Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η ΝΔ με την κατάκτηση της εξουσίας, χωρίς να χάσει χρόνο και με κινήσεις χειρουργικής ακριβείας ανακαταλαμβάνει το κράτος. Επιδεικνύοντας έναν αξιοθαύμαστο επαγγελματισμό, τοποθετεί στα πιο κρίσιμα πόστα πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα, φροντίζει να τηρήσει τις λεπτές εσωκομματικές ισορροπίες, ενώ επιχειρεί αμφίπλευρες διευρύνσεις. Ολα αυτά, την καθιστούν αδιαφιλονίκητο κυρίαρχο του παιχνιδιού.
Με την αλαζονεία και τον κυνισμό που απορρέουν από το εκλογικό αποτέλεσμα, οι πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες στόχο έχουν την πλήρη αποκατάσταση του κομματικού ελέγχου του κράτους. Το ψευδεπίγραφο «επιτελικό κράτος» εξασφαλίζει την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στην Προεδρία της Κυβέρνησης, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο τον πρωθυπουργικοκεντρικό χαρακτήρα του συστήματος διακυβέρνησης.
Υπερβαίνοντας κάθε δεοντολογία, κρίσιμα κυβερνητικά πόστα στελεχώνονται από πρόσωπα που επαγγελματικά διαχειρίζονταν υποθέσεις σε εξόφθαλμη σύγκρουση με τα συμφέροντα του Δημοσίου. Με φωτογραφικές παρεμβάσεις ακόμη και με αναδρομική ισχύ, εκκαθαρίζονται κρίσιμες Ανεξάρτητες Αρχές. Η παύση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των τριών λοιπών μελών της, συνιστά βάναυση θεσμική εκτροπή και απομάκρυνση από βασικές αρχές του ευρωπαϊκού Δικαίου. Αποτελεί δε, ένα επικίνδυνο προηγούμενο για κάθε Ανεξάρτητη Αρχή.
Εκεί όμως που η κυβέρνηση ξεπερνά τον εαυτό της, είναι ο επανασχεδιασμός της ΕΥΠ. Αφού για την κρίσιμη και ευαίσθητη για την εθνική ασφάλεια, αλλά και τη λειτουργία της Δημοκρατίας, θέση του διοικητή της, επιλέγεται ένα πρόσωπο που εξόφθαλμα δεν πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, αποδεικνύεται γρήγορα πως στερείται και του τυπικού προσόντος του πτυχίου ΑΕΙ. Για λόγους σκοτεινά ανεξήγητους, παρά τον σάλο που δημιουργείται, επιλέγεται η πραξικοπηματική κοινοβουλευτικά οδός της εκ των υστέρων αλλαγής του νόμου με τη διαγραφή του ελάχιστου τυπικού προσόντος. Τι κι αν λίγες μέρες πριν ο Πρωθυπουργός απέκλειε τέτοιο ενδεχόμενο από το βήμα της Βουλής. Τι κι αν η πολυθρύλητη αριστεία πάει περίπατο με τον πιο απεχθή αλλά και άδοξο τρόπο. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία «αποφασίζει και διατάσσει» κυνικά, καταπατώντας κάθε κοινοβουλευτική δεοντολογία και τάξη.
Ομως το εξόχως ανησυχητικό, το οποίο μάλλον δεν έχουμε αντιληφθεί επαρκώς, είναι η αλλαγή φυσιογνωμίας, ουσίας και σκοπού της ΕΥΠ. Ετσι, ενώ σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο ο ρόλος της ΕΥΠ ήταν η διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας, ξαφνικά αναδιοργανώνεται για την αντιμετώπιση ενός απροσδιόριστου εσωτερικού εχθρού. Μέσω των «Μνημονίων Συνεργασίας» με τους φορείς του Δημοσίου και την τοποθέτηση «συνδέσμων» χωρίς καμία θεσμική ενημέρωση. Προς τι άραγε η ανασύσταση του επαίσχυντου, χουντικής αντίληψης, δικτύου παρακολούθησης και ελέγχου των δημοσίων υπαλλήλων και των πολιτικών τους προϊσταμένων, κόντρα σε κάθε έννοια προστασίας προσωπικών δεδομένων και σεβασμού των νόμων και του Συντάγματος της χώρας, όπως και του ευρωπαϊκού Δικαίου; Η επιστροφή της ΕΥΠ στην εποχή της πιο σκοτεινής λειτουργίας της ΚΥΠ, αποτελεί μείζον ζήτημα δημοκρατίας. Παράλληλα βεβαίως μοιραία αποδυναμώνεται ο πραγματικός της ρόλος σε μια δύσκολη και απειλητική για την εθνική ασφάλεια περίοδο.
Ολα τα παραπάνω, «πριν αλέκτορα φωνήσαι», επιβεβαιώνουν με τον χειρότερο τρόπο τους φόβους για επιστροφή σε ένα σκληρά δεξιό, αυταρχικό και αντιδημοκρατικό κράτος. Κυρίως όμως υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα ενδυνάμωσης της φωνής της προοδευτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας. Την αναγκαιότητα της ανασυγκρότησης, διεύρυνσης και αναδιοργάνωσης του βασικού της εκφραστή, του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
Ο Σπύρος Δανέλλης είναι πρώην βουλευτής Ηρακλείου