Τα χελιδόνια είχαν χτίσει φωλιές πάνω στα θεόρατα πεύκα, απέναντι από τον Άγιο
Νικόλαο, στην Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου. Οι αμυγδαλιές άνθιζαν και η
μαρμάρινη βρύση έλαμπε στον ήλιο κι έβγαζε ασταμάτητα κρυστάλλινο νερό, κάτω
από το πλατάνι δίπλα στο ιερό της εκκλησίας - σύμβολο της περιοχής. Ήταν
Σάββατο του Λαζάρου, παραμονή Κυριακής των Βαΐων, και ο Νίκος Μακρής, παιδί 17
χρόνων, τότε, είχε κατέβει από τον Πύργο Ιθώμης Καρδίτσας και δούλευε βοηθός
σερβιτόρου στο μαγαζί-κιόσκι που έφερνε συγκροτήματα τα Σαββατοκύριακα. Κάτι
μεταξύ βαριετέ και λαϊκού προγράμματος, που παρουσίαζε ο εκπληκτικός
κονφερανσιέ και μίμος Αρχάος στο Χαλάνδρι. Σ' αυτό το κιόσκι, δίπλα από το
καφε-ζαχαροπλαστείο του Αφεντούλη που σερβίριζε το περίφημο εκμέκ, στις αρχές
Μαΐου του 1957, κάτω από τα πεύκα της Πλατείας Χαλανδρίου (όπως σώζεται ακόμη
αυτό το κομμάτι) είχε στηθεί ένα πάλκο, θυμάται ο Νίκος Μακρής και μας
αφηγείται ότι το ουζερί «Μέδουσα» φιλοξένησε για δύο βραδιές ένα μοναδικό τρίο
μπουζουκιού που μέχρι εκείνο το Σαββατόβραδο εμφανιζόταν στου «Κατσιβαρδάκου»,
στο Κερατσίνι. Ο Αρχάος παρουσίασε στο κοινό του Χαλανδρίου τούς «εξαίρετους»,
όπως τους χαρακτήρισε, λαϊκούς καλλιτέχνες: Γιώργο Λαύκα, Γρηγόρη Μπιθικώτση
και Νίκο Καρανικόλα. Ήταν και οι τρεις θαυμάσιοι εκείνα τα βράδια και
τραγούδησαν πολύ ωραία, βαριά λαϊκά τραγούδια τών Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Μητσάκη
και Καλδάρα, μας λέει ο Νίκος Μακρής, καθώς η Μελίνα φέρνει μια κανάτα με
λευκό κρασί από τα Μεσόγεια και χταπόδι στα κάρβουνα... Κάπως έτσι άρχισε να
κάνει κέφι η συντροφιά μας, που πέρασε το βράδυ της περασμένης Τρίτης στην
αυλή της «Μέδουσας», έστω και αν είχε λίγη ψύχρα. Είναι πράγματι απόλαυση να
πίνεις καλό κρασί σε συνδυασμό με τις γεύσεις από χταπόδι, μαρίδα και
κολοκυθοκεφτέδες. Έτσι γίνεται η καλή αρχή και ακολουθούν πολλές και ωραίες
γεύσεις. Όμως το πιο ωραίο από όλα, που μας έφτιαξε το κέφι, ήταν οι
αναμνήσεις του κυρίου Νίκου Μακρή, ο οποίος ήταν πολύ αφηγηματικός: «Και οι
τρεις έπαιζαν πολύ ωραίο μπουζούκι. Μάλιστα ο κόσμος, που καθόταν στις
καρέκλες και στα παγκάκια, ζητούσε από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση να τους τραγουδά
δύο επιτυχίες που είχε ως τραγουδιστής εκείνη την περίοδο: το "Γαρύφαλλο στ'
αυτί" και το "Γεια σου Τσολιά μου". Γινόταν χαμός. Πολλοί σηκώνονταν και
χόρευαν, αν και δεν υπήρχε πίστα γιατί το δάπεδο ήταν γεμάτο χαλικάκια». Μια
εικόνα από το παλιό κέντρο του Χαλανδρίου από το οποίο κάτι έχει απομείνει
μέχρι σήμερα. H «Μέδουσα», ένα ουζερί που ήδη γίνεται (από πλευράς χρόνου)
κλασικό, βρίσκεται δίπλα στο ρέμα και τώρα που ο καιρός «ανοίγει» στην αυλή
τού μαγαζιού μπορείς να περάσεις μια ωραία βραδιά. Αυτό βέβαια σε συνδυασμό με
τα μενού της οικοδέσποινας, της κυρίας Ασημίνας, και της μαγείρισσας, της
Καίτης, τα οποία σερβίρουν τα δύο αδέλφια, η Μελίνα και ο Γιώργος. Γαρίδες
τηγανητές, μύδια σαγανάκι, χταπόδι - πλοκάμι στα κάρβουνα, καλαμαράκια
τηγανητά και καλαμάρι ψητό - γεμιστό, μπακαλιάρος σκορδαλιά, θαλασσομεζέ. Στα
ορεκτικά μεγάλες ποικιλίες: χταποδοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες, τυρόπιτα με
φύλλο στριφτό, σαγανάκι, φέτα ψητή, ντοματοκεφτέδες. Σπεσιαλιτέ: κρασομεζές
ανατολίτικος, καυτερό χοιρινό, κεφτέδες «Μέδουσα» και φλόγες (παραδοσιακά
σουτζουκάκια). Ποικιλίες από σαλάτες. Κρέατα της ώρας στα κάρβουνα. Πλούσια
επιδόρπια (ραβανί και καϊμάκι με βύσσινο).


Ουζερί - μεζεδοπωλείο «ΜΕΔΟΥΣΑ». Γρίβα και Παύλου Μελά (γωνία),
Χαλάνδρι. Τηλέφωνο 210-6813.971. Ανοιχτό κάθε βράδυ και Κυριακές μεσημέρια.