Η κλιματική κρίση προφανώς αφήνει και φέτος το δικό της αποτύπωμα. Ενδεχομένως να προϊδεάζει για καιρικά φαινόμενα που θα γίνονται όλο και πιο ακραία, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Τα 400.000 και πλέον στρέμματα που έχουν γίνει στάχτη στην Ελλάδα στη μέση του καλοκαιριού αρκούν για να γενικευθεί ο συναγερμός. Και παρά την όποια προετοιμασία, ο κρατικός μηχανισμός μπορεί όντως να βρίσκεται αντιμέτωπος με καταστάσεις που όχι μόνο δοκιμάζουν επί ημέρες τις αντοχές του, αλλά ξεπερνούν και τις δυνατότητές του. Στη βάση αυτή, η προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στην κορυφή – η αποκατάσταση της ζημιάς στα υλικά αγαθά και το φυσικό περιβάλλον περνά πρώτα απ’ όλα από τα ανθρώπινα χέρια.

Οι ακραίες συνθήκες, μέσα σε ένα επικίνδυνο κοκτέιλ παρατεταμένου καύσωνα και ισχυρών ανέμων, θα μπορούσαν ίσως να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι ένα νησί με κεντρική θέση στον σχεδιασμό του τουριστικού προϊόντος καιγόταν επί έντεκα ημέρες, τροφοδοτώντας και μια διεθνή αρνητική δημοσιότητα. Ωστόσο, το πρωτοφανές πλήγμα στην 111 Πτέρυγας Μάχης, στη Νέα Αγχίαλο, είναι άλλης τάξης ζήτημα που διαγράφει τους σχεδιασμούς και τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις. Η εξάπλωση της πυρκαγιάς σε ένα από τα πλέον κομβικά στρατόπεδα της χώρας, εκεί όπου ουσιαστικά χτυπάει η καρδιά της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και η αδυναμία προστασίας της αποθήκης πυρομαχικών και άλλου πολεμικού υλικού για τα μαχητικά F-16, εγείρουν ερωτήματα που ξεπερνούν όσα προβάλλονται ως δικαιολογίες για τα ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα σε άλλες περιοχές της χώρας.

Θεωρητικώς, μια νευραλγική για τον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας στρατιωτική εγκατάσταση, όπως η 111 Πτέρυγας Μάχης, θα έπρεπε να είναι απροσπέλαστη, με εξελιγμένα συστήματα πυρασφάλειας και συνεχή έλεγχο όλων των συστημάτων ασφαλείας. Οποια αποτελέσματα κι αν βγάλει για τυχόν υπευθύνους, όποιες ευθύνες κι αν αποδώσει και όποια μέτρα κι αν υποδείξει για το μέλλον, η κατεπείγουσα Ενορκη Διοικητική Εξέταση δεν πρόκειται να επουλώσει την πληγή που άνοιξε. Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, η καταστροφή σε μια στρατιωτική εγκατάσταση τέτοιου μεγέθους και τέτοιας σημασίας, θα φαινόταν αδιανόητη. Και σε αυτή την περίπτωση, τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν αποτελούν επαρκή δικαιολογία.