Σε μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ρώτησαν: «Τι φοβάστε περισσότερο για το 2007;». Ο δεύτερος κυριότερος φόβος- με 36,1%- ήταν τα προβλήματα υγείας.

Σήμερα, ο Έλληνας ξοδεύει για την υγεία του πάνω από 2 δισ. ευρώ από την τσέπη του.

Ο ιδιωτικός τομέας Υγείας αυξάνεται συνεχώς. Το υπουργείο Υγείας σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στην απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων. Ναι, αλλά τώρα που η κοινοτική οδηγία δημιουργεί ένα «ξαφνικό» έλλειμμα 5.000 γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, τι θα κάνει; Βέβαια, μια λύση θα ήταν να αρχίσουν να… εφημερεύουν και τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Λέτε να το δούμε και αυτό; Δηλαδή, να υπολογίσει το Δημόσιο ότι ένας άρρωστος στον Ευαγγελισμό τού κοστίζει, ας πούμε 200 ευρώ την ημέρα. Οπότε θα πει στον μεγαλοκλινικάρχη: «Σου δίνω 150 ευρώ την ημέρα και τα υπόλοιπα πάρ΄ τα από τον άρρωστο».

Τότε, ακόμη και τα ράντζα στα δημόσια νοσοκομεία θα γίνουν περιζήτητα, αφού οι άρρωστοι θα έχουν ως μόνη εναλλακτική λύση την οικονομική τους καταστροφή! Βέβαια, ο κ. Αλογοσκούφης θα είναι ευτυχής, το ΑΕΠ θα αυξάνεται, οι μετοχές στο Χρηματιστήριο θα κάνουν πιένες και στις αρχές του 2008 το ποσοστό των Ελλήνων που φοβούνται «τα προβλήματα υγείας» από 36,1% θα πλησιάζει το 100%…

Ο Λυκούργος Λιαρόπουλος είναι καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εθνικός εκπρόσωπος στον ΟΟΣΑ για θέματα Υγείας.