Οι επιλογές στα όργανα ενός κόμματος έχουν πάντα έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, κουβαλούν ένα μήνυμα για τους ψηφοφόρους του. Και ο συμβολισμός της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι ότι πλέον το κόμμα αλλάζει γενιά. Τα γνωστά και ιστορικά στελέχη δίνουν τα ηνία σε καινούργια, τα οποία αναλαμβάνουν πια να βοηθήσουν την παράταξη να κάνει το άλμα προς το μέλλον. Σε μια εποχή που όλοι ελπίζουν ότι η «πέτρινη» δεκαετία που πέρασε θα είναι μόνο μακρινή ανάμνηση.

Αυτή η νέα κατάσταση φέρνει και νέες προκλήσεις. Εκείνοι που καλούνται από εδώ και πέρα να οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην καθόλου εύκολη μάχη της κάλπης της απλής αναλογικής, υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, είναι απαλλαγμένοι από τα λάθη που φέρνουν αναπόφευκτα τα χρόνια κυβερνητικής εμπειρίας. Είναι πρόσωπα φρέσκα, χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία αλλά και χωρίς πολιτικό παρελθόν να τα βαραίνει. Η εκλογή του Ανδρουλάκη ήταν ο κινητήριος μοχλός για να βγουν μπροστά. Σ’ αυτή την προσπάθεια, όπως φάνηκε στις εργασίες του συνεδρίου, έχουν αρωγούς όλους εκείνους που αποφάσισαν, σε ενωτικό κλίμα, να κάνουν ένα βήμα πίσω για το μέλλον του κόμματος.

Με τις οργανωτικές εκκρεμότητες να τελειώνουν σύντομα, στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχουν την ελευθερία να ασχοληθούν με το πολιτικό πρόγραμμά τους, μια ιδέα από το οποίο πήραμε από την πρόσφατη παρουσίαση του Νίκου Χριστοδουλάκη. Η δημιουργία ενός σύγχρονου, χρήσιμου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, που θα προσφέρει συγκεκριμένες λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα, οφείλει να είναι η προτεραιότητά τους. Δεν έχουν χρόνο για χάσιμο.