Τα κάρα φορτωμένα με σταφύλια χύμα άδειαζαν το ένα μετά το άλλο στα μεγάλα

πατητήρια του Μαραθώνα. Από την άλλη πλευρά, τα αμάξια με τα ντεπόζιτα γέμιζαν

μούστο με τις μάνικες από τα πιθουλάκια. Περίπου 30 άνθρωποι πατούσαν νύχτα –

μέρα τόνους ολόκληρους ροδίτη και σαββατιανά. Σε εκατοντάδες στρέμματα με

αμπέλια, οι κοπέλες με τις μαντίλες στο κεφάλι τρυγούσαν. Έπιαναν με τη σειρά,

αράδα αράδα, έκοβαν τα μεγάλα τσαμπιά σταφύλια, τα έριχναν στα καλάθια, τα

φόρτωναν στα σαμάρια των γαϊδουριών και μετά τα άδειαζαν μέσα στα κάρα.

Εικόνες από τον τρύγο στα Μεσόγεια, από τον τρύγο στην περιοχή του Μαραθώνα,

πριν από 40 χρόνια, θυμούνται και περιγράφουν σήμερα στην ταβέρνα τους ο

Βασίλης Χρυσίνας και η Μίνα Κάκαρη. Ο τρύγος – λένε – ήταν το μεγαλύτερο

γεγονός στην περιοχή. Ήταν ένας πόλεμος δουλειάς, με ένταση, αλλά παράλληλα

ήταν και μια τελετουργία. Όλες οι νοικοκυρές στα Μεσόγεια – και κυρίως στην

περιοχή του Μαραθώνα -, θυμάται η Μίνα Κάκαρη, έπαιρναν ορισμένη ποσότητα

μούστου, τη χώριζαν με «λευκό χώμα» και έφτιαχναν μουσταλευριά για το σπίτι

τους ή και για τους γείτονες και τους φίλους τους. Ακόμη έφτιαχναν πετιμέζι

και με αυτό στη συνέχεια έκαναν τα περίφημα σουτζούκια και τα μουστοκούλουρα.

Παλιότερα, το πετιμέζι στα Μεσόγεια ήταν η καλύτερη πρωινή τροφή, σε συνδυασμό

με το τηγανόψωμο, για όσους δούλευαν στα αμπέλια και στο μάζεμα της ελιάς. Με

πολύ παράπονο, ο Βασίλης και η Μίνα αναπολούν εκείνες τις αξέχαστες στιγμές.

Έμειναν μόνο οι εικόνες στη σκέψη μας, λένε. Τα σάρωσαν όλα οι τεχνολογίες, τα

άχαρα σούπερ μάρκετ και τ’ αυτοκίνητα. Πάνε πια και δεν γυρίζουν εκείνα τα

ωραία χρόνια, με τον τρύγο και τα πρωτοβρόχια. Στην παραλία του Μαραθώνα, στον

Τύμβο, λειτουργεί τώρα η ψαροταβέρνα τους, «Το Καβούρι». Την είχε στήσει πριν

από 42 χρόνια ο πατέρας της Μίνας, ο Χρήστος Κάκαρης, ψαράς της περιοχής, με

ειδικότητα στα χταπόδια. Δύο ευρύχωρες και ευπρόσωπες αίθουσες, πλάι στο κύμα,

στεγάζουν το «Καβούρι», που διαθέτει γνήσια ελληνική κουζίνα με βάση πάντα

τους ψαρομεζέδες και μεγάλη ποικιλία από σαλάτες. Όσο κρατάει ο καιρός, το

μαγαζί βγάζει τραπεζάκια στην αυλή, δίπλα στη θάλασσα. Αν η ατμόσφαιρα είναι

ψυχρή, τότε ανάβουν τις εξωτερικές θερμάστρες.

H κουζίνα διαθέτει γαύρο μαριναρισμένο, ταραμοσαλάτα, τυροκαφτερή,

μελιτζανοσαλάτα, πατατοσαλάτα, σπανακοτυρόπιτα, κολοκυθοτυρόπιτα, σαγανάκι,

χταπόδι (πάντα φρέσκο), γαρίδες τηγανητές και ψητές. Πράσινη σαλάτα με 15 είδη

χορταρικών, χόρτα, μπρόκολα, κολοκυθάκια, αμπελοφάσουλα. Ψάρια φρέσκα ημέρας:

κουτσομούρες, μπαρμπούνια, λυθρίνια, σαργούς. Κατόπιν παραγγελίας, η κουζίνα

ετοιμάζει θαυμάσια ψαρόσουπα – κακαβιά, γαριδομακαρονάδες και

αστακομακαρονάδες που σερβίρονται σε ειδικές πιατέλες. Επιδόρπια: φρούτα

εποχής και χαλβάς σιμιγδαλένιος, με αμύγδαλο, καρύδι και ρόδι.

Ψαροταβέρνα «Καβούρι». Περικλέους 24, Τύμβος Μαραθώνα (παραλία).

Τηλέφωνα 22140 55243 και 56473.