Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Παράθυρο συναίνεσης στο ζήτημα της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας έπειτα από συλλογή υπογραφών των πολιτών άφησε ανοιχτό η ΝΔ κατά την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης στην Ολομέλεια της Βουλής. Πρόκειται για πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής, στην οποία, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης Ευριπίδης Στυλιανίδης, «είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε». Αφορά το άρθρο 73 παρ. 1, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εισηγηθεί ότι προτάσεις νόμων μπορεί να υποβληθούν από εκατό χιλιάδες πολίτες που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, με τη διαδικασία και τους όρους που ορίζει ο νόμος. Πρόταση η οποία θα εισάγεται υποχρεωτικά προς συζήτηση στην Ολομέλεια.
Αλλά και το Κίνημα Αλλαγής είχε ταχθεί υπέρ, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να ζητά να ισχύσει ό,τι ισχύει για τις προτάσεις νόμων των βουλευτών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στην πορεία των συζητήσεων που θα διαρκέσουν όλη την εβδομάδα στην Ολομέλεια, αναμένεται να αποσαφηνιστούν τα ειδικότερα σημεία (π.χ. ο αριθμός των προβλεπόμενων υπογραφών πολιτών). Οπως είχε πει άλλωστε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας στην Επιτροπή, «ο λαός αποτελείται από το σύνολο των πολιτών που έχουν το πολιτικό δικαίωμα του να συμμετέχουν στις εκλογές» και ως εκ τούτου «οι εκατό χιλιάδες που θα υπογράψουν μια νομοθετική παρέμβαση ή μια πρόταση νόμου δεν είναι ο λαός». Και είχε διευκρινίσει ότι επί της αρχής η ΝΔ έχει σύμφωνη γνώμη στο «να δούμε κατά ποιον τρόπο μπορεί να υπάρξει - αλλά με ένα συγκεκριμένο διαδικαστικό μοντέλο» η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Με βάση τα δεδομένα αυτά, οι προς αναθεώρηση διατάξεις διαμορφώνονται σε 8+1:
1 Θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, για το οποίο διαμορφώθηκε ευρύτατη συναίνεση (άρθρο 21 παρ. 1).
2 Αναβάθμιση του Κοινοβουλίου μέσω της αναγνώρισης του δικαιώματος της μειοψηφίας να προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής (άρθρο 68).
3 Αυστηροποίηση του πλαισίου για την ασυλία του βουλευτή που περιορίζεται μόνο κατά την άσκηση των καθηκόντων του (άρθρο 62).
4 Κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας του άρθρου 86 παρ. 3 (περί ποινικής ευθύνης των υπουργών). Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη συμπερίληψη ερμηνευτικής δήλωσης για την αποφυγή παραγραφής αδικημάτων δωροδοκίας πολιτικών.
5 Εξίσωση των στρατιωτικών δικαστών με τους λοιπούς δικαστές (άρθρο 96 παρ. 5).
6 Διευκόλυνση της εκλογής ανεξάρτητων Αρχών. Από την ομοφωνία των 4/5 που απαιτούνταν, τώρα να εκλέγονται με τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων (άρθρο 101Α).
7 Απεμπλοκή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εκλογές. Η πρόταση της ΝΔ προβλέπει ψηφοφορίες με πλειοψηφίες 200, 200, 180, 151 και στην ακραία περίπτωση σχετική πλειοψηφία (32 παρ. 4).
8 Διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο άρθρο 54 παρ. 4, με τρόπο τέτοιο ώστε να μην αντιμετωπίσει ζητήματα αντισυνταγματικότητας η προσδοκώμενη απόφαση της διακομματικής επιτροπής.
9 Θέσπιση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας έπειτα από συλλογή υπογραφών πολιτών.
ΜΙΝΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ. Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα κορυφωθεί την προσεχή Δευτέρα 25 Νοεμβρίου σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με την ψηφοφορία για την αναθεώρηση των συγκεκριμένων συνταγματικών διατάξεων. Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι «κανένα Σύνταγμα δεν μπορεί να αποδώσει στους πολίτες δικαιώματα όταν το ίδιο το κράτος είναι υπόδουλο, καμία ελευθερία δεν μπορεί να αποδοθεί από ένα κράτος - σφραγίδα. Πρώτα χρειάζεται να εγκαθιδρυθεί λαϊκή κυριαρχία και μετά να γραφτεί ένα Σύνταγμα που θα την επιβεβαιώνει, θα τη δρομολογεί και θα την καθοδηγεί». Μάλιστα, υπήρξε ένα μίνι φραστικό επεισόδιο, με αφορμή αυτά, με τη βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. «Οπισθοδρομικές αντιλήψεις, λογική παιγνίων και προσπάθεια εργαλειοποίησης του Συντάγματος» καταλόγισε στην πλειοψηφία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος. «Θα ψηφιστούν μόνον οι διατάξεις που δεν άντεχε το πολιτικό κόστος η ΝΔ να τις απορρίψει» είπε, ενώ για ένα «πιο αυταρχικό Σύνταγμα» έκανε λόγο ο Γιάννης Γκιόκας του ΚΚΕ.