Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Τις επόμενες ανακοινώσεις του εξετάζει προσεκτικά τα τελευταία εικοσιτετράωρα το Μαξίμου για τις θεσμικές παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει με αφορμή τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και την υπόθεση Λιγνάδη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται κατ' αρχάς να δώσει ένα στίγμα στην εισαγωγική τοποθέτησή του στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, πιο σαφής για τις κυβερνητικές προθέσεις θα είναι στη συζήτηση που ο ίδιος ζήτησε στη Βουλή την Πέμπτη - επισημαίνω μάλιστα ότι δεν ζήτησε από τον Κώστα Τασούλα τη διενέργεια προ ημερησίας διάταξης συζήτησης αλλά να κάνει ενημέρωση της Βουλής βάσει του 142Α του Κανονισμού της Βουλής για μείζονα θέματα, με ό,τι αυτό μπορεί να δείχνει για τις προθέσεις του.
Εθνικό σχέδιο
στα σκαριά
Για τις θεσμικές πρωτοβουλίες που αναμένονται έχουμε πάρει ήδη μια γεύση, ως προς το ποινικό σκέλος, την αυστηροποίηση του πλαισίου για την παρενόχληση σε χώρους εργασίας και τους κώδικες δεοντολογίας για τους φορείς της τέχνης. Αυτές θα ενταχθούν σε ένα εθνικό σχέδιο που προετοιμάζεται υπό τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο θα προσομοιάζει στο οργανωτικό μοντέλο που είχαν χρησιμοποιήσει για το «Εθνικό σχέδιο δράσης για ΑμεΑ». Τι σημαίνει αυτό; Οτι πολλά υπουργεία θα συντονίζονται υπό τον Γεραπετρίτη και θα ξεδιπλώνουν δράσεις σταδιακά το επόμενο διάστημα. Οπότε δεν θα ανακοινωθούν όλες οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες αμέσως, ούτε οι ανακοινώσεις της Πέμπτης θα είναι και οι τελικές.
Εκτός, λόγω ατυχήματος
Και αίφνης μέσα στον κακό χαμό για την επικοινωνιακή διαχείριση της συνέντευξης Τύπου που έδωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μάθαμε ότι η στενή συνεργάτις της, Αννα Παναγιωταρέα, θα πρέπει να μείνει μέχρι νεωτέρας εκτός των καθηκόντων της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος είναι ένα ατύχημα που επιδείνωσε προγενέστερο χτύπημα και χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Το χειρουργείο αναμένεται να έχει μακρά ανάρρωση, άρα θα παραμείνει εκτός ΥΠΠΟ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το γεγονός, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ανοιχτό σε διάφορες ερμηνείες...
Επιχείρηση επανασύνδεσης
Οργανωμένη επιχείρηση... αναθέρμανσης σχέσεων έχει σχεδιάσει το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά με την αφορμή των περιοδειών που έχουν ξεκινήσει τα στελέχη από χθες στην περιφέρεια - στις οποίες, θυμίζω, η ίδια η Γεννηματά δεν συμμετέχει με φυσική παρουσία αλλά ψηφιακά. Στις περιοδείες αυτές, λοιπόν, εκτός από τις ανοιχτές συσκέψεις με φορείς, η Γεννηματά θα κάνει και κλειστές συσκέψεις με παλαιά στελέχη για να κάνουν επανασύνδεση. Μάλιστα στις συζητήσεις αυτές θα τους προσκαλεί και θα τις συντονίζει η ίδια, ώστε να υπάρχει το προσωπικό στοιχείο. Σημειώνω ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται τόσο οργανωμένη προσπάθεια για όσους έχουν απομακρυνθεί. Γεγονός που υπογραμμίζει αυτό που σας έχω ξαναγράψει: ότι όλα τα κόμματα κάνουν κινήσεις προετοιμασίας και για το σενάριο εκλογικού αιφνιδιασμού...
Σύνδεση με Αρτα - Πρέβεζα
Κατά τα λοιπά να σας πω ότι η Γεννηματά έκανε την αρχή από την Ηπειρο. Χθες μίλησε με στελέχη στα Γιάννινα και συνεχίζει σήμερα και αύριο με συσκέψεις με στελέχη και με πολλούς φορείς από τουρισμό, πρωτογενή τομέα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις κ.λπ., σε Αρτα και Πρέβεζα. Και, καθώς το βασικό θέμα των συζητήσεών τους είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, δίπλα της έχει τον Νίκο Χριστοδουλάκη που επεξεργάστηκε τη σχετική πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την αξιοποίησή του.
Ενα ιστορικό πέρασμα
Σαν χθες πριν από 200 χρόνια ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διέβη τον Προύθο ποταμό, που ήταν το φυσικό όριο ανάμεσα στη Ρωσία και στις παραδουνάβιες ηγεμονίες. Ηταν το προανάκρουσμα της Επανάστασης του 1821. Δύο ημέρες αργότερα, στις 24 Φεβρουαρίου 1821, εξέδωσε την περίφημη προκήρυξη για την απαλλαγή των Ελλήνων από την οθωμανική τυραννία: «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος». Ηταν η σπίθα που σε λίγες εβδομάδες θα γινόταν πυρκαγιά, όπως θύμισαν χθες στη Βουλή ο Κώστας Τασούλας και ο Αγγελος Συρίγος που έκαναν αναλυτική τιμητική αναφορά κατά την έναρξη συνεδρίασης της Ολομέλειας, στα καθοριστικά εκείνα ιστορικά γεγονότα. Ηταν ένα είδος ιστορικού... happening, από αυτά που δεν συνηθίζονται στη Βουλή - αν και διαισθάνομαι ότι φέτος, λόγω της επετείου, θα επαναλαμβάνονται.