Σε λίγο η «Εστία» θα βγάλει μισθό συντάκτη για τον Κασσελάκη. Τροφοδοτεί με εξαιρετική συνέπεια το φύλλο με αρθρογραφία για θέματα οικογενειακών ηθών. Και αν αυτά που είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την οικογένεια των ονείρων του τα εκστόμιζε κάποιος δεξιός, ο Τομέας Δικαιωμάτων του κόμματος θα είχε βγει στο βουνό. Είναι σπάνιο αυτό, χρειάζεται κόπο και σχέδιο για να το πετύχεις. Να μιλάς για δικαιώματα και νέες μορφές οικογένειας, προκαλώντας οργή στους συντηρητικούς και αμηχανία στους αριστερούς. Και καλά οι της συντήρησης, τους αρκεί που ο Κασσελάκης είναι ανοιχτά gay και θέλει να αποκτήσει παιδιά.

Ομως από την άλλη, οι δικαιωματιστές χάνουν την μπάλα. Ο πρόεδρος και ο σύντροφός του θέλουν δύο αγόρια και μάλιστα για να τους μεταδώσουν τον χαρακτήρα τους. Κοινώς, να φτιάξουν κλώνους. Δεν το λες και τόσο συμβατό με τα μηνύματα περί συμπεριληπτικότητας, έτσι δεν είναι; Ο Κασσελάκης αγωνίζεται, υποτίθεται, για την αποδοχή του «διαφορετικού», αλλά ο ίδιος θα ήθελε να «κατασκευάσει» ένα παιδί σαν και αυτόν. Και όταν σηκώθηκαν διαμαρτυρίες για την προτίμηση στο φύλο του παιδιού, ο πρόεδρος απάντησε ότι δεν θα του ήταν εύκολο να μιλήσει σε ένα κορίτσι για την περίοδο. Προφανώς θεωρεί πιο βολικό να μιλάει σε ένα λαό για το μέλλον του. Και είναι σαν να απευθύνεται στις μονογονεϊκές οικογένειες, υπαινισσόμενος ότι ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλημα αν τα μέλη τους ανήκουν σε διαφορετικά φύλα.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Ο πρόεδρος περισσότερο παράγει ειδήσεις για τον εαυτό του και λιγότερο για την πολιτική. Μπορεί να έγινε μία δημοφιλής προσωπικότητα του δημόσιου βίου, αλλά στην περίπτωσή του η πολιτική δείχνει σαν κάτι συμπληρωματικό στην εικόνα του. Και, αλήθεια, πώς μπορεί να συνομιλήσει με το παραδοσιακό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ ένας πρόεδρος που αναφέρεται στο ζώδιό του ή επιδεικνύει ρολόι χειρός αξίας 9.000 ευρώ; Πριν από δύο εβδομάδες ο Χρήστος Χωμενίδης έγραψε ότι στο μέλλον ίσως πετύχουμε τον Κασσελάκη να παίζει μπάντζο κάπου στην Αγρια Δύση. Τρελό σενάριο. Ομως να που τώρα έχει μειώσει κατά δύο εβδομάδες την απόστασή του από την πραγματικότητα.

Οι φίλοι της Χαμάς

Ακόμα και οι μεγαλύτερες τραγωδίες αφήνουν πάντα μία χαραμάδα για να τη διαπεράσει η φαιδρότητα. Και έτσι, ενώ παρακολουθούμε το δράμα στο Ισραήλ, περιμένουμε και να «κοκκινίσει» η Κηφισίας λόγω συγκέντρωσης έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, από διεθνιστές αλληλέγγυους που θα καταγγείλουν τη γενοκτονία των Παλαιστινίων. Λογικά θα δούμε και καμιά συγκέντρωση στα Προπύλαια, με την παλαιστινιακή μαντίλα να αποτελεί το απαραίτητο αξεσουάρ στο styling που αρμόζει στο γεγονός. Από δίπλα θα είναι και τα ορφανά του Στάλιν γιατί, μην το ξεχνάμε, είναι πάντα με τον άνθρωπο. Εννοείται ότι και το ΠΑΜΕ έσπευσε να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό «που αγωνίζεται για την ελευθερία του». Μην εκπλαγείτε αν μάθετε ότι η Χαμάς έχει περισσότερους οπαδούς εδώ παρά στη Γάζα.

Μήνυμα… στην αντιπολίτευση

Αν τα αποτελέσματα των εκλογών στέλνουν ένα μήνυμα, αυτό απευθύνεται στην αντιπολίτευση και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι όταν βλέπεις τι έγινε στον Βόλο και στη Θεσσαλία, όπου ο Στέφανος Κασσελάκης επένδυσε με προσωπικές επισκέψεις, τότε μπορείς να καταλάβεις τι συμβαίνει και στην υπόλοιπη χώρα. Ναι, το αποτέλεσμα έχει και άλλη οπτική, αυτή που θα προτάξει η κυβέρνηση με τον μπλε χάρτη. Η κυβέρνηση θα πει ότι επιβεβαιώνονται τα ερείσματά της στην κοινωνία. Σωστό και αυτό. Αλλά έχει παγιωθεί μία κατάσταση που ο πολίτης αισθάνεται ότι δεν βρίσκει εναλλακτικές λύσεις. Ομως η απόρριψη της αντιπολίτευσης ακούγεται πιο δυνατά. Ειδικά ο Στέφανος Κασσελάκης είναι σαν να πέρασε απαρατήρητος εκλογικά. Θα πει ότι είναι νωρίς, αλλά, μήπως είναι ήδη αργά; Τι άλλο κρατάμε από την εκλογική Κυριακή; Μα, το ντέρμπι που έρχεται στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα στους Ζέρβα και Αγγελούδη. Αυτήν την εβδομάδα έχουν να πέσουν κορμιά στην πόλη.