Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Οι αριθμοί δεν είναι το ασφαλέστερο μέτρο αποτίμησης των καλλιτεχνικών επιτευγμάτων, αλλά η αναφορά ορισμένων στατιστικών αποτυπώνουν την προσφορά του σπουδαίου έλληνα αρχιμουσικού και συνθέτη. Ο Δημήτρης Μητρόπουλος στα 35 χρόνια που ήταν διευθυντής ορχήστρας ανέβηκε στο πόντιουμ περισσότερες από 2.500 φορές. Διηύθυνε 1.900 συμφωνικές συναυλίες, πάνω από 300 παραστάσεις όπερας και πραγματοποίησε 21 περιοδείες με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Μιννεάπολης, τη Μετροπόλιταν Οπερα και τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης. Ο ανυπέρβλητος μαέστρος δεν άφησε πίσω του πλούσια δισκογραφία - σε σύγκριση πάντα με εκείνη των γνωστών μαέστρων της εποχής του - διότι δεν πίστευε πως ήταν γνήσια δικό του ερμηνευτικό έργο η ηχογράφηση που γίνεται με τη μεσολάβηση μηχανημάτων και τεχνικών ήχου. Αυτός ήταν και ο λόγος που αφιέρωσε πολύ χρόνο στην πραγματοποίηση ομιλιών σε πανεπιστήμια και διαλέξεων σε δημόσιους χώρους. Οι ζωντανές συναυλίες και παραστάσεις οι οποίες έχουν διασωθεί αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό. Ενα μέρος από αυτά τα ηχητικά τιμαλφή θα παρουσιάσει ο Γιάννης Ευσταθιάδης στην εκπομπή «Του κύκλου τα γυρίσματα» στο Τρίτο Πρόγραμμα στο πλαίσιο του αφιερώματος που ξεκινά την Κυριακή στις 4 μ.μ.
Μέσα από αυτά τα ανεκτίμητα ντοκουμέντα θα ακουστούν όλες οι συμφωνίες του Μπετόβεν τις οποίες ο μεγάλος έλληνας μαέστρος διηύθυνε με τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης τις δεκαετίες του 1940 και 1950, οι οποίες ωστόσο δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ επίσημα.
Αρχείο Αρφάνη. Στο εν λόγω αφιέρωμα δεν θα παρουσιαστούν η 6η και η 7η Συμφωνία, καθώς σώζονται στο Αρχείο Αρφάνη. Ο Στάθης Αρφάνης είναι εκείνος ο οποίος έχει συγκεντρώσει και εκδώσει διεθνώς τη «Δισκογραφία Μητρόπουλου», ενώ η συλλογή του περιλαμβάνει πραγματικούς ανέκδοτους θησαυρούς. Οι εκπομπές θα περιλάβουν επίσης και κάποια ανέκδοτα μπετοβενικά κονσέρτα για πιάνο και το κονσέρτο για βιολί.
Μια καλή αφορμή για να θυμηθούμε τη φωτεινή πλευρά αυτής της χώρας μέσα από ένα λαμπρό πρόσωπο της μουσικής που τίμησε την τέχνη του και την πατρίδα του.
«Είναι ο ενσαρκωτής της μουσικής ασκητικής» είχε πει γι' αυτόν ο Γιώργος Σεφέρης. Η αφοσίωσή του στη μουσική θα μπορούσε να συγκριθεί με την αγάπη του για τη φύση.
«Ανεβαίνω στα βουνά γιατί μ' αρέσει να νικώ τα πράγματα, να τα κατακτώ» έλεγε. Δεινός ορειβάτης είχε ανέβει σε υψηλότατες κορφές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι ένα στοιχείο που τον συνδέει με τον σπουδαίο γερμανό συνθέτη ο οποίος ήταν αθεράπευτα φυσιολάτρης. «Ω! πόσο ευτυχισμένος είμαι σαν μπορώ να περιπλανώμαι μες στους θάμνους, στα δάση, στα δέντρα, στην πρασινάδα, στους βράχους. Κανένας δεν λατρεύει όσο εγώ την εξοχή. Αν μπορούσαν τα δάση, τα δέντρα, οι βράχοι να δώσουν την ηχώ των επιθυμιών του ανθρώπου!».
Ζωή Λιάκα