Στην κρίση δημόσιας υγείας με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα μας, η κυβέρνηση επέδειξε αξιοσημείωτα αντανακλαστικά. Δεν περίμενε να έρθει «το κακό να τη βρει», όπως έκανε η ισπανική κυβέρνηση, αλλά πολύ ορθά κινήθηκε με γνώμονα το χειρότερο σενάριο. Η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε χθες και η οποία περιλαμβάνει το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων κινείται στην ίδια κατεύθυνση – της αποτροπής του χειρότερου σεναρίου.

Η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να παρεκκλίνει από αυτήν την πορεία. Αν, με άλλα λόγια, χρειαστεί, θα πρέπει να ληφθούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα. Μέτρα που θα διασφαλίζουν πως η χώρα θα βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τον ιό, τουλάχιστον σε σχέση με άλλες χώρες, και δεν θα τρέχει λαχανιασμένη πίσω από αυτόν. Ο λόγος είναι απλός. Η κρατική μηχανή έχει πολλές αδυναμίες και υποφέρει από χρόνιες παθογένειες για να αφεθεί οτιδήποτε στην τύχη. Αυτό σημαίνει πως οι υποδομές έχουν την επάρκεια για να προλάβουν τις εξελίξεις, αλλά όχι τις αντοχές για να τρέχουν πίσω από αυτές.

Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Το στοίχημα να αποφευχθεί πάση θυσία η «ιταλοποίηση» του εθνικού συστήματος υγείας για να περιοριστεί όσο το δυνατόν στη χώρα μας το δράμα και η καταστροφή που ζει η γειτονική Ιταλία. Κανένας εφησυχασμός λοιπόν, καμία χαλάρωση. Είμαστε ακόμη στην αρχή μιας δύσκολης πορείας. Μιας ανάβασης με πολλές αντιξοότητες, την οποία όμως οφείλουμε να φτάσουμε έως το τέλος.