Ζούμε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία εξελίσσεται με ιλιγγιώδη ρυθμό. Νέες πλατφόρμες εμφανίζονται σχεδόν από το πουθενά, οι αλγόριθμοι αλλάζουν διαρκώς και η πληροφορία ταξιδεύει σε δευτερόλεπτα. Αντίθετα, η δημοκρατία – με τις διαδικασίες, τους θεσμούς και τις ισορροπίες της – κινείται πιο αργά. Και αυτό δεν είναι τυχαίο.
Η δημοκρατία χρειάζεται χρόνο. Χρόνο για διάλογο, για διαφωνία, για σύνθεση. Αυτή η «καθυστέρηση» είναι στην πραγματικότητα η δύναμή της: εξασφαλίζει ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται βιαστικά, αλλά με νομιμοποίηση και συμμετοχή. Ομως σήμερα, αυτή η διαφορά ταχύτητας δημιουργεί ένα αυξανόμενο πρόβλημα.
Η τεχνολογία δεν περιμένει. Διαμορφώνει συμπεριφορές, επηρεάζει απόψεις και καθορίζει την καθημερινότητά μας πολύ πριν οι θεσμοί προλάβουν να την κατανοήσουν ή να τη ρυθμίσουν. Τα κοινωνικά δίκτυα, για παράδειγμα, άλλαξαν τον τρόπο που ενημερωνόμαστε και συμμετέχουμε στον δημόσιο διάλογο μέσα σε λίγα χρόνια, ενώ η δημόσια συζήτηση για τους κανόνες λειτουργίας τους συνεχίζεται ακόμη.
Ο φιλόσοφος Jürgen Habermas είχε περιγράψει τη δημοκρατία ως έναν χώρο ορθολογικού διαλόγου. Σήμερα όμως, ο διάλογος αυτός διεξάγεται σε περιβάλλοντα που ευνοούν την ταχύτητα και την ένταση, όχι την κατανόηση. Οι γρήγορες αντιδράσεις, τα σύντομα μηνύματα και η συναισθηματική φόρτιση συχνά αντικαθιστούν τη σκέψη και την επιχειρηματολογία.
Αυτό το «κενό ταχύτητας» δημιουργεί ευκαιρίες για χειραγώγηση. Οταν η πληροφορία διαδίδεται πιο γρήγορα από όσο μπορεί να ελεγχθεί, η παραπληροφόρηση βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Οταν οι θεσμοί καθυστερούν να αντιδράσουν, η εμπιστοσύνη των πολιτών διαβρώνεται.
Η λύση, ωστόσο, δεν είναι να μετατραπεί η δημοκρατία σε έναν μηχανισμό άμεσων και βιαστικών αποφάσεων. Αντίθετα, αυτό που χρειάζεται είναι να ενισχυθεί η ανθεκτικότητά της. Περισσότερη παιδεία, μεγαλύτερη κατανόηση του ψηφιακού κόσμου και περισσότερη διαφάνεια στον τρόπο που λειτουργούν οι τεχνολογικές πλατφόρμες.
Η ασυμμετρία ταχυτήτων δεν είναι προσωρινό φαινόμενο – είναι δομικό χαρακτηριστικό της εποχής. Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι «πώς θα γίνει η δημοκρατία πιο γρήγορη;», αλλά «πώς θα παραμείνει ουσιαστική μέσα σε έναν κόσμο που επιταχύνεται συνεχώς;».
Η πρόκληση της εποχής μας δεν είναι να κάνουμε τη δημοκρατία να «τρέξει» πιο γρήγορα από την τεχνολογία. Είναι να διασφαλίσουμε ότι, ακόμη και σε έναν κόσμο που επιταχύνεται συνεχώς, οι πολίτες θα συνεχίσουν να σκέφτονται, να κρίνουν και να αποφασίζουν ελεύθερα. Η δημοκρατία απαιτεί χρόνο για να λειτουργήσει, η ψηφιακή επικοινωνία τιμωρεί τον χρόνο. Τελικά όμως, η δημοκρατία δεν μετριέται σε ταχύτητα, αλλά σε ποιότητα.
Ο Αθανάσιος Θ. Κοσμόπουλος είναι επιχειρησιακός συντονιστής στο Παρατηρητήριο Ανάλυσης Υβριδικών Απειλών στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης
- Επίδομα κώφωσης – βαρηκοΐας: Διπλασιάστηκαν οι δικαιούχοι – Πώς μπορείς να λάβεις 391 ευρώ κάθε μήνα
- Ο «δραπέτης» λύκος που έγινε viral: Η κινηματογραφική καταδίωξη που έζησε η Νότια Κορέα για 9 μέρες τελείωσε
- Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: «Να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί, επιθετικοί, να μην χαρίσουμε στον αντίπαλο ούτε δύο λεπτά»






