Αρνητικό ρεκόρ επίτευξης τερμάτων σε προημιτελική φάση Κόπα Αμέρικα με τη μορφή που έχει σήμερα από το 1993, σημειώθηκε στη Βραζιλία.
Από τις οκτώ ομάδες που συμμετείχαν, μόνο η Αργεντινή κατάφερε να σκοράρει, φτάνοντας στη νίκη με 2-0 επί της Βενεζουέλας. Τα λιγότερα γκολ που είχαν σημειωθεί προηγουμένως ήταν 7!
Τα άλλα τρία παιχνίδια της φάσης των «8» κρίθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι (δεν υπάρχει παράταση): η Βραζιλία νίκησε με 4-3 την Παραγουάη, η Χιλή με 5-4 την Κολομβία και στο τελευταίο χρονικά ματς το Περού επικράτησε της Ουρουγουάης επίσης με 5-4.
Χαρακτηριστικό του τελευταίου αγώνα η ακύρωση τριών τερμάτων της Ουρουγουάης (Αρασκαέτα, Καβάνι, Σουάρες) που θεωρήθηκαν οφσάιντ (τα δύο ακυρώθηκαν με τη βοήθεια του VAR) και η αποτυχία του Λουίς Σουάρες να νικήσει τον περουβιανό τερματοφύλακα Πέδρο Γκαλέσε στο πρώτο σουτ από τα 11 μέτρα. Ο Εντισον Φλόρες πέτυχε το καθοριστικό γκολ των Περουβιανών οι οποίοι είχαν συντριβεί από τη Βραζιλία με 5-0 με αρνητικό πρωταγωνιστή τον ήρωα του προημιτελικού, τον Γκαλέσε.
Θλίψη στη Σελέστε
Είναι η δεύτερη φορά στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις που το Περού υπό τις οδηγίες του Ρικάρντο Γκαρέκα φτάνει στα ημιτελικά του Κόπα Αμέρικα (θα αντιμετωπίσει τη Χιλή ξημερώματα Πέμπτης), ενώ στις επιτυχίες του πρέπει να προστεθεί και η επιστροφή του Περού σε Μουντιάλ ύστερα από 36 χρόνια.
«Αυτό που συνέβη με τη Βραζιλία μόνο με νίκη θα μπορούσε να απαντηθεί κι εμείς ήμασταν σε θέση να το κάνουμε. Είμαστε μια ομάδα με αφοσίωση και χαρακτήρα», δήλωσε ο γνωστός και ως Τίγρης, εκλέκτορας του Περού.
Ο Γκαρέκα είπε επίσης πως το γεγονός ότι όλοι οι παίκτες ήταν πρόθυμοι να εκτελέσουν πέναλτι έδειξε αποφασιστικότητα και αποδείχτηκε καθοριστικό στην εξέλιξη της διαδικασίας. Απαρηγόρητος ο Λουίς Σουάρες που αποδείχτηκε μοιραίος παίκτης της ομάδας του, ξέσπασε σε κλάματα μετά τον αποκλεισμό, ενώ ο Νεϊμάρ με ένα Instagram story προσπάθησε να τον παρηγορήσει.
Ο προπονητής του Οσκαρ Ταμπάρες δεν έβρισκε λόγια για να εξηγήσει το αποτέλεσμα της Σελέστε, ενώ επιτέθηκε σε έναν δημοσιογράφο όταν του ζήτησε να εξηγήσει την εικόνα της Ουρουγουάης. «Δεν ήρθα εδώ για να δώσω σε κανέναν εξηγήσεις. Ηρθα για να σχολιάσω το παιχνίδι. Το παιχνίδι ήρθε ισόπαλο 0-0 και ο αντίπαλος δεν έκανε ούτε ένα σουτ στην εστία μας. Πρέπει να αποδεχτούμε την ήττα και να συγχαρούμε το Περού. Δεν υπάρχει ανίκητο ποδόσφαιρο». Απογοητευμένος και ο Καβάνι ευχήθηκε το VAR να είχε δίκιο στις ακυρώσεις των γκολ.







