Όταν η συντροφιά είναι μεγάλη, οι απόψεις για να περάσουμε ένα βράδυ

ευχάριστο, ανέμελο, αλλά ταυτόχρονα η διασκέδαση να είναι ευπρόσωπη,

πολιτισμένη και κυρίως οικονομική, ανάλογα με τις παραγγελίες, τότε η τελική

απόφαση είναι δύσκολη. H ασυμφωνία που κρατούσε για περίπου μισή ώρα το βράδυ

της περασμένης Τετάρτης τερματίσθηκε με την πρόταση της νεώτερης και ωραίας

Μάνιας Τρικαλιώτη, να συνδυάσουμε το καλό φαγητό με μουσική, χωρίς μεγάφωνα

και ντεσιμπέλ. Μας έπεισε η Μάνια και όπως αποδείχθηκε είχε απόλυτο δίκιο ότι

στο ευπρόσωπο ρεστοράν «Ερατώ» του Χαλανδρίου, το φαγητό και γενικώς η

διασκέδαση προσφέρονται για να κρατήσουν σε λογικά επίπεδα (από ποιοτικής και

οικονομικής πλευράς) τον λογαριασμό μιας δεκαμελούς παρέας. Ο Τάκης Καλούμενος

με τη σύζυγό του Καίτη, ο Σταύρος Παπαδαυΐδ με την Ελένη, η Νάντια, ο Τζίμης

Γεωργίου και ο Δημήτρης Πετρόπουλος, ο Σπύρος, η Βίκυ και η Ντίνα περάσαμε

ευχάριστη νύχτα στο «Ερατώ» της Αναστασίας Μπουτεράκου, στο κέντρο του

Χαλανδρίου, στην Πλατεία Δούρου.

Πάνω απ’ όλα ήταν πολύ καλό το χύμα κρασί από τον Μώλο της Λαμίας. Ροζέ,

κόκκινο και λευκό, με 8 ευρώ το κιλό. Το προτίμησε η συντροφιά μας απ’ όλα τα

εμφιαλωμένα που μας πρότεινε η όμορφη μετρ Αναστασία. Το κρασί με τα πρώτα

ζεστά και ωραία οντέβρ, σε συνδυασμό με την ωραία μουσική που παίζει στο πιάνο

ο Χρήστος Χιώτης, μας φτιάχνουν τη διάθεση, που ανεβαίνει ακόμη περισσότερο

όταν αρχίζουν να τραγουδούν ο Γρηγόρης και η Άννα. Και τι δεν είπαν: λαϊκά από

Τσιτσάνη, Χιώτη, Μητσάκη, Μπαγιαντέρα, Καλδάρα και ύστερα Χατζιδάκι,

Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Λεοντή, Λοΐζο, Μούτση. Ένα ρεπερτόριο, άριστα επιλεγμένο,

που ενθουσιάζει, αλλά και ηρεμεί. Τραγούδια γνωστά βέβαια, μα τραγουδισμένα

και παιγμένα κάπως ιδιαίτερα. Τα ακούς τόσο ευχάριστα, για έναν απλό λόγο, δεν

υπάρχουν μεγάφωνα που να σε ενοχλούν με την ένταση. Οι ευγενικοί και

διακριτικοί σερβιτόροι, Γιώργος και Άρης, γεμίζουν τα ποτήρια μας κάθε τόσο με

κρασί και όλοι μας απολαμβάνουμε τα πρώτα ζεστά και κρύα πιάτα, με

χορταστικούς μεζέδες, που είναι ψαρικά ή κρεατικά και πολύ ωραίες σαλάτες.

Τα ωραία τραγούδια που ακούμε, το καλό κρασί που πίνουμε και οι γεύσεις που

απολαμβάνουμε, δημιουργούν ευχάριστες στιγμές στην παρέα όπου αρχίζουν οι

συζητήσεις για τους τόπους καταγωγής μας. Ο Τζίμης Γεωργίου μάς μιλά για τις

ομορφιές της Ερατεινής Φωκίδας (παλιά την έλεγαν Βιτρινίτσα), ενώ ο Μπάμπης

Παπαδαυΐδ εκθειάζει τις Βόρειες Σποράδες και ιδίως τη Σκόπελο απ’ όπου

κατάγεται. Περιγράφει τις τοποθεσίες του καταπράσινου νησιού του – Γλώσσα,

Μηλιές, Πάνορμο και Στάφυλο. Μας θυμίζει πως η όμορφη Σκόπελος και μια από τις

πατρίδες του ρεμπέτικου τραγουδιού, αφού μια μεγάλη ομάδα μεταπολεμικών και

κυρίως μεταχουντικών τραγουδιστών δημιουργούν και εμφανίζονται στη Σκόπελο,

στην Αθήνα, παντού: Παύλος Βασιλείου, Κώστας Καλαφάτης, Γιώργος Ξηντάρης,

Θανάσης και Νικόλας Σύρος και άλλοι νεώτεροι.

H κουβέντα, οι γεύσεις και το κρασί μάς έκαναν να θυμίσουμε στο τέλος το μενού

που είναι και το κυριότερο. Κατάλογος με 75 γεύσεις! Σπεσιαλιτέ το κατσικάκι

φούρνου με πατάτες και ο μαγειρευτός κόκορας. Κεφτεδάκια, ντολμάδες, γαρίδες

(τηγανητές, βραστές, ψητές). Αθερίνα, γαύρος, χταποδάκι, καλαμαράκι,

καραβιδόψυχα. Δέκα είδη σαλάτας. Όλα τα κρέατα της ώρας. Ψάρια (κατά

παραγγελία) στη σχάρα, αστακομακαρονάδα. Επίσης δέκα είδη ζυμαρικών, καθώς και

φαγητά κατσαρόλας. Πλούσια επιδόρπια και γλυκά. Λειτουργεί και μπαρ με ποτά.

«ΕΡΑΤΩ», K. Βάρναλη 7 (Πλατεία Δούρου, Χαλάνδρι), τηλ. 210-6831.864.

Ανοιχτά κάθε βράδυ εκτός Κυριακής (οπωσδήποτε τηλεφωνήστε πριν πάτε στο

ρεστοράν).