Κάθε δεύτερη τετραετία έχει την ίδια ιδιαιτερότητα: η εκάστοτε κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη όχι ως υπόσχεση, αλλά ως συνέχεια μιας προσπάθειας που ξεκίνησε και η λαϊκή ετυμηγορία θέλησε να μη μείνει στη μέση. Το διακύβευμα για τη σημερινή πλειοψηφία είναι ο εκσυγχρονισμός του κρατικού μηχανισμού. Αυτό το σύνθημα διαμόρφωσε το εκλογικό αποτέλεσμα, με αυτό ξεκίνησε την κοινοβουλευτική του παρουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτό φάνηκε εκ νέου στην πράξη ότι έχει ανάγκη η χώρα, με τις αλλεπάλληλες κρίσεις να μην υπολογίζουν την καλοκαιρινή ραστώνη.

Οι μεταρρυθμίσεις ερμηνεύονται συχνά ως μεγάλα άλματα της χώρας προς το μέλλον, ώστε να μπορέσει να συντονίσει τον βηματισμό της με τους εταίρους της για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων, θωρακίζοντας παράλληλα την κοινωνία και την οικονομία της. Ενα νέο, ευέλικτο κράτος λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας. Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος ούτε περιθώριο για καθυστερήσεις ή κομματικά πισωγυρίσματα.

Η κλιματική κρίση ανέδειξε ήδη, δύο μήνες μετά τις εκλογές, τη σημασία καλύτερης προετοιμασίας και συντονισμού απέναντι στις συνέπειές της. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να προχωρήσει τώρα σε μεταρρυθμίσεις, όσο η εντολή που έλαβε είναι ακόμα νωπή. Ωστε να δείξει πως έχει πλήρη επίγνωση τι αναμένουν από εκείνη οι πολίτες, αλλά παράλληλα να αποδείξει πως και η ίδια αντιλαμβάνεται τη σημασία τους για την επόμενη ημέρα.