Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Σημαντικά οφέλη στην υγεία των δρομέων που προετοιμάστηκαν για να τρέξουν πρώτη φορά τα 42.195 μ. διαπίστωσε νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πρωτάρηδες συμμετέχοντες στον Μαραθώνιο του Λονδίνου. Επειτα από τέσσερις μήνες προπόνησης, διαπιστώθηκε ότι οι αρχάριοι δρομείς είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και ότι οι καρδιακές αρτηρίες τους έγιναν πιο εύκαμπτες.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι δρομείς που μελετήθηκαν έσβησαν τέσσερα χρόνια από την «αγγειακή τους ηλικία». Δεν είναι το ίδιο με το να λέμε ότι θα ζήσουν τέσσερα χρόνια περισσότερο, αλλά είναι μια μικρή ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση. Τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Κυριακή στην επιστημονική επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, υπογράφουν ερευνητές που προέρχονταν από πολλά ακαδημαϊκά και ιατρικά ιδρύματα στο Λονδίνο. «Η έρευνά μας δείχνει ότι είναι δυνατό να αναστρέψουμε τις συνέπειες της γήρανσης στα αιμοφόρα αγγεία μέσω της άσκησης σε μόλις έξι μήνες» δηλώνει η επικεφαλής Σάρλοτ Μάνισταϊ, από τo University College του Λονδίνου.
Η αναζωογόνηση
Η αγγειακή δυσκαμψία αφορά τη φυσιολογική, προοδευτική με την ηλικία σκλήρυνση των αρτηριών. Συχνά επιταχύνεται σε άτομα με κακή διατροφή, κακή φυσική κατάσταση και παχυσαρκία. Κάποτε θεωρούνταν μη αναστρέψιμη, εξηγεί ο καρδιολόγος Χούλιο Α. Τσιρίνος στο κύριο άρθρο της επιθεώρησης, με τίτλο «Το τρέξιμο ενάντια στην αρτηριακή γήρανση». Ωστόσο οι νέες μελέτες διαπιστώνουν ότι η αερόβια άσκηση μπορεί στην πραγματικότητα να αναστρέψει την αρτηριακή σκλήρυνση. Καμία γνωστή φαρμακευτική προσέγγιση δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα!
Οι ερευνητές «ξεψάχνισαν» 138 συμμετέχοντες στον Μαραθώνιο του Λονδίνου οι οποίοι ήταν καρδιακά υγιέστατοι αλλά δεν είχαν προηγουμένως τρέξει άλλον μαραθώνιο. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 37 και το 51% ήταν γυναίκες. Οι γιατροί τούς έκαναν φυσιολογική εξέταση και καρδιακή μαγνητική τομογραφία έξι μήνες πριν από τον Μαραθώνιο και δύο εβδομάδες μετά.
Οι μεταβολές
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η τιμή της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης των δρομέων έπεσε 3 έως 4 βαθμούς και η ευκαμψία αυξήθηκε κατά μέσο όρο 9%- 16% στις σημαντικότερες καρδιακές τους αρτηρίες. Επίσης, διαπιστώθηκε πως έπειτα από τον Μαραθώνιο όλοι είχαν ελαφρώς χαμηλότερο σωματικό βάρος, χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους, χαμηλότερους καρδιακούς ρυθμούς ανάπαυσης και αυξημένη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2 max). Σημαντικό: «Η μεγαλύτερη αναζωογόνηση παρατηρήθηκε στους πιο μεγάλους σε ηλικία και πιο αργούς δρομείς» διαπίστωσαν οι ερευνητές. Οι άνδρες συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν μέσο χρόνο τερματισμού 4.30 και οι γυναίκες 5.24 - περίπου 30 λεπτά πιο αργά από τους γενικούς μέσους χρόνους τερματισμού για άνδρες και γυναίκες στο Λονδίνο.
Λιγότερα χιλιόμετρα από όσο θα περίμενε κανείς
Ολοι οι δρομείς της έρευνας ακολούθησαν ένα μάλλον «χαλαρό» πρόγραμμα προπόνησης - αυτό ήταν ένα σημαντικό κομμάτι της μελέτης. Οι ερευνητές ήθελαν να αποφύγουν προπονητικές πρακτικές που απαιτούν πάρα πολύ χρόνο και πολύ χρήμα, όπως π.χ. personal προγράμματα ενδυνάμωσης ή παροχή διατροφικών συμπληρωμάτων. Οι ερευνητές δεν επέβλεπαν οι ίδιοι την προπόνηση των δρομέων· απλώς τους επισήμαναν το πρόγραμμα για αρχάριους μαραθωνοδρόμους που έδινε το σάιτ του Μαραθωνίου του Λονδίνου και τους άφησαν να πορευτούν με τα δικά τους προπονητικά γκάτζετ.
Οι υποψήφιοι μαραθωνοδρόμοι πιστεύεται πως έτρεχαν - σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές - κατά μέσο όρο τρεις φορές την εβδομάδα επί 17 εβδομάδες, περίπου 20 χλμ. την εβδομάδα! Για τους έμπειρους μαραθωνοδρόμους αυτό φαίνεται ελάχιστο και φυσικά το πρόγραμμα που έχει ανεβάσει στο σάιτ του ο Μαραθώνιος του Λονδίνου (δείτε εδώ: http://bit.ly/Beginner-Marathon) είναι πιο ενδιαφέρον και πιο απαιτητικό από αυτό: προτείνει 16 εβδομάδες προοδευτικά αυξανόμενης προπόνησης τριών ημερών την εβδομάδα που συνδυάζει ημέρες σταθερού τρεξίματος και... τρεχοπερπατήματος.
Η 13η εβδομάδα - η κορύφωση του προγράμματος - περιλαμβάνει δύο 50λεπτα τρεξίματα και ένα λονγκ ραν τρεισήμισι ωρών με δίλεπτα διαλείμματα περπατήματος περίπου κάθε μισή ώρα: σύνολο περίπου 50 χλμ. / εβδομάδα. Εν πάση περιπτώσει, φαίνεται ότι και οι 138 δρομείς που στάθηκαν στην εκκίνηση του Μαραθωνίου ολοκλήρωσαν τον αγώνα.
Ποτέ δεν είναι αργά για να γίνεις νεότερος
«Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει την επίδραση του δραστήριου τρόπου ζωής στη διαδικασία της γήρανσης, καθώς φαίνεται ότι δεν είναι ποτέ αργά για να ωφεληθεί κάποιος» παρατηρούν οι ερευνητές. Επίσης, δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από πόσα οφέλη μπορεί να δώσει ένα πρόγραμμα προετοιμασίας Μαραθωνίου για αρχαρίους. «Στις ΗΠΑ υπάρχει ένα τεράστιο, παράδοξο χάσμα ανάμεσα στον αυξανόμενο όγκο επιστημονικών στοιχείων που αποδεικνύουν τα οφέλη της άσκησης και στην αυξανόμενη επιδημία σωματικής αδράνειας» σημειώνει ο καρδιολόγος Χούλιο Τσιρίνος. Ενάντια σε αυτό το παλιρροϊκό κύμα παχυσαρκίας και χρόνιων ασθενειών, «οι σύγχρονοι δρομείς μεγάλων αποστάσεων αποτελούν μια αξιοσημείωτη και σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη ευκαιρία για επιστημονική συνεργασία!». Ακούγεται λίγο, σχολιάζει το αμερικανικό δρομικό περιοδικό «Podium Runner», σαν τον Χουάν Πόνθε ντε Λεόν: τον θρυλικό ισπανό εξερευνητή και συνταξιδιώτη του Κολόμβου που έψαχνε την πηγή της νεότητας στον Νέο Κόσμο: «Η πηγή της νιότης» έγραψε «μπορεί να βρίσκεται πολύ πιο κοντά από όσο νομίζουμε. Αλλά θα πρέπει να τρέξουμε για να τη βρούμε!».