Τον κίνδυνο να χρειαστούν νέα μέτρα τον Σεπτέμβριο λόγω υστέρησης των φορολογικών εσόδων επισημαίνει η τρόικα στο σχέδιο έκθεσής της, την ίδια ώρα που τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι η μαύρη τρύπα των εσόδων το πρώτο εξάμηνο έφτασε το 1,62 δισ. ευρώ.

Η τρόικα επισημαίνει το προφανές, ότι δηλαδή η συσσώρευση πολλών φορολογικών υποχρεώσεων το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αδυναμία εξυπηρέτησής τους από τους φορολογουμένους, με αποτέλεσμα να σημειωθεί υστέρηση στα έσοδα. «Η δημοσιονομική εικόνα για το 2013-14 παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη», σημειώνουν οι δανειστές. Για το 2013 αυτό αφορά κυρίως «τις πολλαπλές ρυθμίσεις των φόρων περιουσίας και τις παρατάσεις προθεσμιών για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος».

ΑΙΧΜΗ. Σε μία σαφή αιχμή, εξάλλου, προς τις φορολογικές Αρχές επισημαίνουν ότι «παραμένουν ανησυχίες για τη θέληση και την ικανότητα των ελληνικών Αρχών να συγκεντρώσουν τα έσοδα με αποτελεσματικό τρόπο».

«Αδυναμία επίτευξης των στόχων βελτίωσης της φορολογικής απόδοσης», τονίζουν, «συνεπάγεται την ανάγκη να αναζητηθούν εναλλακτικά μέτρα για να κλείσει το κενό».

Ανησυχία εκφράζει επίσης η τρόικα και για την εισπραξιμότητα του νέου φόρου ακινήτων το 2014, καθώς αυτός δεν θα μπαίνει πλέον αυτόματα στα δημόσια ταμεία, μέσω της εξόφλησης των λογαριασμών της ΔΕΗ. Για αυτόν τον λόγο μάλιστα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί, τον Σεπτέμβριο, η παράταση του ισχύοντος συστήματος της πληρωμής μέσω ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι ο νέος φόρος θα επιβληθεί και στα νομικά πρόσωπα και αναμένεται να αποδώσει 2,7-2,9 δισ. ευρώ, αλλά αποτελεί πρόκληση η δυνατότητα των φορολογικών Αρχών να τον εισπράξουν. Γι’ αυτό και οι σχετικές προοπτικές θα επανεκτιμηθούν τον Σεπτέμβριο.

ΤΟ ΚΕΝΟ. Για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού της φετινής χρονιάς, εξάλλου, η έκθεση αναφέρει ότι εκτός από την επίσπευση του φόρου πολυτελείας θα αυξηθούν τα δικαστικά παράβολα, ενώ από τον Οκτώβριο του 2013 θα επιβληθεί τέλος ελλιμενισμού των σκαφών αναψυχής.

Για το 2015 το κενό εκτιμάται στο 1,75% του ΑΕΠ, ενώ για το 2016 στο 2%. «Το φθινόπωρο θα έχουμε καλύτερη εκτίμηση για το κενό που πρέπει να καλυφθεί», σημειώνει η τρόικα.

Εξάλλου η έκθεση ξεκαθαρίζει ότι έως το τέλος Ιουλίου πρέπει να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 4.200 δημόσιοι υπάλληλοι.

Στο μεταξύ, χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε τη μαύρη τρύπα στα έσοδα του πρώτου εξαμήνου, που οφείλεται κυρίως σε συγκυριακούς παράγοντες, όπως είπε (π.χ. παρατάσεις, απεργία). Ο ίδιος υποστήριξε ότι η τρύπα θα καλυφθεί τους επόμενους μήνες. Πάντως το έλλειμμα του προϋπλογισμού ήταν 4,99 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 12,48 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 7,19 δισ. ευρώ.