Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για τη μεγάλη της επίθεση, αλλά δεν έχει άλλη επιλογή, διαπιστώνει στους «Times» ο καθηγητής Μαρκ Γκαλεότι. «Το Κίεβο φαίνεται να έχει αποφασίσει μια ανοιξιάτικη ή καλοκαιρινή επίθεση», αναφέρει, «παρά το γεγονός ότι καταναλώνει τα πυρομαχικά τόσο γρήγορα που η Δύση δεν μπορεί να καλύψει. Ευτυχώς και η Ρωσία έχει ξεμείνει από ιδέες».
Δημόσια οι Ουκρανοί είναι αισιόδοξοι, περιγράφει. Ομως, οι εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν πρόσφατα παρουσιάζουν ως απίθανο να επιτύχει η Ουκρανία περισσότερα από «μέτρια εδαφικά κέρδη» από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες την Παρασκευή πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε ουκρανικές πόλεις που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων.
Φαντασία και στρατηγική
Μέχρι στιγμής, αναφέρει ο Γκαλεότι, συγγραφέας περίπου 200 βιβλίων για τη Ρωσία, ο ουκρανικός στρατός έχει επιδείξει όχι μόνο ικανότητα και αποφασιστικότητα, αλλά και φαντασία και καλύτερες κινήσεις σε τακτικό επίπεδο. Εκτιμά επίσης ότι οι Ουκρανοί έχουν συχνά καταφέρει να αιφνιδιάσουν τους Ρώσους σε επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο, όπως στην επίθεση στο Χάρκοβο τον Σεπτέμβριο στα βορειοανατολικά της χώρας. Χτυπώντας όταν η προσοχή της Μόσχας ήταν στραμμένη στον Νότο και σε περιοχές που ήταν σε μεγάλο βαθμό απογυμνωμένες από ρωσικά στρατεύματα, κατάφεραν να ανακαταλάβουν περισσότερα από 12.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέσα σε έναν μήνα.
Ωστόσο, τονίζει, ενώ οι Ουκρανοί κινούνται γρήγορα για να αφομοιώσουν στις γραμμές τους τα 230 νέα και ανακαινισμένα δυτικά άρματα μάχης και τα 1.550 τεθωρακισμένα οχήματα, εξακολουθούν να μη διαθέτουν κατάλληλη αεράμυνα για οποιαδήποτε μεγάλη επιθετική επιχείρηση. Αυτό τους θέτει σε κίνδυνο από τη ρωσική αεροπορική δύναμη. Δυτικές αμυντικές πηγές είναι επίσης αβέβαιες για το αν οι ανώτεροι διοικητές μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα συστήματα τόσο καλά όσο και οι στρατιώτες τους στο έδαφος.
Απόδοση της επένδυσης
Ωστόσο, το Κίεβο δεν έχει άλλη επιλογή από το να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση την άνοιξη ή το καλοκαίρι, τονίζει σε άρθρο του στους «Times». Οπως το έθεσε ένας αμερικανός αξιωματούχος της άμυνας: «Οι Ουκρανοί μας εξέπληξαν τόσο εμάς όσο και τον Πούτιν στο παρελθόν, αλλά τώρα έχουν πολύ λιγότερα περιθώρια ελιγμών… και οι Ρώσοι το γνωρίζουν». Ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει διαχειριστεί τη Δύση με μεγάλη επιδεξιότητα, αλλά για να διατηρήσει την υποστήριξή της πρέπει να δείξει αυτό που οι αναλυτές αποκαλούν μάλλον κακόγουστα «απόδοση της επένδυσης». Πρέπει επίσης να εξισορροπήσει, υποστηρίζει ο Γκαλεότι, την εσωτερική πολιτική. Γεράκια όπως ο Κιρίλο Μπουντάνοφ, ο επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, εμποδίζουν κάθε ουσιαστική συζήτηση για διαπραγματεύσεις, παρόλο που ορισμένοι στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι τώρα είναι η ώρα να καθίσουν στο τραπέζι. Δυτικός διπλωμάτης στο Κίεβο περιέγραψε πρόσφατα μια «σουρεαλιστική παράλληλη εμπειρία» καθώς οι συνομιλητές του «συζητούν πιθανές μορφές διαπραγματεύσεων το βράδυ» και την επόμενη ημέρα δημοσίως «φωνάζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξουν συνομιλίες με τη Ρωσία».







