Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ; ΤΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ; ΓΙΑ ΤΟ 2007, ΤΟ «ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ» ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΙ ΕΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 30 ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΚΛΕΚΤΟΤΕΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (ΚΑΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ) ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΥΣΤ. Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΧΑΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ» ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΝΕΤΑΞΕ ΠΟΤΕ, ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΟΜΩΣ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΟΦΩΝ. ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΕΩΡΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΣΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΤΥΠΟ. ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΣΤΑ «ΝΕΑ» Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ. ΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ! Η απόλυτη ευτυχία για σας είναι; Ένας περίπατος στο Νησί των Πυροτεχνημάτων.

Τι σας κάνει να σηκώνεστε το πρωί; Άλλοτε η ικανοποίηση ότι στερώ τους εφιάλτες από το θύμα τους και άλλοτε η επιθυμία να σημειώσω το τελευταίο όνειρο που είδα, πρώτου το ξεχάσω. Η τελευταία φορά που ξεσπάσατε σε γέλια;

Όταν ανακάλυψα στη μακρινή Φρουτοπία ένα σπάνιο λαχανικό, το ξεκαρδιστικό κρεμμύδι, που όταν το καθαρίζεις, αντί να δακρύζεις σε κάνει να γελάς.

Το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σαςείναι;

Ότι παίρνω τα αστεία στα σοβαρά και τα σοβαρά στα αστεία.

Το βασικό ελάττωμά σας; Το ίδιο. Σε ποια λάθη δείχνετε τη μεγαλύτερη επιείκεια;

Στα μοιραία. Η τελευταία φορά που κλάψατε; Όταν οι πεινασμένοι θεατές λιντσάρισαν τον ταχυδακτυλουργό που δεν μπορούσε να βγάλει πια από το καπέλο του λευκά περιστέρια.

Με ποια ιστορική προσωπικότητα ταυτίζεστε περισσότερο;

Με τον γιο του Γουλιέλμου Τέλου. Ποιοι είναι οι ήρωές σας σήμερα; Τα πειραματόζωα. Το αγαπημένο σας ταξίδι; Με ιπτάμενο ανεμόμυλο στη Χώρα των Χαμένων Χαρταετών.

Οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; Ο Βενιαμίν Βατραχιάδης, συγγραφέας του αυτοβιογραφικού βιβλίου «Όταν ήμουνα γυρίνος» (Εκδόσεις Νούφαρο 1936) και oι Αlonso Αzcarate και J.Κ. Αrambarri συγγραφείς της μελέτης «Η επίδραση των ψυχρών ρευμάτων στην ταϊλανδική αλιεία» (Journal of Μarine Βiology vol. 246: pp 1128-1162).

Ποια αρετή προτιμάτε σε έναν άντρα; Τη λιγότερο επιδεικτική.

Και σε μια γυναίκα; Την πλέον ευάλωτη. Ο αγαπημένος σας συνθέτης; Ο Τζιμ το τζιτζίκι. Το τραγούδι που σφυρίζετε κάνοντας ντους;

Ντρέπομαι που το ομολογώ, αλλά δεν μπορώ να σφυρίζω ούτε εντός, ούτε εκτός ντους.

Το βιβλίο που σας σημάδεψε; Το «Σμαράγδι του μαχαραγιά» του Άρτσιμπαλ Μακ Χίκαπς. Το έγραψε το 1827 με μαύρο μελάνι σε μαύρο χαρτί και κυκλοφόρησε μόνο σε ένα αντίτυπο, το οποίο βρήκα εντελώς τυχαία ξεχασμένο σε ένα παγκάκι σε ένα πάρκο της Δυτικής Κορνουάλης και άρχισα αμέσως να το διαβάζω. Δυστυχώς με πήρε ο ύπνος ενώ διάβαζα και όταν ξύπνησα το βιβλίο έλειπε. Ποτέ δεν έμαθα τι έγινε. Όταν ρώτησα τον φύλακα του πάρκου αν είδε τίποτα ύποπτο, μού απάντησε ότι δεν είδε απολύτως τίποτα, εκτός από έναν πιερότο που χάριζε ένα νούφαρο σε μια μπαλαρίνα που έκλαιγε με γαλάζια δάκρυα και έναν υπνοβάτη που έσπρωχνε ένα καροτσάκι γεμάτο κούκους ρολογιών. Ίσως κάποιος από αυτούς τους περαστικούς να πήρε το βιβλίο. Ποτέ δεν έμαθα πώς τελειώνει…

Η ταινία που σας σημάδεψε; Εκείνη με την οποία με είχανε φιμώσει οι κακοποιοί, όταν μου κλέψανε ογδόντα οχτώ ντολμαδάκια και μισό μπισκότο.

Ο αγαπημένος σας ζωγράφος;

Ο ζωγράφος με την ασημένια μάσκα που ζωγράφισε ένα ανοιχτό παράθυρο στον τοίχο του κελιού μου πριν από είκοσι

Για ποιο πράγμα μετανιώνετε περισσότερο;

Για τη συμμετοχή μου στη δολοφονία του Αϊ-Βασίλη

περίπου χρόνια. Το αγαπημένο σας χρώμα; Το χρώμα των κυκλαμίνων στο φεγγαρόφωτο.

Ποια θεωρείτε ως τη μεγαλύτερη επιτυχία σας;

Το ότι μπόρεσα να δω για μια στιγμή το όγδοο χρώμα του ουράνιου τόξου.

Το αγαπημένο σας ποτό; Βυσσινάδα με παγάκια από δροσοσταλίδες.

Τι απεχθάνεστε περισσότερο απ΄ όλα; Το σπαγκέτι από ροζ ουρές αρουραίων και τα υπερκινητικά τηλέφωνα.

Όταν δεν γράφετε,ποια είναι η αγαπημένη σας ασχολία;

Να παίρνω από πίσω αόρατα πράσινα καγκουρό και να μαζεύω κομμάτια παλιών παραμυθιών. Έχω ήδη στη συλλογή μου, το θρύψαλο από τον καθρέφτη τη μητριάς της Χιονάτης, το κορδόνι από το δεξί παπούτσι του παπουτσωμένου γάτου, τη φούντα από το σκουφάκι της Κοκκινοσκουφίτσας και το τσόφλι του αυγού απ΄ όπου βγήκε το ασχημόπαπο.

Ο μεγαλύτερος φόβος σας; Ότι μια νεράιδα θα πραγματοποιήσει όλες τις ευχές μου.

Σε ποια περίπτωση επιλέγετε να πείτε ψέματα; Όταν είμαι συναχωμένος, επειδή φτερνίζομαι μετά και κρύβω διακριτικά με το μαντίλι τη μύτη μου.

Ποιο είναι το μότο σας; Ουδέν κακόν αμιγές χειρότερου. Πώς θα επιθυμούσατε να πεθάνετε; Υπερασπίζοντας έναν δράκο από την επίθεση κάποιου γενναίου πρίγκιπα. Εάν συνέβαινε να συναντήσετε τον Θεό,τι θα θέλατε να σας πει;

Τίποτα. Εγώ θα του έλεγα: «Μας ξεθέωσες!».

Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεστε αυτόν τον καιρό;

Δεν βρίσκομαι σε πνευματική κατάσταση. Μάλλον σε πνευματική ακαταστασία θα έλεγα ότι βρίσκομαι, όπως θα το έχετε καταλάβει άλλωστε από τις απαντήσεις μου στο ερωτηματολόγιο.