Η επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία ήταν αναμενόμενη. Η αντιπολίτευση φάνηκε αδύναμη να ανακόψει την επανεκλογή του και πλέον θεωρείται πανίσχυρος, τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας. Το κλίμα στην κοινωνία είναι με το μέρος του, ανεξαρτήτως αφηγήματος, όμως η στήριξη που έλαβε από ακροδεξιούς ψηφοφόρους και η επιρροή του στον μουσουλμανικό κόσμο θεωρούνται επίσης σημαντικοί παράγοντες για την επόμενη ημέρα.

Οι σχέσεις Αθήνας και Αγκυρας μπαίνουν πλέον σε αχαρτογράφητα νερά. Το προηγούμενο διάστημα, ειδικά μετά τους φονικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα, το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών είχε ομαλοποιηθεί και οι παράλληλες εκλογικές διαδικασίες είχαν συμβάλει σε ένα μορατόριουμ ηρεμίας. Το παράθυρο για την επανεκκίνηση των θεσμικών επαφών παραμένει ανοιχτό, κανείς όμως δεν ξέρει για πόσο. Για να κινηθεί, βέβαια, η ελληνική πλευρά περιμένει τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, ενώ η πρώτη επίσημη συνάντηση του νέου έλληνα πρωθυπουργού με τον Ερντογάν αναμένεται έναν μήνα αργότερα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Το μόνο βέβαιο είναι πως από εδώ και πέρα τα ελληνικά βήματα που αφορούν την Τουρκία πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά, πολύ μελετημένα και να έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία. Με στόχο όχι μόνο τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, αλλά και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.