Ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες. Αρχικά εκδηλώθηκε με αφορμή την εφαρμογή του νόμου για την πρόσληψη 240 ιεροδιδασκάλων στα δημόσια σχολεία της Θράκης, όπου θα διδάσκεται και το Κοράνι στα μουσουλμανόπαιδα.

Τις τελευταίες εβδομάδες όμως κλιμακώνεται, καθώς η κυβέρνηση προχωρά για πρώτη φορά στην ίδρυση προγράμματος μουσουλμανικών σπουδών στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Κατά της σχετικής απόφασης, την οποία προσπαθούν να ακυρώσουν, ήδη βρίσκονται στα χαρακώματα στοιχεία φίλα προσκείμενα στη Χρυσή Αυγή και ακραίες φωνές της Εκκλησίας που συσπειρώνονται γύρω από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο.

Πριν από λίγες ημέρες το Τμήμα Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ ενέκρινε την ίδρυση προγράμματος μουσουλμανικών σπουδών (εισαγωγική κατεύθυνση) με 23 ψήφους υπέρ και 6 κατά. Το πρόγραμμα, τετραετούς διάρκειας, το οποίο αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, είναι αυστηρά ακαδημαϊκό και μπορεί να φοιτήσουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι κατόπιν εισαγωγής μέσα από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Δεν πρόκειται για ένα τμήμα από το οποίο θα προκύψουν ιεροδιδάσκαλοι. Δεν θα μπορούσε, εξάλλου, την ώρα που η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή, παρότι η Αθήνα απορρίπτει το επιχείρημα της Αγκυρας περί επίδειξης αμοιβαιότητας στα ζητήματα των δικαιωμάτων του Πατριαρχείου και της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι η ίδρυση του εν λόγω προγράμματος εντάσσεται στο ευρύτερο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για ολική επαναφορά της ελληνικής πολιτείας στη Θράκη, η οποία εγκαινιάστηκε με την εφαρμογή του νόμου για την πρόσληψη των ιεροδιδασκάλων, παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις από κύκλους του τουρκικού προξενείου και από μειονοτικούς βουλευτές. Την απόφαση για την ίδρυση προγράμματος μουσουλμανικών σπουδών, που έρχεται να καλύψει ένα κενό στη μουσουλμανική εκπαίδευση, στηρίζουν εξάλλου το Πατριαρχείο και πολλοί ιεράρχες της Εκκλησίας.

Οι απόφοιτοι θα είναι θεολόγοι εξειδικευμένοι στο Ισλάμ και στην ισλαμική θεολογία, εξέλιξη πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα. Παρότι δεν λέγεται δημοσίως, εκτός από ακαδημαϊκή κατάρτιση το πρόγραμμα πετυχαίνει διπλό στόχο, καθώς θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους μειονοτικούς επιθυμούν να γίνουν ιεροδιδάσκαλοι να μη χρειαστεί να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι επίδοξοι μουφτήδες της Θράκης εκπαιδεύονταν είτε στην Τουρκία είτε στη Σαουδική Αραβία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Δεδομένης μάλιστα της προσπάθειας της Αγκυρας να σφετεριστεί το Ισλάμ στην Ελλάδα και να εμφανιστεί ως προστάτιδα του ισλαμικού στοιχείου στη χώρα, η πρωτοβουλία είναι μεγάλης πολιτικής σημασίας. Οπως σημείωναν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές, «εκτός του ότι καλύπτεται ένα κενό κατανόησης του Ισλάμ και το δικαίωμα κάθε πολίτη να μπορεί να σπουδάσει τη θρησκεία του, επιχειρείται να μείνει η μειονότητα στην Ελλάδα και να μην αναγκάζεται να μεταναστεύσει πέφτοντας κατά την επιστροφή της στην αγκαλιά της Τουρκίας και στις επιταγές του τουρκικού προξενείου».

Η πορεία, ωστόσο, κάθε άλλο από ανέφελη είναι.
Οι «εξωνημένοι ρασοφόροι»

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγες μόλις ημέρες μετά τη σχετική απόφαση του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ μερίδα καθηγητών που την καταψήφισαν οργάνωσαν ημερίδα (με υποχρεωτική παρακολούθηση εν ώρα μαθήματος) ξιφουλκώντας εναντίον της πρωτοβουλίας. Στην εκδήλωση συμμετείχε και αρθρογράφος της «Ελεύθερης Ωρας» ο οποίος εκφράστηκε με ανοίκειους χαρακτηρισμούς για τον Αντώνη Σαμαρά, την κυβέρνηση, το Αγιον Ορος και τους «εξωνημένους ρασοφόρους» του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Η ομάδα των αντιδρώντων, συμπαθούντες της Χρυσής Αυγής και των ιδεών της, έχει στραφεί με ανοίκειους χαρακτηρισμούς και κατά των μητροπολιτών της Θράκης, καθώς και του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου, που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να προσφέρει μουσουλμανικές σπουδές.