«Είμαστε ειλικρινείς» ως προς τη θετική ατμόσφαιρα που «προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στα επίμαχα ζητήματα με τη γειτονική μας Ελλάδα» λέει ο Χακάν Φιντάν για να προσθέσει «ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά θα επιδείξει την ίδια ειλικρίνεια».

Ο τούρκος ΥΠΕΞ επιχειρεί να απαντήσει στην καχυποψία που φαίνεται να έχει ριζώσει στην Αθήνα μετά από ένταση επί σειρά ετών. Με την Τουρκία να θέλει να πείσει ότι έχει αλλάξει σελίδα. Και οι δύο πλευρές άλλωστε επιχειρούν μια «εκστρατεία» αλλαγής των υφιστάμενων εντυπώσεων, προκειμένου να υπηρετήσουν τη νέα φάση στην οποία εισέρχονται – όπως όλα δείχνουν – τα ελληνοτουρκικά. Υπό συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις φυσικά. Η τουρκική διπλωματία δηλώνει ότι προσανατολίζεται πλέον σε «θετική ατζέντα» με όλες της χώρες της περιοχής, με μία εξαίρεση, αυτή της Κύπρου. Με τον Φιντάν να μη λέει «λύση δύο κρατών» αλλά να την περιγράφει σαφώς τονίζοντας ότι η θέση της Αγκυρας είναι «ξεκάθαρη» υπέρ της «αναγνώρισης της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» των Κατεχομένων.

Μπλίνκεν καλεί Κόμπο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο είχε χθες ο Αντονι Μπλίνκεν. Οπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δυο τους συζήτησαν για τη διατλαντική ενότητα ενάντια «στον αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη δέσμευση της Κύπρου να προωθήσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο Μπλίνκεν υπογράμμισε τη δέσμευση των ΗΠΑ για διαρκή επένδυση στη διμερή σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και την «ετοιμότητα των ΗΠΑ να στηρίξουν τις προσπάθειες υπό κυπριακή ηγεσία για επανένωση του νησιού».

Παραπομπή Τζανακόπουλου

Δεν ξέρω πόσοι θυμούνται την επίθεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Πάνο Ρήγα το βράδυ των εκλογών της 25ης Ιουνίου στην Κουμουνδούρου. Τότε που ο Τζανακόπουλος έφτασε να πιάσει τον Ρήγα από τον λαιμό, εκτοξεύοντας ύβρεις και χαρακτηρισμούς. Το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση αυτών που άκουσαν τις φωνές και έσπευσαν να απομακρύνουν τον Τζανακόπουλο από το γραφείο του Ρήγα, προσπαθώντας και οι ίδιοι να συγκρατηθούν απέναντι στις σκηνές που έβλεπαν.

Το επεισόδιο λοιπόν μόνο λήξαν δεν μπορεί να θεωρηθεί – σε κομματικό επίπεδο – αφού το επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις. Οπως μαθαίνω ο Πάνος Ρήγας έχει ήδη απευθυνθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας και ζητώντας την παραπομπή Τζανακόπουλου και έχουν ειδοποιηθεί και οι μάρτυρες που θα καλέσει για να καταθέσουν. Αναμένεται η ημερομηνία και στη συνέχεια οι αποφάσεις.

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Κουκλάκη

Το τελευταίο αντίο στον Γιώργο Κουκλάκη, αντιπρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και επί σειρά ετών αντιδήμαρχο Χανίων, είπαν χθες συγγενείς και φίλοι, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον σύζυγό της να δίνουν το «παρών», αφού ήταν στενός φίλος της οικογένειας του Πρωθυπουργού. Η κηδεία έγινε στον ναό του Αγίου Νικολάου στη Σπλάντζια, με την Ντόρα Μπακογιάννη να τον αποχαιρετά γράφοντας στο facebook «το μεσημέρι στο Μαράθι και το απόγευμα έφυγε για το μεγάλο ταξίδι! Μαζί περάσαμε πολλά, χαρές και λύπες, νίκες και ήττες. Πάντα παρών. Πάντα με καλοσύνη, που την κάλυπτε με τη βροντερή φωνή του! Πάντα να αγωνίζεται για τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τα παιδιά που είχαν ανάγκη, για όποιον χρειαζόταν τη βοήθειά του!».

Δεύτερες σκέψεις από Πολάκη

Δεύτερες σκέψεις προκειμένου να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να κάνει ο Παύλος Πολάκης. Και τις εκφράζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Σφακιανός που εμφανιζόταν να είναι πρόθυμος να δώσει τη μάχη μόνο αν η εκλογή προέδρου γινόταν μετά τον Νοέμβριο δείχνει να αλλάζει γνώμη. Σε ανάρτησή του αναφέρει ότι στις συνεντεύξεις Αχτσιόγλου και Τσακαλώτου δεν βλέπει γραμμή «συγκεκριμένη». Σημειώνει δε ότι ο ίδιος εξέφρασε θέσεις ως κορμό πολιτικού σχεδίου πέρα από τη συγκεκριμένη κριτική «γιατί χάσαμε», κάτι που περιμένει και από όλους τους υποψηφίους. «Με έχετε βάλει σε σκέψεις» σημειώνει.