Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι αποφασισμένος. Η ανομία θα λάβει τέλος. Οι μπαχαλάκηδες δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία. Τα πανεπιστήμια θα αποδοθούν στους φοιτητές και τους καθηγητές. Τα κατειλημμένα σπίτια στους ιδιοκτήτες τους. Αλλά και η παρουσία της Αστυνομίας στις γειτονιές θα γίνει εντονότερη. Από τα μέσα Ιανουαρίου, δεσμεύτηκε χθες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «κάθε δέκα λεπτά οι πολίτες θα βλέπουν αστυνομικούς».

Μετά το χάος που επικράτησε επί ΣΥΡΙΖΑ, τα μέτρα αυτά ήταν επιβεβλημένα. Και η κοινή γνώμη τα επιδοκιμάζει. Υπάρχουν όμως δύο κίνδυνοι. Ο ένας είναι να εκλάβουν κάποιοι θερμόαιμοι την ανάγκη για επιβολή της τάξης ως πράσινο φως για αυθαιρεσίες. Εχουν υπάρξει ήδη καταγγελίες. Ο υπουργός το γνωρίζει και βεβαιώνει ότι για κάθε περιστατικό αστυνομικής βίας που καταγγέλλεται, αφενός θα γίνεται ΕΔΕ που θα ελέγχεται από την επιτροπή Αλιβιζάτου, αφετέρου θα λειτουργεί ειδικός μηχανισμός στον Συνήγορο του Πολίτη.

Ο άλλος κίνδυνος είναι η ανομία να αποκεντρωθεί. Εκεί δηλαδή που συγκεντρώνεις τις προσπάθειές σου να σπάσει οριστικά το άβατο των Εξαρχείων, βλέπεις τους αντιεξουσιαστές να κάνουν αντιπερισπασμό στο Μαρούσι. Είναι χαρακτηριστικά αυτά που συνέβησαν προχθές το μεσημέρι, με την προσπάθεια να επανακαταληφθεί η έπαυλη Κουβέλου και τα έκτροπα που ακολούθησαν. Χρειάζεται λοιπόν ένα οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, με υπομονή, επιμονή και ψυχραιμία.

Γιατί το στοίχημα της κανονικότητας δεν κερδίζεται σε μια μέρα. Ειδικά όταν κάποιοι αμετανόητοι, τόσο μέσα όσο κι έξω από τη Βουλή, εξακολουθούν να αμφισβητούν τα αυτονόητα. Και να προκαλούν την κοινή λογική.