Oι εξελίξεις των τελευταίων ημερών γύρω από το λεγόμενο «κόμμα Κασιδιάρη» και τη συμμετοχή του στις εκλογές φέρνουν ξανά στην επιφάνεια ένα θέμα που η εφημερίδα αυτή έχει επανειλημμένα στηλιτεύσει: τις εξωφρενικές καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης. Τείνουμε να το ξεχνάμε, αλλά αν η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν είχε διαρκέσει τόσο πολύ (πεντέμισι ολόκληρα χρόνια!) και αν η καταδίκη της ως εγκληματικής οργάνωσης είχε καταστεί αμετάκλητη, σήμερα δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να ανησυχούμε ότι στελέχη της μπορεί να βρουν έναν πλάγιο τρόπο για να επιστρέψουν στα έδρανα του κοινοβουλίου.

Η δημοκρατία όμως δεν μπορεί ούτε να πληρώνει τις ανεπάρκειες της δικαστικής εξουσίας ούτε να παίρνει ρίσκα. Εστω και με μεγάλη καθυστέρηση, που οφείλεται εν μέρει στις ατελέσφορες προσπάθειες να επιτευχθεί συναίνεση, η κυβέρνηση προώθησε λοιπόν ρυθμίσεις που καθιστούν δύσκολο να λάβουν μέρος στις εκλογές «οι μαχαιροβγάλτες και οι εντολοδόχοι τους», όπως εύστοχα σημείωσε ο Νίκος Αλιβιζάτος. Είναι θλιβερό ότι μεταξύ των εντολοδόχων αυτών φαίνεται να είναι ένας επίτιμος δικαστικός. Και είναι ακόμη πιο θλιβερό ότι οι προσπάθειες να αποκλειστούν οι νοσταλγοί των νεοναζί συνοδεύτηκαν από άγονες αντιπαραθέσεις, ανίερες συμμαχίες και υψηλών τόνων καταγγελίες, όπου έπαιξε μάλιστα ενεργό ρόλο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι ρυθμίσεις αυτές τελικά ψηφίστηκαν. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν όπως πρέπει, από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου με διευρυμένη σύνθεση. Από την κρίση αυτή όμως πρέπει να εξαχθούν ορισμένα διδάγματα. Η δημοκρατία είναι ευάλωτη και χρειάζεται ισχυρή, ενεργή και διαρκή προστασία από τους εχθρούς της. Η Δικαιοσύνη μπορεί να είναι ανεξάρτητη, χρειάζεται όμως βαθιές μεταρρυθμίσεις για να λειτουργεί γρήγορα και αποτελεσματικά. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να τρέχει πίσω από τα γεγονότα, ούτε να προσπαθεί με παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής να διορθώσει τα κακώς κείμενα, πρέπει να έχει μια πειστική, διαφανή και σαφή στρατηγική μακράς πνοής. Τα πολιτικά κόμματα, τέλος, έχουν ασφαλώς μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, πρέπει όμως να ομονοούν σε ορισμένα βασικά πράγματα, όπως η απόκρουση των κάθε είδους εξτρεμιστών, υπονομευτών και εκβιαστών.