Η Πολωνία σχεδιάζει να δώσει κίνητρα στις τράπεζες για να μετατρέψουν σε ζλότι τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε ελβετικό φράγκο. Πρόκειται για μια προσπάθεια να βοηθηθούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους τα νοικοκυριά και κυρίως όσοι έχουν πάρει στεγαστικά.

Πρόκειται για την πρώτη νίκη που πετυχαίνει ο Ανταμ Γκλαπίνσκι ως νέος κεντρικός τραπεζίτης της χώρας. Μέσα σε πέντε μόλις εβδομάδες ο 66χρονος οικονομολόγος κατάφερε να πάρει στα χέρια του την υπόθεση των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε ξένο νόμισμα τα οποία εκτιμάται ότι φτάνουν τα 36 δισ. δολάρια. Πριν από την παρέμβαση Γκλαπίνσκι η κυβέρνηση ήθελε να υποχρεώσει τις τράπεζες να αλλάξουν τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, κάτι που θα σήμαινε μεγαλύτερες απώλειες για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οπως είπε χθες ο κεντρικός τραπεζίτης της Πολωνίας, έχει δρομολογηθεί λύση που θα περιλαμβάνει εθελοντική μετατροπή σε ζλότι του νομίσματος στο οποίο έχουν χορηγηθεί τα δάνεια ώστε να μην δεχτούν μεγάλο πλήγμα οι τράπεζες που ήδη επιβαρύνονται με τους υψηλότερους φόρους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η νέα πρόταση του προέδρου της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα περιλαμβάνει τη σταδιακή και όχι την άμεση και υποχρεωτική μετατροπή των δανείων σε ελβετικό φράγκο. Επίσης οι τράπεζες θα κληθούν να καταβάλουν στους δανειολήπτες έως 4 δισ. ζλότι (1 δισ. δολάρια) επειδή μέχρι τώρα τα σπρεντ των επιτοκίων που χρέωναν στους δανειολήπτες αυτούς ήταν «υπερβολικά», σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Οι επενδυτές και οι αγορές χαιρέτισαν το νέο σχέδιο οδηγώντας σε άνοδο το ζλότι και το χρηματιστήριο της χώρας. Με βάση την πρώτη πιο επιθετική πρόταση του Ντούντα το κόστος αλλαγής του νομίσματος από φράγκο σε ζλότι για τα στεγαστικά δάνεια θα κόστιζε στις τράπεζες έως 67 δισ. ζλότι (16,75 δισ. δολάρια). Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι αναλογεί σε κερδοφορία έξι ετών. Ακόμη και τώρα όμως το κόστος μπορεί να φτάσει τα 40 δισ. ζλότι (10 δισ. δολάρια), αναγκάζοντας τις τράπεζες να μειώσουν τα μερίσματα που δίνουν στους μετόχους τους ή ακόμη και να υποχρεωθούν να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια.

Στην Πολωνία υπάρχουν σήμερα 565.000 δανειολήπτες που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια σε ξένο νόμισμα.

© Bloomberg News