Σε ρυθμούς Γιουροβίζιον κινείται αυτήν την εβδομάδα η ΕΡΤ. Ο 66ος Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Τραγουδιού έρχεται τις ερχόμενες μέρες στο Pala Olympico του Τορίνο της Ιταλίας και φιλοδοξεί σ' αυτές τις δύσκολες εποχές να χαρίσει λίγη από την ξεγνοιασιά της και την ελαφράδα της στο κοινό. Αλλωστε, πρόκειται για το μεγαλύτερο μουσικό θέαμα σε ζωντανή μετάδοση παγκοσμίως και το δημοφιλέστερο τηλεοπτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα της χρονιάς με πάνω από 180 εκατομμύρια τηλεθεατές.
Φέτος στον διαγωνισμό θα συμμετάσχουν 40 χώρες, με τη Ρωσία να αποκλείεται λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Ο μεγάλος τελικός είναι προγραμματισμένος για το Σάββατο 14 Μαΐου ενώ οι δύο ημιτελικοί την Τρίτη 10 και την Πέμπτη 12 Μαΐου. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει φέτος η Αμάντα Γεωργιάδη με το τραγούδι «Die together» που έχει γράψει η ίδια. Η νεαρή τραγουδίστρια που γεννήθηκε στη χώρα μας αλλά μεγάλωσε στη Νορβηγία όπου κάνει μουσική καριέρα, θα εμφανιστεί στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης, διεκδικώντας ένα εισιτήριο για τον τελικό. Μαζί της θα συμμετάσχουν επίσης οι Αλβανία, Λετονία, Ελβετία, Σλοβενία, Βουλγαρία, Μολδαβία, Ουκρανία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Δανία, Αρμενία, Αυστρία, Κροατία και Ισλανδία. Στον δεύτερο ημιτελικό, θα εμφανιστούν οι Αυστραλία, Γεωργία, Κύπρος (με το τραγούδι «Ela» που ερμηνεύει η Ανδρομάχη), Σερβία, Φινλανδία, Αζερμπαϊτζάν, Αγιος Μαρίνος, Ισραήλ, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Τσεχία, Πολωνία, Βέλγιο, Βόρεια Μακεδονία, Σουηδία, Εσθονία, Ιρλανδία. Από κάθε ημιτελικό προκρίνονται 10 χώρες που θα παίξουν στον τελικό μαζί με τις Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Ιταλία. Οι ψήφοι υπολογίζονται κατά 50% από το κοινό και κατά 50% από τις επιλογές των εθνικών κριτικών επιτροπών.
Ολες οι βραδιές θα μεταδοθούν απευθείας από την ΕΡΤ1, το Ertflix, το Δεύτερο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, με ώρα εκκίνησης στις 22.00. Για λογαριασμό της τηλεόρασης της ΕΡΤ, τον σχολιασμό θα κάνουν παραδοσιακά οι Μαρία Κοζάκου και Γιώργος Καπουτζίδης. Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής θα ανακοινώσει η Στεφανία, ένα χρόνο μετά τη δική της συμμετοχή με το «Last dance» που την έφερε στο τοπ 10 του διαγωνισμού. Η φετινή εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Γιουροβίζιον, Αμάντα Γεωργιάδη μίλησε στα «Πρόσωπα» για τη συμμετοχή της.
Τι θα δούμε στη σκηνή της Γιουροβίζιον από σένα;
Στη σκηνή της Eurovision θα τραγουδήσω το «Die Together» φορώντας ένα υπέροχο φόρεμα που επιμελήθηκε η Σίλια Κριθαριώτη, σε ένα σκηνικό που αποτυπώνει συμβολικά όλα τα συναισθήματα που πηγάζουν μέσα από το τραγούδι μου. Στο τέλος όλη αυτή η εικόνα θα καταλήγει σε ένα πολύ όμορφο και εντυπωσιακό φως. Την ιδέα για την ανάπτυξη του stage, δημιούργησε και ανέπτυξε ο Φωκάς Ευαγγελινός.
Τι σε έκανε να δηλώσεις συμμετοχή για να εκπροσωπήσεις την Ελλάδα στη φετινή Γιουροβίζιον;
Ολα ξεκίνησαν πέρυσι το φθινόπωρο, όταν ο συνθέτης Δημήτρης Κοντόπουλος ρώτησε την εταιρεία μου αν θα με ενδιέφερε να καταθέσω υποψηφιότητα και να στείλω ένα τραγούδι στην ΕΡΤ, με στόχο αν επιλεγεί να πάω στη Eurovision. Είχα ξεκινήσει ήδη να δουλεύω πάνω στο πρώτο μου album και ένιωσα κολακευμένη και πολύ χαρούμενη από αυτή την πρόταση. Είχα στείλει τρία τραγούδια, καταλήγοντας όμως στο «Die Together», για μένα το πιο αγαπημένο, το πιο ξεχωριστό κομμάτι που έχω γράψει. Ηταν μεγάλη έκπληξη και ακόμα μεγαλύτερη η χαρά μου, που αυτό το κομμάτι κατέληξε να γίνει η συμμετοχή μας στη φετινή Eurovision, σε μια διαδικασία επιλογής με πολύ όμορφα τραγούδια.
Το «Die Τogether» είναι ένα διαφορετικό τραγούδι από αυτά που συνήθιζε να στέλνει η Ελλάδα στη Γιουροβίζιον τα τελευταία χρόνια. Αισθάνεσαι εσύ αυτήν τη διαφορά;
Πιστεύω πως κάθε χρόνο στέλνουμε ιδιαίτερα και πρωτότυπα τραγούδια στον διαγωνισμό. Το «Die Together» είναι μια μπαλάντα, ένα μοντέρνο indie pop κομμάτι. Αισθάνομαι πως ναι είναι κάτι διαφορετικό ηχητικά, αλλά είναι κάτι που ταιριάζει σε αυτό που ακούνε οι Ελληνες σήμερα.
Πριν να εμπλακείς στη Γιουροβίζιον, ποια ήταν η σχέση σου με τον διαγωνισμό;
Αγαπώ τη Eurovision! Για μένα η Eurovision ήταν ένα τηλεοπτικό γεγονός μέσα στο σπίτι της οικογένειάς μου, που μαζευόμασταν όλοι στο σαλόνι και παρακολουθούσαμε με αγωνία πώς θα τα πάει η ελληνική συμμετοχή. Θυμάμαι σαν τώρα να πανηγυρίζουμε εγώ και οι γονείς μου για την πρωτιά της Ελενας Παπαρίζου το 2005.
Ποιες είναι οι αγαπημένες σου ελληνικές συμμετοχές στο διαγωνισμό; Και ποιες από ξένες χώρες;
Το «Euphoria» της Laureen και το «Fairytale» του Alexander Rybakk είναι μερικά από τα κομμάτια που έχω αγαπήσει στον διαγωνισμό. Από τις δικές μας συμμετοχές, η «Ανοιξη» της Σοφίας Βόσσου και το «Σωκράτη εσύ Σούπερ Σταρ» της Ελπίδας, είναι δύο κομμάτια που ακούγονται στ' αφτιά μου ως και σήμερα πολύ ξεχωριστά.
Πέρα από τη μουσική, ασχολείσαι επίσης και με την ιατρική. Θεωρείς ότι τα δύο αυτά διαφέρουν ή έχουν ομοιότητες;
Σπουδάζω ακόμα ιατρική, μάλιστα λίγες μέρες μετά τη Eurovision έχω εξεταστική και θα προσπαθήσω να βρω χρόνο για να προετοιμαστώ και να δώσω τα μαθήματα που απομένουν. Αγαπώ την ιατρική όσο και τη μουσική, είναι και τα δύο κομμάτια του εαυτού μου. Θεωρώ πως και με τα δύο μπορείς να κάνεις τους ανθρώπους να νιώσουν καλύτερα.
Το πέρασμά σου από το νοσοκομείο Covid τι σου άφησε; Τι έμαθες;
Το περασμένο καλοκαίρι έκανα την πρακτική μου στα έκτακτα περιστατικά μιας κλινικής Covid-19 στη Νορβηγία. Ηταν σε μια περίοδο που η πανδημία δεν ήταν σε μεγάλη έξαρση, όμως και πάλι βρισκόμουν σε μια ομάδα που είχαμε να διαχειριστούμε επείγουσες περιπτώσεις ασθενών, για άμεση νοσηλεία. Ηταν μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος για μένα, που με γέμισε με ακόμα περισσότερη αγάπη γι' αυτό που σπουδάζω.
Στον φετινό διαγωνισμό, τα τραγούδια ποιων χωρών σου αρέσουν και ποιων θεωρείς φαβορί για τη νίκη;
Μου αρέσει πολύ το «Saudade Saudade» της Maro, το «Brivido» των Mahmood & BLANCO της Ιταλίας. Επίσης μου αρέσει η συμμετοχή της Σουηδίας, αλλά και της Κύπρου. Νομίζω πως από τη στιγμή που ακόμα δεν έχουν γίνει οι τελικές πρόβες και οι δύο ημιτελικοί, είναι νωρίς ακόμα να κάνουμε προβλέψεις για το ποιος θα νικήσει στον διαγωνισμό. Σίγουρα θα δοθεί μια πολύ σκληρή μάχη για τη δεκάδα.
Το «Die Τogether» είναι ένα τραγούδι για τον χωρισμό, ωστόσο με όσα συμβαίνουν γύρω μας με την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, μπορεί να θεωρηθεί και ένα μεταφορικό μήνυμα. Ισχύει αυτό;
Οταν έγραψα το «Die Together» δεν είχε ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και δεν είχα σκοπό να μιλήσω για την πανδημία. Αυτό που είχα ξεκάθαρα στο μυαλό μου ήταν να βγάλω μέσα από τη μουσική κάποιες σκέψεις και εικόνες που είχα για την αγάπη, για συναισθήματα που βίωσα. Ο κάθε ακροατής όταν ακούει ένα τραγούδι μπορεί να ταυτιστεί με τον δικό του τρόπο, αλλά αυτό είναι το «Die Together» για μένα.
Η Ελλάδα θεωρείς ότι μπορεί φέτος να κερδίσει τον διαγωνισμό;
Αν και βλέπω τα στοιχήματα για τη Eurovision στο Instagram, μέσα από τους fans που με ταγκάρουν διαρκώς, δεν θα ήθελα να κάνω προβλέψεις. Αλλωστε σε όλες τις διοργανώσεις του διαγωνισμού έχουμε δει προβλέψεις που τελικά απείχαν από την πραγματική κατάταξη. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δουλεύω εντατικά μαζί με όλη την ομάδα και θα κάνω τα πάντα για μια άψογη εμφάνιση στη σκηνή. Ελπίζω να αρέσει αυτό που θα παρουσιάσουμε και να πάμε πολύ καλά. Τον σχεδιασμό του σκηνικού έκανε ο Γιάννης Μουρίκης, ενώ τη σκηνοθεσία της σκηνικής εμφάνισής μου ανέλαβε ο Φωκάς Ευαγγελινός.