά των οικονομικών μεταναστών στη δική της γη, ενώ είχε συνηθίσει εκείνη να στέλνει μετανάστες στο εξωτερικό. Οι πολλοί γάμοι που προκύπτουν είναι φυσικό επακόλουθο και νομίζω ότι είναι ένα από τα λίγα θετικά στοιχεία που έχει προσφέρει η παγκοσμιοποίηση στην ελληνική επαρχία».