Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι παρουσιάζει έκθεση του μεγάλου George Baselitz. Ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης, τον οποίο έχω συναντήσει στο πολυτελές ξενοδοχείο Meurice επί της Rue Rivoli (δίπλα σχεδόν στο Λούβρο), εκθέτει τα εξαιρετικά του έργα που τον έχουν ανεβάσει πολύ ψηλά στο χρηματιστήριο της τέχνης. Αυτό το διάστημα το Παρίσι, εκτός από παγκόσμια πρωτεύουσα του FASHION World, έχει αναδειχθεί το «spot» όπου η τέχνη, οι εικαστικές τέχνες τα «σπάνε» κυριολεκτικά. Στα μουσεία, τις γκαλερί, αλλά και υπέροχους κήπους πραγματοποιούνται εκπληκτικές εκθέσεις ζωγράφων και γλυπτών από όλο τον πλανήτη. Το Κέντρο Πομπιντού αποτελεί έναν από τους αγαπημένους μου χώρους στην Πόλη του Φωτός. Ισως επειδή υπάρχει αυτή η τεράστια «αυλή» με τα θαυμάσια υπαίθρια έργα όπου το μάτι μου πέφτει πάντα πάνω σε αυτά της Νίκι ντε Σεν Φαλ. Η εμβληματική αυτή καλλιτέχνις όταν ήταν εν ζωή, ερχόταν αρκετές φορές στην Ελλάδα για δουλειά και διακοπές. Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη ήταν εκείνη που την είχε φέρει σε επαφή με το ελληνικό κοινό που είχε αγαπήσει ιδιαίτερα το έργο της. Στο Παρίσι ξεκινάει τις επόμενες ημέρες και η έκθεση Fiac, μετά τη Frieze στο Λονδίνο. Η Frieze κέρδιζε πάντα στο πέρασμα των χρόνων τις εντυπώσεις από τη Fiac. Μεγαλύτερος χώρος και πάρα πολλοί επισκέπτες στις ειδικές «κατασκευές». Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Το Brexit, οι οίκοι δημοπρασιών που όπως δείχνουν τα πράγματα μετακομίζουν στο Παρίσι και όλες αυτές οι θλιβερές σκηνές με την έλλειψη πετρελαίου και τους ξυλοδαρμούς μεταξύ πολιτών στα βενζινάδικα, οδηγούν σε άλλα «μονοπάτια». Μονοπάτια με... γαλλικό άρωμα.
Η έκθεση για την Ελλάδα και η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα
Παραμένουμε στη Γαλλία στον Λούβρο και την πολύ σημαντική έκθεση «Παρίσι - Αθήνα. Η γέννηση της νεότερης Ελλάδας 1675-1919». Μία έκθεση στο δημοφιλέστερο μουσείο στον κόσμο που έστρεψε το ενδιαφέρον στη χώρα μας. Οι δρόμοι άλλωστε στην Πόλη του Φωτός ήταν γεμάτοι με πανό από το γεγονός το οποίο έφερνε την πατρίδα μας στο επίκεντρο. Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα (ανάμεσα στις πολιτικές και πνευματικές προσωπικότητες) μαγνήτισε επίσης τα flash. Οι γαλλικές εφημερίδες και τα περιοδικά εξειδικευμένα στον χώρο της τέχνης, έκαναν αφιερώματα στη «νέα» Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα. Ενα κτίριο που κλέβει ματιές και φιλοξενεί τεράστιας σημασίας εικαστικούς θησαυρούς. Η Εθνική μας Πινακοθήκη και οι λαμπροί εξωτερικοί και εσωτερικοί της χώροι στο Le Figaro Histoire δημιούργησαν αίσθηση. Υπήρχε επίσης μια εξαιρετική παρουσίαση της κυρίας Πλάκα που έχει αναδειχθεί σε μία προσωπικότητα διεθνούς κύρους στον χώρο της τέχνης. Εναν χώρο δύσκολο και άκρως ανταγωνιστικό.
Μυθικές αγορές…
Στη Νότια Γαλλία, εκεί όπου έζησαν μερικοί από τους μεγαλύτερους εικαστικούς (όπως ο Πικάσο) και πνευματικοί άνθρωποι (ακόμα και ο δικός μας Νίκος Καζαντζάκης γοητεύτηκε από τα spots της South France), η Αντζελίνα Τζολί και ο Μπραντ Πιτ (όταν ήταν παντρεμένοι) είχαν αγοράσει ένα παραμυθένιο πύργο με τεράστιους αμπελώνες γύρω. Μέσα από τους συγκεκριμένους αμπελώνες έβγαινε και το δημοφιλές ροζέ κρασί τους, το Μιραβάλ. Τώρα η διάσημη σταρ αποφάσισε (κέρδισε τα πρώτα δικαστήρια εναντίον του πρώην συζύγου της) να πουλήσει το κτήμα. Σε μία μάλλον αστρονομική τιμή. Στη South France διαθέτει ένα εκπληκτικό σπίτι και ο σκληροτράχηλος πρίγκιψ της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (ανήκει στους πολύ ισχυρούς συλλέκτες έργων τέχνης) ο οποίος απέκτησε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα την αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Νιούκαστλ...