Δεν περίμενα να περάσουμε τόσο καλά σε ένα τόσο μικρό φαγάδικο όταν ξεκινήσαμε

με τον Βασίλη τις προάλλες να δοκιμάσουμε ακόμα ένα από τα τόσα εστιατόρια

sushi που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στην Αθήνα τον τελευταίο καιρό. Το «Summo

Summo», παρ’ όλο το μεγαλοπρεπές – έως γιγαντιαίο – του όνομα, είναι ένα

κομψό, χαριτωμένο σούσι μπαρ, με ελάχιστα τραπέζια, κρυμμένο στο βάθος του

μικρού εμπορικού κέντρου στην οδό Κυριαζή στην Κηφισιά. Το κύριο στοιχείο της

διακόσμησης είναι μια φωτισμένη εικόνα από sumo παλαιστές που γεμίζει τον

τοίχο πάνω από τον πάγκο μόνο και μόνο με τον όγκο τους. Ένας Ιάπωνας σούσι

σεφ στρίβει, κόβει κ.λπ. με την συνηθισμένη δεξιότητα και γρηγοράδα. Ο χώρος

είναι μοντέρνος με χροιές από κόκκινο για να τονίσει τον ασιατικό αέρα.

Ο συμπαθέστατος ιδιοκτήτης είναι ένας από τους σαμουράι του σούσι στην Αθήνα,

αυτός που τον τελευταίο χρόνο γεμίζει ακόμα και τα ψυγεία των μεγάλων σούπερ

μάρκετ με το ξενόφερτο αυτό φαγητό. Έχει μια εταιρεία η οποία παρασκευάζει

σούσι και εισάγει διάφορα είδη γκουρμέ από την Ιαπωνία. Στο μικρό του

εστιατόριο μπορεί κανείς να ψωνίσει σάκι, ξυλαράκια, βεριτάμπλ γιαπωνέζικο

ρύζι μεταξύ άλλων.

Το μενού είναι οργανωμένο τελείως διαφορετικά απ’ ό,τι είναι σε άλλα

εστιατόρια για σούσι. Μπορείς να παραγγείλεις ατομικά ρολά και διάφορα είδη

σούσι αλλά τα περισσότερα είναι συγκεντρωμένα σε δίσκους ανά προτίμηση.

Δηλαδή: οι φαν του τόνου για παράδειγμα μπορούν να παραγγείλουν ένα δίσκο όπου

το σούσι και τα ρολά είναι παρασκευασμένα αποκλειστικά από τόνο και κανένα

άλλο ψαράκι. Οι χορτοφάγοι έχουν τον δικό τους δίσκο επίσης. Αυτοί που

προτιμούν μια γενικότερη γκάμα έχουν διάφορες επιλογές και πάει λέγοντας.

Ό,τι δοκιμάσαμε σε γενικές γραμμές ήταν καλό, και οι τιμές πάρα πολύ καλές σε

σχέση με άλλα εστιατόρια του είδους. Μου άρεσε πολύ το σούσι από καπνιστό

ξιφία, μια λιχουδιά που δεν σηκώνει σάλτσα σόγιας λόγω της ήδη υπάρχουσας

αλμύρας. Ήταν πολύ νόστιμο όμως. Ο Βασίλης δοκίμασε μια ψαρόσουπα με μελάνι

σουπιάς και φύκια που ξεφεύγει από τη συνηθισμένη σούπα «μίσο». Ό,τι

δοκιμάσαμε με τόνο ήταν σωστά κομμένο, χωρίς ίνες και χωρίς τα κομμάτια να

είναι άτσαλα.

Δύσκολα κρίνει κανείς το σούσι. Τα κριτήρια είναι η φρεσκάδα των ψαριών, το

εάν είναι ιχθυοτροφείου ή αλανιάρικα, και το παρασκεύασμα του ρυζιού, από πιο

ρύζι είναι, πόσο σπειρωτό είναι, πόσο κρατιέται όταν το σηκώσεις για να το

βουτήξεις στην σάλτσα σόγια, και πόσο έντονη ή μη είναι η γεύση του ριζοξιδιού

που πρέπει να το χαρακτηρίζει.

Εδώ τα βρήκαμε όλα πάνω από τα στάνταρτ πολλών άλλων εστιατορίων σούσι στην

Αθήνα και οι τιμές σίγουρα σε πολύ καλή σχέση με την ποιότητα.

«Summo Summo»: Κυριαζή 6- 8, Κηφισιά. Τηλ. 210.8015144