Μέτωπο του ευρωπαϊκού Νότου συγκρότησαν στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής των σοσιαλιστικών κομμάτων Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας, με στόχο να μη γίνουν «εργαστήρια λιτότητας» οι χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής.

Στο πλαίσιο των εργασιών του 9ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Βαγγέλης Βενιζέλος και οι επικεφαλής των σοσιαλιστικών κομμάτων των κρατών του Νότου (ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι από την Ιταλία, ο Αντόνιο Σεγκούρο από την Πορτογαλία και ο Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα από την Ισπανία) συμφώνησαν στην ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για να υιοθετηθεί ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης που θα προστατεύει την κοινωνική συνοχή και θα προωθεί διεθνώς συγκεκριμένες προτάσεις για την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση.

Μάλιστα, το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να πραγματοποιήσει επαφές σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να προωθήσει τις απόψεις του σε σχέση με την υιοθέτηση ενός αναπτυξιακού μοντέλου στην Ευρώπη.

«Ο απαραίτητος συνδυασμός ανάμεσα στη δημοσιονομική προσαρμογή και στην κοινωνική συνοχή, τη δημοκρατική νομιμοποίηση» αποτελεί το κρίσιμο σημείο, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στη συζήτηση με θέμα «Μαζί για την οικονομία που θέλουμε» τονίζοντας ότι «χρειάζεται μια νέα ευρωπαϊκή αφήγηση που να περιλαμβάνει το όραμα της ευημερίας και της υπερίσχυσης της ελπίδας τόσο σε εθνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος μιλώντας ενώπιον των σοσιαλιστών συναδέλφων του εξέφρασε για μία ακόμη φορά την ελπίδα ότι το πακέτο μέτρων που θα υιοθετηθεί στην Ελλάδα θα είναι το τελευταίο, αφήνοντας συγχρόνως αιχμές για τον ρόλο του ΔΝΤ.

«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε για άλλη μία φορά πολύ δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις για το τελευταίο – ελπίζουμε – πακέτο περικοπών σε δαπάνες ώστε να πετύχουμε τον στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Από την άλλη μεριά, όμως, χρειαζόμαστε άλλου είδους πολιτική στήριξης και βοήθεια όχι σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση του ΔΝΤ, αλλά σύμφωνα με τη δική μας ευρωπαϊκή προσέγγιση για την κοινωνία, την ευημερία και την ιστορική προοπτική των κοινωνιών μας», είπε στην παρέμβασή του.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη λειτουργία της διατραπεζικής αγοράς μεταξύ Ευρώπης – ΗΠΑ – Ασίας, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει το πρώτο βήμα.

«Η τελευταία απόφαση του κ. Ντράγκι είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντική, αλλά χρειαζόμαστε πολύ περισσότερες κινήσεις», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι το βασικό έλλειμμα της Ευρώπης είναι «ιδεολογικό και πολιτικό».