Την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ, που θα δώσει μεγαλύτερη δύναμη στις λαϊκές διεκδικήσεις, τονίζει ενόψει των εθνικών εκλογών ο Χρήστος Κατσώτης, υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας, σημειώνοντας στα «ΝΕΑ» ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με την προβιά της Αριστεράς έκανε την προηγούμενη τετραετία «τη βρώμικη δουλειά».

Ξανά στις κάλπες έπειτα από έναν μήνα, σε κλίμα πόλωσης. Βλέπετε κυβέρνηση συνεργασίας ή επαναληπτικές εκλογές;

Η πόλωση στην οποία αναφέρεστε δεν είναι παρά η προεκλογική κάλπικη αντιπαράθεση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση του νέου πολιτικού συσχετισμού που διαμορφώθηκε στις ευρωεκλογές. Ομως για τον λαό μας δεν έχει σημασία το ποια θα είναι η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα, που και τα δύο άλλωστε συμφωνούν να υλοποιήσουν όλες τις «μνημονιακές» και «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις, ούτε με ποιο κόμμα του συστήματος θα συγκυβερνήσουν αν το χρειάζονται. Οι εργαζόμενοι έχουν καεί από τις διπολικές κυβερνητικές εναλλαγές και από τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις και της συνεργασίας. Οφελος για τον λαό μας είναι να είναι αδύναμα αυτά τα κόμματα και όσο πιο ισχυρό γίνεται το ΚΚΕ, γιατί τόσο πιο δυνατός θα είναι ο ίδιος την επόμενη ημέρα. Αυτή θα πρέπει να είναι και η αγωνία όλων όσοι υποφέρουν από αυτές τις πολιτικές.

Το ΚΚΕ θα μπορούσε να συνεργαστεί για σχηματισμό κυβέρνησης;

Το ΚΚΕ στέκεται ανυπότακτα με συνέπεια και σταθερότητα απέναντι σε αυτό το βάρβαρο, σάπιο, εκμεταλλευτικό σύστημα. Η υλοποίηση των αναγκών και των σχεδιασμών των επιχειρηματικών ομίλων είναι η αιτία των μεγάλων αδιεξόδων για την πλειοψηφία του λαού μας και ιδιαίτερα για τους νέους και τις νέες. Αυτή είναι η αιτία της ανεργίας, της φτώχειας, της καταστροφής των αυτοαπασχολουμένων, του ξεκληρίσματος της φτωχής αγροτιάς, της μεγάλης φοροληστείας. Αυτή είναι η αιτία των ιδιωτικοποιήσεων στην Υγεία, στην Παιδεία, των ανατροπών στο λεγόμενο κοινωνικό κράτος. Το ΚΚΕ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση που διαχειρίζεται τις ανάγκες των δυναστών του λαού. Εχουμε πλέον πείρα από τέτοιες κυβερνήσεις. Παλεύουμε να διαμορφωθεί μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα οδηγήσει σε μία πραγματικά λαϊκή διακυβέρνηση, με τον ίδιο τον λαό στην εξουσία.

Σε όποια χώρα τα ΚΚ έκαναν τέτοια επιλογή ήρθαν αντιμέτωπα με τους εργαζομένους και τον λαό, εγκαταλείφθηκαν από αυτούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αριστερή κυβέρνηση;

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με την προβιά της Αριστεράς έκανε τη βρώμικη δουλειά. Με μεγάλη προθυμία ικανοποίησε κάθε αξίωση των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Συνέχισε από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενοι, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ψήφισαν όλοι μαζί το 3ο Μνημόνιο που ενσωμάτωσε τα δύο προηγούμενα με όλα τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα και με τα νέα μέτρα ενάντια στους εργαζομένους και τον λαό, που δεν μπορούσαν οι προηγούμενοι.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέρωσε αρχές και αξίες ενός κόσμου που νιώθει αριστερός. Εχει καμία σχέση με την Αριστερά το ξέπλυμα του ιμπεριαλισμού του δολοφονικού οργανισμού του ΝΑΤΟ, η εμπλοκή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς; Ή μήπως έχει σχέση με τη νομοθέτηση ρυθμίσεων, όπως το χτύπημα στην απεργία, τις ομαδικές απολύσεις, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τον νόμο Κατρούγκαλου, που καμία διαφορά δεν έχει από το «μοντέλο Πινοτσέτ»; Ολα αυτά τα χειροκρότησε και τα στήριξε και η ΝΔ, γιατί είναι κοινή η στρατηγική της καπιταλιστική ανάπτυξης, δηλαδή των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Ποιος είναι ο στόχος του ΚΚΕ στις εκλογές;

Στόχος μας είναι να εκφραστεί και στην κάλπη η συμπόρευση που υπάρχει με το ΚΚΕ από ανθρώπους εργαζόμενους που τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να έκαναν άλλες επιλογές, όμως τώρα συστρατεύονται μαζί μας. Στόχος είναι το ΚΚΕ να πάει όσο πιο ψηλά γίνεται. Αυτό στάθηκε με όλες τις δυνάμεις του δίπλα στους εργαζομένους και τον λαό. Μπήκε μπροστά, ήταν το αποκούμπι του. Σ’ αυτό προσφεύγουν όλοι για να βρουν τον συμπαραστάτη τους. Γι’ αυτό καλούμε σε αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ. Είναι δύναμη στα χέρια των εργαζομένων και του λαού. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα, μαζί θα οργανώσουμε την πάλη για να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν.

Γιατί ΚΚΕ στις εκλογές;

Το ΚΚΕ πρέπει να ενισχυθεί γιατί αντιπάλεψε όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, είτε των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είτε του ΣΥΡΙΖΑ. Οργάνωσε και στήριξε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, του λαού μας. Κατέθεσε προτάσεις πραγματικής ανακούφισης, αναπλήρωσης των απωλειών που είχαμε αυτά τα χρόνια, ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με μεγαλύτερη μαχητικότητα. Είναι ο πραγματικός αντίπαλος του σημερινού δρόμου των μονοπωλίων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, που υπηρετούν τα άλλα κόμματα, ανεξάρτητα από τις όποιες επιμέρους διαφορές τους. Γι’ αυτό και είναι το μόνο που ενημερώνει τον λαό και αντιμάχεται τους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους, στους οποίους εμπλέκεται η χώρα μας, με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων κομμάτων.

Είναι το κόμμα που στέκεται και θα σταθεί δίπλα στον άνεργο, στον απολυμένο, στον βιοπαλαιστή, στον επαγγελματία, στον επιστήμονα, στον αγρότη, στη νεολαία, στον συνταξιούχο, σε εκείνους που βρίσκονται υπό την απειλή των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών. Είναι εκείνο που αποτέλεσε πραγματική, μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση παντού!

Το διακύβευμα, λοιπόν, είναι αν την επόμενη μέρα θα δυναμώσει η δύναμη που θα μάχεται για τα δικαιώματα, μέσα και έξω από τη Βουλή και ανοίγει το δρόμο της ριζικής ανατροπής. Η δύναμη αυτή είναι μόνο το ΚΚΕ.