Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Μια επίσκεψη στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Σάμο, σχεδιάζει, όπως με πληροφορούν πηγές της στήλης από το Παρίσι, η υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Πεκρές. Και άμεσα μάλιστα, καθώς, εκτός απροόπτου και κορωνοϊού επιτρέποντος, είναι πιθανό να τη δούμε στη χώρα μας προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Πώς συνδυάζεται - θα αναρωτηθείτε ίσως - η Ελλάδα με την προεκλογική εκστρατεία για το ανώτατο αξίωμα της Γαλλίας; Συνδυάζεται αν ένα από τα κορυφαία θέματα της ατζέντας σου είναι η μετανάστευση. Το ταξίδι της έχει ως βασικό σκοπό να επισκεφθεί το κλειστό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Ζερβού της Σάμου και να ενημερωθεί για τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, τα μέτρα διαχείρισής τους και φύλαξης των συνόρων. Σημειώνω ως χαρακτηριστικό ότι μια από τις τελευταίες περιοδείες που είχε κάνει πριν από τις γιορτές ήταν στο Καλαί, που αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία εισόδου ροών στη Γαλλία, οπότε η αντίστοιχη επίσκεψη στην Ελλάδα έχει αναφορά στην ευρωπαϊκή όψη του ζητήματος.
Με σκληρή γραμμή
Για να σας δώσω μια γεύση, η 54χρονη Πεκρές, που είναι η υποψήφια των Les Republicains, δηλαδή του κόμματος της Κεντροδεξιάς, έχει ιδιαίτερα σκληρή στάση στο Μεταναστευτικό, το οποίο έχει συνδέσει με την ισλαμική τρομοκρατία και την εγκληματικότητα και κατηγορεί τον γάλλο πρόεδρο ότι έχει πολύ «μαλακές» θέσεις για τα θέματα αυτά. Σημειώνω δε ότι μερικές από τις προτάσεις που έχει διατυπώσει είναι η κατάθεση των αιτήσεων ασύλου να γίνεται στη χώρα προέλευσης, η εφαρμογή ποσόστωσης σε βίζες και άδειες παραμονής για μετανάστες και πρόσφυγες ανάλογα με τη χώρα προέλευσης, περικοπή κοινωνικών δαπανών που κατευθύνονται προς αυτούς και «ανακατάληψη» γειτονιών που, όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο ντιμπέιτ για το χρίσμα του κόμματός της, είναι «μη γαλλικές». Θέση που, όπως επισημαίνουν αναλυτές, είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους ηλικίας 65+ ψηφοφόρους της Κεντροδεξιάς και της Δεξιάς στη Γαλλία, που αποτελούν βασικό κοινό των Les Republicains και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι θα την προτιμήσουν σε σχέση με τον έτερο συντηρητικό Ερίκ Ζεμούρ και την πάντοτε απειλητική Μαρίν Λεπέν.
Ποδαρικό από τον Αλ-Σαούντ
Παρατηρώ πάντως ότι οι επισκέψεις ξεκινούν νωρίς νωρίς φέτος. Το αναφέρω γιατί σήμερα ο Νίκος Δένδιας θα υποδεχθεί τον σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Φαϊζάλ Μπιν Φαρχάν Αλ-Σαούντ, για κατ' ιδίαν συνάντηση καταρχάς και, στη συνέχεια, γεύμα εργασίας με τον ίδιο και την αντιπροσωπεία που θα τον συνοδεύει. Στη διμερή συνάντηση η ατζέντα θα περιλαμβάνει τις συνεργασίες στην άμυνα, στην οικονομία, τις επενδύσεις, καθώς και τους διεθνείς οργανισμούς. Είναι τακτικές, άλλωστε, πια οι συναντήσεις των δύο πλευρών. Θυμίζω ότι ο Αλ-Σαούντ είχε έρθει στην Αθήνα και πέρυσι τον Φεβρουάριο, ενώ συναντήθηκε και στο Ριάντ τόσο με τον Νίκο Δένδια και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον περασμένο Απρίλιο, όσο και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο Μπουρλά στη Θεσσαλονίκη
Μιλώντας για υψηλές επισκέψεις μην ξεχάσω βέβαια τον Αλμπερτ Μπουρλά που βρίσκεται ξανά στη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη, οικογενειακώς. Χθες ο CEO της Pfizer μαζί με τον γιο του ξεναγήθηκαν στο Εβραϊκό Μουσείο. Πέραν αυτού όμως σημειώνω ότι δείχνει πρακτικό ενδιαφέρον για την πορεία υλοποίησης του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην πόλη. Είχε λοιπόν συνάντηση με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον project manager του έργου Δημήτρη Σαμαρά, μαζί με τον πρόεδρο του ΚΙΣ Δαυίδ Σαλτιέλ, στην οποία τον ενημέρωσαν για την πορεία του διαγωνισμού και τη χρηματοδότησή του. Θυμίζω ότι πρόσφατα δήλωσε ότι σκοπεύει να διαθέσει το χρηματικό έπαθλο ενός βραβείου για το οποίο είναι υποψήφιος, αλλά από ό,τι μαθαίνω θέλει να βοηθήσει και με πόρους και με άλλους τρόπους ανεξαρτήτως αυτού. Υπάρχει, μάλιστα, από ό,τι μου λέει μια πηγή μου, το ζήτημα της συγκέντρωσης αρχειακού υλικού για το μουσείο από διάφορες άλλες χώρες και, καθώς αυτά τα θέματα θέλουν καμιά φορά και λίγο lobbying, η βοήθεια ενός Ελληνοεβραίου με τεράστια διεθνή αναγνώριση, όπως ο Μπουρλά, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως χρήσιμη.
PCR με συνταγή
Πέρα από το πλαφόν στο κόστος, μεγάλη συζήτηση πληροφορούμαι ότι έχει γίνει στο παρασκήνιο στο υπουργείο Υγείας και το πολιτικό επιτελείο του και για το θέμα της συνταγογράφησης των τεστ PCR. Αποφάσεις θα ληφθούν προσεχώς, αλλά η κρίσιμη παράμετρος, από ό,τι μου λένε, είναι ο αριθμός των τεστ που μπορούν να διαχειριστούν ημερησίως οι πιστοποιημένες εγχώριες δομές - που δεν είναι, προφανώς, ανεξάντλητος.