Ανησυχία εκφράζει επίσης η τρόικα και για την εισπραξιμότητα του νέου φόρου ακινήτων το 2014, καθώς αυτός δεν θα μπαίνει πλέον αυτόματα στα δημόσια ταμεία, μέσω της εξόφλησης των λογαριασμών της ΔΕΗ. Για αυτόν τον λόγο μάλιστα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί, τον Σεπτέμβριο, η παράταση του ισχύοντος συστήματος της πληρωμής μέσω ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι ο νέος φόρος θα επιβληθεί και στα νομικά πρόσωπα και αναμένεται να αποδώσει 2,7-2,9 δισ. ευρώ, αλλά αποτελεί πρόκληση η δυνατότητα των φορολογικών Αρχών να τον εισπράξουν. Γι’ αυτό και οι σχετικές προοπτικές θα επανεκτιμηθούν τον Σεπτέμβριο.
Για το 2015 το κενό εκτιμάται στο 1,75% του ΑΕΠ, ενώ για το 2016 στο 2%. «Το φθινόπωρο θα έχουμε καλύτερη εκτίμηση για το κενό που πρέπει να καλυφθεί», σημειώνει η τρόικα.
Στο μεταξύ, χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε τη μαύρη τρύπα στα έσοδα του πρώτου εξαμήνου, που οφείλεται κυρίως σε συγκυριακούς παράγοντες, όπως είπε (π.χ. παρατάσεις, απεργία). Ο ίδιος υποστήριξε ότι η τρύπα θα καλυφθεί τους επόμενους μήνες. Πάντως το έλλειμμα του προϋπλογισμού ήταν 4,99 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 12,48 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 7,19 δισ. ευρώ.
- Κωδικός «Διαλύστε το ΝΑΤΟ!» – Ο εμφύλιος που απειλεί τη Δύση
- Μαρτίνεθ: «Ο Αταμάν είναι καλύτερος προπονητής από εμένα αλλά δε φτάνει για να μας κερδίσει ο Παναθηναϊκός»
- Οικονομικό Φόρουμ Δελφών – Β. Κικίλιας: «Kανείς δεν μπορεί να προβλέψει ούτε πότε θα τελειώσει αυτή η ιστορία ούτε τι απόνερα θα αφήσει»






