Οσοι παρακολουθούσαμε χημεία θα θυμόμαστε ότι το διοξείδιο του άνθρακα βρίσκεται στα ανθρακούχα ποτά μας, στον υγρό πάγο που χρησιμοποιείται στα θεάματα και παράγεται κατά τη ζύμωση για να φουσκώνουν τα ψωμιά και οι λουκουμάδες ή για να γίνει κρασί ο μούστος. Δημιουργείται κυρίως από την καύση και τη ζύμωση. Πιο επικίνδυνα είναι τα μονοξείδια, προϊόντα ατελούς καύσης. Αυτά ενώνονται με το όζον και δημιουργούν οξυγόνο και διοξείδιο. Μπορεί να προέρχονται από καμινάδες, μαγκάλια και σόμπες, αλλά και από ηφαίστεια ή την «αναπνοή» των φυτών. Πεντακόσια εκατομμύρια χρόνια πριν, το διοξείδιο του άνθρακα ήταν 20 φορές περισσότερο από ό,τι σήμερα. Τότε δεν υπήρχαν αυτοκίνητα, ούτε εργοστάσια. Κατά τη διάρκεια της Ιουράσιας Περιόδου, μειώθηκε κατά 4 έως 5 φορές, στη συνέχεια παρατηρήθηκε αργή μείωση και μετά πριν από 49 εκατομμύρια χρόνια περίπου, ταχεία μείωση. Υπήρξαν, όμως, μεγάλες γεωλογικές και κλιματικές αλλαγές.Συνεπώς, καλύτερα να βλέπουμε το διοξείδιο ως μέτρο ότι κάτι δεν πάει καλά και να το διορθώσουμε.

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε

Ή εγγραφείτε

Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ