Θαύμαζαν τα ωραία λόγια του παλιού τραγουδιού τού Νίκου Γούναρη «Όταν γελάς»
δυο όμορφα κορίτσια, η Χριστιάννα και η Στεφανία, όση ώρα άκουγαν τον Θωμά να
παίζει με το ακορντέον του και να τραγουδά: «Σαν δεν γελάς κι έχεις μάτια
λυπημένα, σκοτεινιάζει όλη γη κι όλα με κοιτούν θλιμμένα». Παρακολουθούμε και
σιγοψιθυρίζουμε κι εμείς με τη δική μας συντροφιά, από διπλανό τραπέζι, σε μια
ατμόσφαιρα μοναδικής ομορφιάς, μέσα στο ιστορικό κουτούκι του «Χαμηλού», στον
Κολωνό.


Η Χριστιάννα (φοιτήτρια) και η Στεφανία (μουσικός - παίζει πιάνο) είχαν έρθει
στο κουτούκι από την Αγία Παρασκευή, όπου κατοικούν, γιατί - όπως μας είπαν -
είχαν από καιρό πληροφορηθεί ότι έχει πολύ καλή ρετσίνα κι ένας ερασιτέχνης με
ακορντεόν παίζει και τραγουδά παλιά τραγούδια. Οι δύο νεαρές αδελφές φαίνονταν
κατενθουσιασμένες και αργότερα έπιασαν το τραγούδι, όταν ο Θωμάς άρχισε να
παίζει και να τραγουδά «Γιατί με ξύπνησες πρωί», «Το καπηλειό», «Ζιγκουάλα»
και αργότερα το γύρισε στο «Σαββατόβραδο» του Θεοδωράκη, τη «Φτωχολογιά» των
Ξαρχάκου - Παπαδόπουλου, το «Χελιδόνι στο κλουβί» του Χατζιδάκι κι άλλα
τραγούδια από το καλό, ελληνικό ρεπερτόριο.


Όλοι οι θαμώνες, μέσα στου «Χαμηλού» γίνονται ένα και τραγουδούν σαν μεγάλη
χορωδία με τη συνοδεία ακορντεόν. Και ο ταβερνιάρης, με το χαμόγελο και την
ευχάριστη διάθεση, σερβίρει τα πιάτα, αλλά και τα μισόκιλα, λέγοντας με
υπερηφάνεια: «Πιείτε όση ρετσίνα θέλετε. Είναι σαν σαμπάνια, δεν ζαλίζει
καθόλου». Και όλοι τσουγκρίζουν τα ποτήρια, καθώς ο Βασίλης Χαμηλός μιλάει για
την ιστορία του μαγαζιού, το οποίο λειτουργεί από το 1932. Ο πατέρας τού
σημερινού ιδιοκτήτη, Παναγιώτης Χαμηλός, το δούλευε ως μπακάλικο, αλλά
παράλληλα πουλούσε κάρβουνα και ρετσίνα. Στους πελάτες, εκτός από το κρασί,
σέρβιρε ελιές, ρέγκα, λακέρδα και παλιότερα στους ξεροσφύρηδες στραγάλια. Το
κουτούκι έχει μείνει ίδιο και λειτουργεί τώρα σε δύο μικρές αίθουσες, με 32
βαρέλια γεμάτα ρετσίνα, όπως το 1970 όταν το ανέλαβε ο Βασίλης Χαμηλός, ο
οποίος είναι ένας από τους ελάχιστους που γνωρίζουν τα μυστικά της καλής
ρετσίνας. Παίρνει μούστο από το Κορωπί, από τα αμπέλια του Βασίλη Νικολού.
Τώρα άνοιξε τα φετινά κρασιά.


Το καλό κρασί όμως θέλει και πολύ καλό φαγητό. Κι αυτό το ετοιμάζει η καθαρή
κουζίνα του Χαμηλού: πατάτες φρεσκοτηγανισμένες, φάβα, φασόλια μαυρομάτικα,
γίγαντες, σαλάτες, μπακαλιάρος σκορδαλιά, μαρίδα, γαύρος, καυτερή, χόρτα,
ταραμοσαλάτα. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, αρνί σούβλας και γουρουνόπουλο
σούβλας. Κοντοσούβλι, μπιφτέκια σχάρας, κοτόπουλο σχάρας, μοσχαρίσιες και
χοιρινές μπριζόλες της ώρας.


Λαϊκή ταβέρνα «Ο Χαμηλός», Αδριανουπόλεως 30, Πλατεία Κολωνού, τηλ.
210-5131.359. Ανοιχτό κάθε μέρα εκτός Κυριακής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από