Με λουκέτο απειλείται η Μονάδα Εμφραγμάτων του Νοσοκομείου Πύργου- μοναδική σε όλο τον Νομό Ηλείας- καθώς το… μπάχαλο με τις εφημερίες και το ωράριο εργασίας των γιατρών οδήγησε στην παραίτηση του ενός από τους τέσσερις καρδιολόγους του τμήματος. Οι τρεις που απομένουν αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες της κλινικής, της μονάδας και του τμήματος επειγόντων περιστατικών!


Τα προβλήματα- λόγω της εφαρμογής του νέου ωραρίου του ιατρικού προσωπικού με ανώτατο όριο εργασίας 58 ωρών την εβδομάδα, που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση- εντείνονται σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία, κυρίως της περιφέρειας. Παράλληλα, οι γιατροί άρχισαν τα εξώδικα, διεκδικώντας την άμεση εφαρμογή της κοινοτικής Οδηγίας. Ήδη οι Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών της Αχαΐας και των Χανίων με εξώδικα προς το υπουργείο Υγείας και τις διοικήσεις

ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες για εφημερίες σε ιατρικό προσωπικό μετά το νέο ωράριο εργασίας 58 ωρών την εβδομάδα

των νοσοκομείων όπου υπηρετούν, ζητούν να βρεθεί μια οριστική λύση στο θέμα. Και στις δύο περιοχές οι γιατροί εργάζονται 90 με 100 ώρες την εβδομάδα προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφαλής εφημερία των νοσοκομείων!

Σε ορισμένα περιφερειακά νοσοκομεία, τα προγράμματα εφημερίας έχουν βγει με βάση το νέο ωράριο, πράγμα που σημαίνει- στην καλύτερη περίπτωση- ότι θα μπορούν να εφημερεύουν μέχρι τις… 12 Ιανουαρίου. Σε άλλα νοσοκομεία, κάθε μέρα βγαίνουν οι εφημερίες της επομένης, ενώ όπου έχει τηρηθεί το παλιό ωράριο, κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρξουν τα χρήματα για να πληρωθούν στο τέλος του μήνα όλες οι εφημερίες των γιατρών! Αποκαλυπτικά είναι τα όσα κατήγγειλε στα «ΝΕΑ» ο κ. Δ. Βαρνάβας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών: «Ο νομικός σύμβουλος του Νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας, στην Πάτρα, συμβούλεψε τον διοικητή να παραβλέψει την Οδηγία για τις εφημερίες του Ιανουαρίου. Ωστόσο, στη γνωμοδότησή του ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν σύννομο». «Πιστεύουμε ωστόσο ότι οι πράξεις αυτές θα μείνουν ατιμώρητες», καταλήγει- σύμφωνα με την καταγγελία- το σχετικό έγγραφο του νομικού συμβούλου!

Παραίτηση για τις εφημερίες!


«ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ εβδομάδα παραιτήθηκε, ύστερα από μια δεκαετία υπηρεσίας στο ΕΣΥ, ένας από τους καρδιολόγους καθώς η διοίκηση του νοσοκομείου τον κάλεσε, με Αστυνομία και εισαγγελέα, να εφημερεύσει ενώ εκείνος βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια», περιγράφει ο κ. Δημήτρης Κιντής, πρόεδρος των γιατρών του Πύργου. Ο ίδιος είναι ακτινολόγος και γι΄ αυτόν τον μήνα του έχουν προγραμματίσει 10 εφημερίες. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, μπορεί να πληρωθεί για τις 4, για τις υπόλοιπες δεν γνωρίζει τίποτε! Όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, στην οποία η χώρα μας εναρμονίστηκε με δύο προεδρικά διατάγματα, από την 1η Ιανουαρίου οι ειδικευμένοι γιατροί έπρεπε να εργάζονται υποχρεωτικά 48 ώρες την εβδομάδα και οι ειδικευόμενοι όχι περισσότερες από 58. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι οι μεν ειδικευμένοι γιατροί δεν θα μπορούσαν να εφημερεύουν περισσότερες από 2 φορές τον μήνα και οι ειδικευόμενοι 4- αφού για αυτές τις εφημερίες θα αμείβονται. Σήμερα οι ειδικευόμενοι γιατροί κάνουν από 7 ώς και 15 εφημερίες τον μήνα, συμπληρώνοντας μέχρι 80 ώρες εργασίας σε εβδομαδιαία βάση. Για να τηρηθούν οι παραπάνω ώρες εργασίας απαιτείται άμεσα η πρόσληψη 5.000 γιατρών. Ήδη σε πανελλαδικό επίπεδο μένουν κενές περίπου 3.000 θέσεις ειδικευμένων γιατρών και 1.000 ειδικευομένων.

Λίγο πριν εκπνεύσει το 2006, έγγραφο του υπουργείου Υγείας ενημέρωνε τα νοσοκομεία όλης της χώρας ότι τα προγράμματα εφημεριών μπορούν να συνταχθούν με βάση το προηγούμενο καθεστώς, καθώς η εφαρμογή του νέου ωραρίου αναμένεται να ανασταλεί για 6 μήνες. Η σχετική τροπολογία αναμένεται- ίσως και σήμερα- να κατατεθεί στη Βουλή και μέχρι να ψηφιστεί, οι γιατροί θα εφημερεύουν παράνομα πέραν του 48ώρου και του 58ώρου.

Ωστόσο, ακόμη και αν ψηφιστεί η σχετική τροπολογία, δεν είναι βέβαιη η νομιμότητά της. Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών, αλλά και με τις νομικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, η ευρωπαϊκή Οδηγία υπερισχύει κάθε άλλης διάταξης. Αυτό σημαίνει ότι αν οι γιατροί αποφασίσουν να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια διεκδικώντας την εφαρμογή της Οδηγίας, θα δικαιωθούν! Σημειώνεται εξάλλου ότι η χώρα μας είχε βρεθεί το 2005 στο κατώφλι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επειδή δεν είχε ενσωματώσει στο εθνικό Δίκαιο την Οδηγία για τον χρόνο εργασίας.