Από την αρχή της προκαταρκτικής έρευνας για τον Νίκο Παππά και τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών που διεξήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση (και κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας), ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να υπερασπιστεί τις επιλογές του πρώην υπουργού Επικρατείας. Δεν έκανε μόνο αυτό – τα στελέχη του κόμματος φώναξαν πως ο Παππάς στοχοποιείται και πως το θέμα ανακύπτει εκδικητικά, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να τα βάλει με τη διαπλοκή.

Ηδη, ωστόσο, από την πρώτη μέρα των καταθέσεων, φαίνεται πως η συγκεκριμένη διαδικασία απόκτησης τηλεοπτικής άδειας, που θύμιζε έντονα ριάλιτι σόου, δεν στήθηκε για να καταπολεμηθεί η διαπλοκή, αλλά ενδεχομένως για να δημιουργηθεί μια καινούργια. Η μαρτυρία του Κυριάκου Τόμπρα περιγράφει, σύμφωνα με πληροφορίες, μια προσπάθεια να βρεθεί ο κατάλληλος επιχειρηματίας, που θα ήταν διατεθειμένος να φτιάξει ένα SYRIZA Channel, με αντάλλαγμα μια τηλεοπτική συχνότητα. Ο Χρήστος Καλογρίτσας ήταν μόνο ένας εξ αυτών που προσεγγίστηκαν.

Το επόμενο διάστημα, όσο οι καταθέσεις θα συνεχίζονται, όλο και περισσότερο φως θα ρίχνεται στην υπόθεση. Στο τέλος, όμως, αυτό που θα πρέπει να έχει απαντηθεί δεν είναι απλά ο πιθανός  ρόλος του Νίκου Παππά, αλλά το πραγματικό μέγεθος της ιστορίας – σύμφωνα με τον Τόμπρα, άλλωστε, στο Μέγαρο Μαξίμου επί ΣΥΡΙΖΑ «επινοήθηκε η ιδέα» για ένα κανάλι-φερέφωνο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Δεν είναι αρκετό να μάθουμε κάποια στιγμή την αλήθεια, ποιοι και πώς προσπάθησαν να ελέγξουν το τηλεοπτικό τοπίο. Μεγαλύτερη σημασία έχει ο χρόνος. Η διαδικασία δεν πρέπει να καθυστερήσει, αλλά αντίθετα να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Για τον τρόπο που φέρεται ότι έδρασαν εκείνοι τους οποίους ψήφισαν.