Νηστίσιμα, ψαρικά και πασχαλινό μενού, με μαγειρίτσα και αρνί σούβλας Το

συναισθηματικό μου δέσιμο με την παράδοση με οδήγησε το πρωί του περασμένου

Σαββάτου, ανήμερα του Λαζάρου, να αναζητήσω μια ταβέρνα στην Αθήνα για την

επόμενη ημέρα, την Κυριακή των Βαΐων, που να σερβίρει ψάρια και οστρακοειδή.

Ενώ περιπλανιόμουν στην κεντρική ψαραγορά και κρεαταγορά (εννοώ τη Βαρβάκειο),

σταμάτησα στο πιο όμορφο ουζερί και μπιραρία τού Γιώργου του Ηπειρώτη. Εκεί

συνάντησα έναν παλιό μου φίλο, ιχθυέμπορο, από τους πιο σημαντικούς της

αγοράς, ο οποίος μου είπε: «Θα πας σε ένα μαγαζί, που δεν έχει πολυτέλεια,

αλλά θα ευχαριστηθείς γιατί είναι πολύ λαϊκό και κυρίως καθαρό. Θα βρεις

ανθρώπους αγνούς, φιλικό περιβάλλον και, το κυριότερο, ξέρουν πολύ καλή

μαγειρική.

Μπορεί στην αρχή να μην σου γεμίσει το μάτι, αλλά όταν σου έρθουν στο τραπέζι

τα πρώτα πιάτα θα καταλάβεις πόσο αξίζει αυτή η κουζίνα. Χωρίς να κάνεις χρήση

του ονόματός μου, θα αναζητήσεις τη λαϊκή ταβέρνα «H Άρτα» στην οδό Κεραμέων,

πίσω από το θέατρο «Περοκέ»».

Την Κυριακή των Βαΐων έφθασα εκεί κατά τις 12.30 με τον παλιό μου (αλλά και

νεώτερο στην ηλικία) φίλο, τον Ζάχο, έναν δικό του φίλο τον Μένιο και άλλους

τρεις συναδέλφους τους, τον Νίκο, τον Γιώργο και τον Στέφανο. Πριν μας

σερβίρουν το κρασί και τα πρώτα πιάτα, ο Ζάχος μού θύμισε αξέχαστες στιγμές

από το Λευκαντί και ζωντάνεψαν στις μνήμες μας εικόνες από την περιοχή που

ήταν καθαρή και ανοιχτή πριν να την πνίξουν το τσιμέντο, οι πολυκατοικίες, τα

ντεσιμπέλ και οι επιδρομές των I.X. και μοτό. Στην παραλία του Λευκαντί, που

ήταν κατάφυτη από αρμύρες και λεύκες, τώρα έχουν «φυτρώσει» καφετέριες,

ταβέρνες και κάθε λογής μαγαζιά. Τα καλοκαίρια αχνίζει η καυτή άσφαλτος και το

τσιμέντο «πίνει» το νερό από τις βρύσες και τα ντους που χρησιμοποιούν οι

λουόμενοι. Με τις συζητήσεις αυτές και με το πολύ καλό και καθαρό κρασί από τα

Μεσόγεια που μας κερνά ο επικεφαλής της ωραίας και φιλικής συντροφιάς, ο

Νίκος, έχουμε μπροστά μας και τα πρώτα πιάτα που σερβίρει ο ιδιοκτήτης του

μαγαζιού, ο Θύμιος Σταμάτης. Καλαμαράκια τηγανητά, σαγανάκι γαρίδες και

καραβίδες. Το άψογο σέρβις, το χαμόγελο του σερβιτόρου και τα φρέσκα ψαρικά

μάς θύμισε ένα κλασικό ψαρομάγαζο της Γλυφάδας, του «Ψαρόπουλου», όπου είχαμε

περάσει αξέχαστες ώρες τις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

«Το μενού της Άρτας» είναι πλούσιο και έχει μεγάλες ποικιλίες: Σπεσιαλιτέ

είναι οι σπανακόπιτες και οι τυρόπιτες με φύλλο χωριάτικο, ψημένες στη γάστρα.

Επίσης κατσικάκι στη γάστρα, κλέφτικο ηπειρώτικο. Θα βρείτε μεγάλη ποικιλία

από σαλάτες εποχής, βραστές και ωμές. Πολλά ορντέβρ: φέτα στα κάρβουνα,

μελιτζανοσαλάτα, ρώσικη, πατάτες τηγανητές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, σπιτική

ταραμοσαλάτα.

Για τις ημέρες και νύχτες μέχρι το Πάσχα, γαρίδες (τηγανητές και σαγανάκι),

χταπόδι στα κάρβουνα με λαδορίγανη, καλαμαράκια τηγανητά και ψητά, γαλέος

φρέσκος σκορδαλιά, καραβίδες φρέσκες, ξιφίας και σολομός.

Για τη νύχτα της Ανάστασης μαγειρίτσα (με ηπειρώτικη συνταγή) και ανήμερα το

Πάσχα (όπως κάθε Κυριακή) αρνί και κατσίκι σούβλας, κοκορέτσι, κοντοσούβλι και

σπληνάντερο, πλούσια επιδόρπια και φρούτα.

Οικογενειακή ταβέρνα «H Άρτα». Κεραμέων 19 και Κορδάτου (γωνία)

Μεταξουργείο, πίσω από το θέατρο «Περοκέ». Ανοιχτά κάθε μέρα. Τηλ.

210-5224.839.

Ο δαίμων της φωτοσύνθεσης «χτύπησε» την περασμένη Παρασκευή 22 Απριλίου

και το τηλέφωνο της «Μέδουσας» γράφτηκε λάθος. Το σωστό είναι 210-6813.979