Ηταν 22 Γενάρη του 2020, όταν μέσω των συνομοσπονδιών (FIFA/UEFA) αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, βρέθηκαν γύρω από το ίδιο τραπέζι οι ιδιοκτήτες των ομάδων της Big 4. Η περίφημη συνάντηση στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Η ζύμωση που προκάλεσε την «ολιστική μελέτη» – για την οποία η ΕΠΟ ακόμη σφυρίζει αδιάφορα. Η τελευταία φορά που ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Γιάννης Αλαφούζος, ο Δημήτρης Μελισσανίδης και ο Ιβάν Σαββίδης βρέθηκαν στην ίδια κουβέντα…

Αν σήμερα έφτασε η ώρα για την επόμενη; Θα το ξέρουμε το μεσημέρι όταν και θα μετρηθούν «παρουσίες» στην πρόσκληση που έχουν λάβει οι τέσσερις ιδιοκτήτες από τον αρχιδιαιτητή Στιβ Μπένετ προκειμένου να τους δώσει εξηγήσεις για την κωμικοτραγωδία που εξελίσσεται με τη διαιτησία: την ίδια που απειλεί την ομαλή διεξαγωγή και ολοκλήρωση των play offs του πρωταθλήματος. Το ραντεβού είναι προγραμματισμένο στις 12.00 στα γραφεία της ΕΠΟ και με βάση το ρεπορτάζ είναι πιθανό να είναι εκεί οι ισχυροί άνδρες του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ αλλά και να συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνάντηση ο Ιβάν Σαββίδης που ως γνωστόν εδώ και αρκετά χρόνια έχει επιστρέψει στη Ρωσία.

Κλειστά χαρτιά

Γιατί πιθανό και όχι δεδομένο; Διότι προς το παρόν «τσεκαρισμένο» δεν είναι τίποτα. Ούτε καν οι καρέκλες γύρω από το τραπέζι. Η ΑΕΚ ας πούμε έχει ενημερώσει πως ο Δημήτρης Μελισσανίδης θα αποφασίσει την παρουσία του σήμερα το πρωί. Ο Ολυμπιακός δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Και όσο για τον Παναθηναϊκό; Ο Γιάννης Αλαφούζος φέρεται από την πρώτη στιγμή να είναι θετικός προκειμένου να συμμετάσχει. Αν όμως δεν ανταποκριθούν οι άλλοι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζει κανείς με σιγουριά και τη δική του απόφαση. Από χθες το απόγευμα πάντως τίποτα δεν είναι το ίδιο σε αυτή την αντίστροφη μέτρηση. Και αυτό διότι η Super League έφερε στο προσκήνιο την απάντηση του Στιβ Μπένετ στην ανοιχτή επιστολή που του απέστειλε την Παρασκευή ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ρωτούσε αυτονόητα ο πρόεδρος του συνεταιρισμού πως ενώ ο Μπένετ προσκάλεσε την προηγούμενη Δευτέρα και τις έξι ομάδες των play offs στη σημερινή συνάντηση, ξαφνικά δύο μέρες μετά «κόπηκαν» από αυτή οι ΠΑΕ Αρης και Βόλος. Τι απάντησε ο βρετανός αρχιδιαιτητής; Πως εκείνος δεν «έκοψε» κανέναν δείχνοντας πίσω από αυτή την ακατανόητη κίνηση τον πρόεδρο της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκο.

Οχι εγώ, ο Μπαλτάκος…

«Θα ήθελα να καταγραφεί επισήμως ότι αναμένω τους εκπροσώπους και των έξι ομάδων που συμμετέχουν στα πλέι οφ, να είναι παρόντες στη συνάντηση της Δευτέρας 27 Μαρτίου 2023 στα γραφεία της ΕΠΟ. Αυτό συμφωνήθηκε με τον κ. Μπαλτάκο για να γίνει η συνάντηση. Δεν έχω μιλήσει με τον πρόεδρο (σ.σ. της ΕΠΟ) από τότε που έγινε η συμφωνία. Αν έχουν αλλάξει οι συνθήκες, τότε αυτό είναι απολύτως ευθύνη του κ. Μπαλτάκου καθώς ήταν το πρόσωπο που έκανε τις προσκλήσεις» αναφέρει ο αρχιδιαιτητής στην απάντησή του. Αρα λοιπόν ο Τάκης Μπαλτάκος αποφάσισε και… διέταξε!

«Ενα ακόμα πραξικόπημα Μπαλτάκου κατά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου» ανέφερε η Super League. «Θεωρούμε αυτονόητο το ότι θα παραστούν τα δυο μέλη μας στην αυριανή σύσκεψη όπως αυτονόητο θεωρεί μάλλον και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας το να παραβιάζει την Ολιστική Μελέτη και τη λογική του μη επηρεασμού των εξελίξεων στη διαιτησία από προέδρους Ομοσπονδιών» συνέχισε. Και αν τυχόν υπάρχουν απορίες; Ναι, μιλάμε για την ίδια «ολιστική μελέτη». Εκείνη που για χάρη της έγινε η προ τριετίας συνάντηση.

Εκεί ο Μπέος

Θα εμφανιστεί σήμερα στη συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΠΟ για να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις (και) για αυτή την υπόθεση; Ετσι λέει. Θα εμφανιστούν τελικά και οι εκπρόσωποι του Αρη και του Βόλου, όπως ο Μπένετ εξήγησε ότι επιθυμεί; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Αχιλλέας Μπέος έλεγε χθες πως θα είναι εκεί. Ο Θόδωρος Καρυπίδης όμως βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και αν ο Αρης εκπροσωπηθεί, αυτό θα γίνει μέσω του νομικού εκπροσώπου της ΠΑΕ, Παναγιώτη Μπιλίρη. Ο ισχυρός άνδρας του Αρη πάντως μετά την αποκάλυψη του Μπένετ όχι μόνο πήρε θέση αλλά ζήτησε την παραίτηση του προέδρου της Ομοσπονδίας. «Ο τρόπος που διοικεί είναι πλέον ύποπτος και πρέπει όλες οι ΠΑΕ-μέλη του συνεταιρισμού να απαιτήσουν την παραίτησή του (εκτός από αυτές των οποίων τα σχέδια υπηρετεί με ευλάβεια). Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να παραιτηθεί εδώ και τώρα ο κ. Μπαλτάκος. Θα πρέπει να ντρέπεται για τις μεθοδεύσεις του. Αν έχει τσίπα…» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Καρυπίδης.